torsdag 28 november 2013

Stockholms Filmfestival 2013 - SammanfattningSå var årets filmfestival över och för tredje året i rad ska jag här försöka sammanfatta årets festival. Jag kommer nedan dela ut virtuella Fripp Awards i de fem vanliga kategorierna och till det några spaningar på trender samt hedersomnämnanden.

Inför årets festival spände jag bågen hårdare än någonsin tidigare och satsade på att hinna se hela 24 filmer. Till slut såg jag 20 filmer på festivalen. Surprisefilmen Mud hade jag redan sett i samband med Malmö filmdagar och tre filmer andra skippade jag av olika anledningar. De var Tom at the farm, Kill your darlings och Philomena som jag hoppade. Men de är alla tre intressanta filmer som jag ska försöka se vid senare tillfälle.

Årets festival har bjudit på en drös ok filmer och ett gäng ganska bra filmer. Men precis som för förra årets fest saknas topparna som gör festivalen till en fullständig framgång.

Men låt oss starta med festligheterna och börja med Fripp Awards för skådespeleriet i fyra kategorier. Slå upp en kopp kaffe och sätt er tillrätta. Galan startar nu.

Bästa manlige biroll


Nominerade:
James Gandolfini (Enough said)
Eric Wareheim (Wrong cops)
Marilyn Manson (Wrong cops)
Matthew McConaughey (Mud)
Josh Pais (Touchy feely)Vinnare...Motivering: Min senaste man crush spelar skjortan av av de flesta just nu. Hans mustiga insats i Mud gjorde filmen både intressantare och mer underhållande.Matthew McConaughey (Mud)Bästa manlige huvudroll


Nominerade:
Jake Johnson (Drinking buddies)
Tye Sheridan (Mud)
Tom Hiddleston (Only lovers left alive)
Jake Gyllenhaal (Enemy)
Guy Pearce (Breathe in)Vinnare...Motivering: Avskalad och ärlig prestation som överraskar med ett djup jag inte trodde han hade. En riktigt sorgeframkallande insats.Guy Pearce (Brethe in)

Bästa kvinnliga biroll


Nominerade:
Jennifer Coolidge (Austenland)
Anna Kendrick (Drinking buddies)
Juno Temple (Afternoon delight)
Jane Lynch (Afternoon delight)
Lydia Hyslop (White reindeer)Vinnare...Motivering: Hon överraskar ännu en gång med en modig och vågad roll. En fragil men stark, ung men gammal karaktär.Juno Temple (Afternoon delight)

Bästa kvinnliga huvudroll


Julia Louis-Dreyfus (Enough said)
Olivia Wilde (Drinking buddies)
Anna Margaret Hollyman (White reindeer)
Fecicity Jones (Breathe in)
Tilda Swinton (Only lovers left alive)Vinnare...Motivering: Inte bara utseendet räknas i denna film, även om stil, kläder och utseende verkar komma i första rummet. Hon levererar en odödlig och cool huvudperson i snyggaste filmen på festivalen


Tilda Swinton (Only lovers left alive)


Blandade hedersomnämnanden och spaningar


Största överraskning: Wrong cops
Största besvikelse: Nebraska

Filmer som inleds med slutscenen: Blue Caprice, Cold comes the night och Trust me.

Svartvita filmer som borde varit i färg: Escape from tomorrow och Nebraska.

Notabla based on a true story (BOATS): Blue Caprice, 12 yars a slave, Philomena och Nuigulumar Z.

Skådisar som skriver manus och regisserar filmer som utspelas i Hollywood; Lake Bell (In a world...) och Clark Gregg (Trust me)

Filmfestivalens "mesta" skådespelerska: Michaela Watkins i Enough said, Afternoon delight och In a world...

Filmfestivalens "mesta" skådespelare: Ron Livingston i Touchy feely, Parkland och Drinking buddies.


Med tanke på att jag sprängde 20-vallen slår jag till med en tio-i-topp-lista!Top-10 filmfesten 2013


10. This is Martin Bonner

9. Afternoon delight

8. Drinking buddies

7. White reindeer

6. Breathe in

5. Wrong cops

4. Mud

3. Enemy

2. Enough said

1. Only lovers left alive


Det var allt för i år. Ett stilistisk och händelsefattig romantiskt vampyrdrama var bästa filmen jag såg på årets festival. Vem hade kunnat gissa det? Hoppas att vi ses nästa år igen på festivalen.

8 kommentarer:

 1. Oj, du fastnade verkligen för Tilda och Tom... Trevlig sammanfattning, även om jag har ett par filmer (typ...) kvar att se. Fast BOATS som Nuigulumar Z kan man aldrig få för många av, eller hur? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej visst är det så! Det känns lite overkligt att den faktiskt är en BOATS. Man slutar aldrig att förvånas! ;-)

   Radera
  2. Just det, glömde bort: Kul att Guy P imponerade, jag gillar honom. Men vad tycker du i så fall om (honom i) Memento? Och L.A. Confidential?

   Radera
  3. Har sett de filmerna men var aldrig superimponerad av GP, även om filmerna i sig är stabila. Därför blev jag positivt överraskad denna gång. Ingen av insatserna var i nivå med Fassbender i Shame till exempel. Tyvärr saknades de riktiga topparna i år.

   Radera
 2. Har sett långt ifrån alla på dina listor, så det känns som några bör ses. Kul att ha sett tre av de fyra topplatserna dock, bara ettan kvar :)

  Håller med om att de där superfilmerna saknades, även om jag ändå hittade några fyror. Främst kändes det redan på förhand "var det inte mer än så här?" när jag gick igenom programmet. Man vill åtminstone ha några givna filmer man verkligen vill se.

  Intressant nog var den enda filmen jag kände starkt för på förhand också den som visade sig vara bäst. Fast Enemy överraskade också positivt då jag trodde det bara skulle vara en simpel rakt-på-thriller.

  Min sammanfattning av festivalen hittas här.

  Bra jobbat! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och bra jobbat av dig också.

   Nej de absoluta topparna saknades. Men jag har kvar att se Blue is the warmest colour. Metro Manilla kan jag också se om den dyker upp någonstans.

   Nu vidare till nästa projekt!

   Radera
 3. Kul med Fripp Awards! Synd att det inte blev någon fullpoängare sedd på festivalen men det känns som du såg ett gäng mer än godkända filmer i alla fall. Nu blickar vi framåt mot nästa år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att ge ut dem. Undrar jag om det kommer stå på dvd-omslagen "Vinnare av två Fripp Awards!"? LOL.

   Framåt mot nästa års festival, men först en massa annat smått och gott.

   Radera