tisdag 31 december 2019

2019 - Året på Fripps Filmrevyer


Dags att sammanfatta 2019 här på bloggen. Vi har nu kämpat i drygt nio år, i april firar bloggen tio år! Ett decennium med bloggande om film, tv-serier och annat!

Bloggen har numera dock konkurrens från andra aktiviteter. Under året har vi hunnit med två säsonger av Shinypodden. Redan i januari drog vi igång  Fireflypodden där jag och Johan äntligen poddade om den älskade tv-serien. Vi avslutade säsongen i maj med en resa ner till Patrik i Göteborg då vi bland annat gick på ComicCon och såg om "Endgame" på VIP på Bergakungen. Under hösten har jag och den store Frans poddat om Hitchcock, andra säsongen om mästarens filmer.

Under året har jag också startat en helt ny blogg, musikbloggen onelouder.reviews där jag recenserar skivor på engelska! Titta gärna in där.

Men Fripps Filmrevyer har också frodats och bjudit på texter om böcker, livekonserter, tv-serier och en massa filmer. Under året har jag och Christian på Movies-Noir kört det gemensamma projektet "52 Directors" där vi varje tisdag listat topp 5 favoriter från en regissör. Det har varit ett kul projekt där jag har kompletterat med en massa filmer som jag inte sett tidigare och några jag sett om. Nu återstår bara tre regissörer i januari som utlovat, ersättare för tre svaga val under året.

Totalt sett har jag skrivit om cirka 130 filmer, varav en dryg tredjedel har varit i samband med "52 Directors". Under året har jag givit betyg 5/5 till sex filmer. Två "gamla" filmer via omtitt på "Lost in translation" som sågs inför min resa till Tokyo/Yokohama i mars och "Avengers: Infinity War" som sågs om inför "Endgame".

De nya filmerna bestod av den drabbande dokumentären "Minding the gap" från 2018 och tre filmer från året; den episka avslutningen på "The Infinity Saga" "Avengers: Endgame", Robert Rodriguez underbara sci-fi "Alita: Battle Angel" samt Tarantinos nionde film "Once upon a time... in Hollywood".

Under året har jag sett hela 27 filmer på bio! Mer än vad det har känts som. Höjdpunkter har varit många! I januari såg jag och Johan "Raiders of the lost Ark" på Cinemateket, trevlig nostalgi.

Bio på små personliga biografer är kul, jag och svågern Mattias såg "Free solo" på Bio Rio och jag och Carl såg (om) den första Bond-filmen "Dr. No" på Bio Capitol i den bättre större salen. Carl var också med tillsammans med Jojje då vi trängde in oss bakom bröstborden i den lilla salongen på Bio Capitol för den flummiga "The Beach Bum".

Stockholms Filmdagar gick som vanligt av stapeln i januari. Många filmspanare var där och jag såg sex filmer där "Den skyldige" och "Leto" var bästa filmerna. Det var också med filmspanarna vi såg snackisen "Us" tidigt under året.

Det blev inget Malmö Filmdagar för mig i år men jag var tillbaka i matchen till Stockholms Filmfestival där åtta filmer sågs i vimlet med en massa filmvänner; Johan, Markus, Jojje, Carl, Niklas, Christian, Vanessa, Sofia, Fiffi och några till. Bäst under festivalen var Taika Waititis "Jojo rabbit" och Rian Johnsons "Knives out".

Årets filmupplevelse var kanske när jag och Vanessa med familj såg "Captain Marvel" på IMAX i Tokyo. Det kan också ha varit när jag, Johan och Patrik såg om "Avengers: Endgame" på Bergakungen i Göteborg, eller kanske när jag, Johan och Markus såg sista kapitlet av The Skywalker Saga på IMAX i Solna helt nyligen?

Jag och Joel såg "Ad Astra" på IMAX och "Hobbs & Shaw" på den mysiga biografen i Råsunda. "Hobbs & Shaw" var den klart bättre filmen såklart. Christian och jag såg "John Wick 3" på Mall of Scaninavia, "action utan slut" som vi brukar säga.


Men film är som bekant lika bra hemma nu för tiden, och det har blivit många kul filmstunder i hemmamiljö också. I somras var jag på ett kort besök hos Patrik i Göteborg och vid sidan av värme och god vänskap fick jag med mig en omtitt på "Scott Pilgrim vs. the World".  I höstas dök Carl upp hemma hos mig och vi hade en liten Howard Hawks-festival där vi såg "The big sleep" och "Rio Bravo", mycket trevligt. Måns och jag såg "Kill Bill, vol 1" och jag och David såg "Deadpool 2" samt en massa "The Mandalorian" bland mycket annat.

Under året har vi fått se slutet på två av de mest inflytelserika filmserierna som funnits. Marvels Cinematic Universe avslutade "The Infinity Saga" med den extremt känslosamma och fantastiska "Avengers: Endgame". Jag har ingen aning om i vilken riktning de kommer ta MCU nu men jag ser fram emot vad de än gör.

Star Wars och "The Skywalker Saga" har också avslutats med den sista delen av den tredje trilogin hela 42 år efter premiären av den första Star Wars-filmen. Det var en maffig sista film som fortfarande behandlas i mitt huvud, scener som flyger runt och göt sig påminda lite då och då. Den kändes proppfull och jag gissar att filmen kan komma att växa vid en omtitt. Det ska såklart bli spännande att se vad de tar den franchisen i framtiden.

Sent under året startade Disney sin egen streamingtjänst "Disney+" med Star Wars-serien "The Mandolorian", revy kommer på bloggen inom kort.

Något nytt startas alltså, men något extremt stort avslutades också. Sista säsongen av "Game of Thrones" visades under april och maj. Serien som av och till dominerat den popkulturella arenan det senaste decenniet var så slut. Tyvärr tappade serien i kvalitet så snart tv-serien passerat George R R Martins böcker. Men det var en kul "ride" i alla fall.

Var detta den sista stora tv-serien som visades i formatet ett avsnitt per vecka tro? Jag hoppas att det inte var fallet. Jag tycker att det förtar samhörigheten bland fansen och spänningen att vänta in nästa avsnitt när alla avsnitt i en säsong släpps samma dag som Netflix gör.

"Game of thrones" och Peter Jacksons "Sagan om ringen"-trilogi har sannerligen öppnat dörren för high fantasy på film och tv. Jag ser fram emot den kommande fantasyserien "The Wheel of Time". Bokserien är en av mina favoritböcker alla kategorier. Bokserien är också en av de största inom fantasy i antal fans och sålda böcker. Produktionen pågår i Östeuropa och det är Amazon som står för den saftiga budgeten. Jag har mycket höga förhoppningar infört serien som vi hoppas kommer börja sändas under 2020.

På tal om tv-serier så har jag skrivit om ett tiotal tv-seriesäsonger under året. "Game of thrones" dominerar såklart med ett inlägg per avsnitt från sista säsongen. Annars har favoritserierna varit "Agatha Christie's Poirot" (S3+S4), "Doctor Who" (S5) och "The Expanse" (S3). Besvikelser var "Doctor Who" (S6), "True Detective" (S3) och "Battlestar Galactica" (miniseries).


Under året har vi spelat "Firefly the Board Game" flera gånger, både med Måns och David samt med Johan, Joel och Linnea. Precis före året tog slut startade jag, Johan och Markus en "campaign" i "Gloomhaven", detta magiskt stora brädspel.

Jag har börjat läsa lite mer böcker under året. Just nu pågår en lååång re-read av hela "The Wheel of Time"-serien (15 feta böcker). Jag är i mitten av femte boken. Jag startade läsa i början av sommaren, men har inte publicerat mina texter om böckerna (än). Före dess blev det dels några böcker av John Le Carré samt "Big Damn Hero" av James Lovegrove, en av tre licenserade romaner från "Firefly"-universat.

Vid sidan av en ny musikblogg har jag också bloggat om några konserter jag besökt under året. Den största var såklart när jag och Sir Per åkte till London och såg Neil Young i Hyde Park. Just det ja, en udda Bob Dylan framträdde också under den kvällen.

En annan kul konsert var då jag åkte ner till Norrköping för att se Sophie Zelmani med systersonen David. Vi satt på första raden och det slutade med att Sophie pratade med oss under konserten och lånade min mobiltelefon för att läsa texten till en önskelåt. Det var en födelsedagspresent till David och han var mycket nöjd.


Ett nytt år står för dörren. Jag har inga stora bloggprojekt planerade inför detta år, men inom kort kommer jag publicera några "best of the decade"-listor i alla fall. För nu lämnar vi ju 10-talet och ger oss in i ett nytt decennium också.

Onelouder.reviews kommer vidareutvecklas och Shinypodden tuffar på. "Hitchcock 2" med Frans kommer köra vidare en 5-6 veckor och sedan blir det en bejublad återkomst av Mr Magic efter några veckors vila,. Mera musikpodd alltså.

Förhoppningsvis kommer det bli en lagom mängd filmer och tv-serier. Jag ser fram emot "Black widow"-filmen och såklart "The Wheel of time"-serien.

Topplistan för 2019 kommer ut någon gång i vår då jag sett tillräckligt många filmer från året, en hel del av storfilmerna kommer ju inte till Sverige förrän under första kvartalet. Topplistorna brukar komma ut i april, plus minus en månad.

Jag önskar alla ett gott nytt år och så ses vi på andra sidan!

10 kommentarer:

 1. Gott Nytt År Henke!
  Jag fortsätter som vanligt att följa bloggens äventyr! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott Nytt År!
   To infinity... and beyond! :-)

   Radera
 2. Jag hoppas dyka upp lika mycket även i nästa års sammanfattning. Hur som helst spännande framtid med alla de där serierna avslutade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får vi hoppas! :-)

   Ska bli mycket spännande med nya fantasyserier, och att få se vad MCU och Star Wars tar vägen. Det är härliga tider för filmälskare av mitt slag! ;-)

   Gott Nytt År, Carl.

   Radera
 3. Trevlig genomgång, inte minst av flera maffiga bioupplevelser. Jag slötittar ännu en gång på LOTR och kan bara hålla med om din bedömning att den trilogin verkligen öppnade dörren till high fantasy på film. Allt (ok, nästan allt) känns "på riktigt" på ett sätt som är ganska svårslaget men också härligt när det faller på plats.

  God fortsättning på blogg-, podd- och konsertåret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du läser och följer bloggen. Jag såg klart The Witcher igår, vilken var en mycket trevlig fantasyserie. Tyvärr är inte de två första avsnitten de bästa. Men rackarns vad mycket bättre det blir mot slutet. Den har en egen tonalitet med viss vibb av både GoT och WoT i vissa avseenden...

   God fortsättning på det nya decenniet, Sofia! :-)

   Radera
 4. God fortsättning, Henke!

  Som vanligt är det kul med dessa genomgångar, både att göra själv och läsa andras. Tack för tips om The Witcher. Har sett den flimra förbi på Netflix och behöver en ny serie att titta på.

  Hoppas på trevliga besök i biosalonger, filmrum och quiz under året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Witcher var en frisk fläkt. De två-tre första avsnitten är lite svaga men sedan drar det igång. Läs inte spoilers på nätet! Se hela säsongen först, den makar sense... till slut! :-)

   God fortsättning Jojje! Vi ses både här och där under året! :-)

   Radera
 5. Trevlig genomgång det blir en hel del media man konsumerar under ett år tv, filmer, böcker, serier, musik vi kanske lever i medians ålder. Hur som helst önskar ett gott nytt år till dig och tackar för 52 directors som har varit mycket roligt att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, mycket konsumtion av popkultur blir det. :-)

   Tack för att du följt och kommenterat mina 52 directors. Det var ett kul projekt. Bara tre kvar!

   Önskar dig och din familj en god fortsättning på det nya året.

   Radera