onsdag 25 december 2019

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019)Denna revy innehåller spoilers. Duh!


Jaha, så var The Skywalker Saga över 42 år efter den första filmen hade premiär 1977. En mycket enkel saga om det goda mot det onda har på vingliga ben stapplat i mål. Jag hade höga förhoppningar på denna film även om jag var förberedd på något som inte riktigt skulle uppfylla dessa förväntningar. Känslan jag hade när jag tillsamman med Johan och Markus sprang ut från IMAX på MoS var dock något jag inte hade förutsett. Jag var helt urblåst i huvudet, jag kunde knappt komma ihåg en enda scen från filmen. Filmen innehåller så många scener i ett så högt tempo att allt känns som huller om buller.

Jag blickar tillbaka på serien om nio filmer, plus två extrafilmer. På samma sätt som ett annat kulturellt fenomen "Game of Thrones" inleds sagorna med enkla historier som fokuserar på karaktärer, deras inbördes relationer och de tar sig tid att umgås med sina karaktärer. Båda verken degenererar dock mot slutet, de överger de noggrant uppsatta "reglerna" som definierar deras världar och fokuserar nästan enkom på balla scener i en rasande takt helt utan att bry sig om de saker som gjorde dem så starka från början. Jag älskar det enkla i Star Wars; en värld med karaktärer man älskar dår de till synes svaga, men goda, står upp mot onda, till synes starka. Jag gillar konceptet med kraften. Det är mer fantasy än sci-fi, och jag gillar båda genrer. Jedi och sith är magiker.

Jag gillar helt klart Star Wars som filmserie, är dock inget superfan, men jag ville att filmerna skulle vara bra och att serien skulle funka som en helhet. Prequel-filmerna, epsiodes 1-3, var artificiellt plastiga och hade dålig dialog och vissa smärtsamt dåliga karaktärer eller skådespelare. Inför den nya trilogin hade gänget bakom kulisserna chansen att ställa allt till rätta. "The Force Awakens" inledde trilogin suveränt. Nya och starka karaktärer introducerade medan en lagom mängd gamlisar kom åter. Stämningen och "feelingen" i den filmen tycker jag fortfarande är underbar.

Många har stora problem med att filmen påminner allt för mycket om "A New Hope", men för mig var det aldrig ett problem. Filmens mål var ju att ge tittarna ett nytt hopp och så länge vi fick en rejäl introduktion till vilka som skulle fortsätta kampen var det specifika hotet, den nya dödsstjärnan, mer eller mindre som en MacGuffin för mig. Jag hade gärna sett att de använt ett annat hot i filmen, men poängen med filmen var de första mötena. En annan kritik är att Rey för snabbt blev duktig med ljussabel och kraften. För min del hade de gärna fått adderat träning, men jag tyckte från första scenen vi såg henne att hon var bra och uppfriskande kapabel. Hela "Skywalker Saga" lever i en värld där våra utvalda hjältar besitter krafter som inte behöver förklaras speciellt utförligt. Men allt detta skulle nu rivas när vi kom till nästa film...

Problemet med den nya trilogin är att Kathleen Kennedy och cheferna på Disney uppenbarligen inte tillsatt en "show runner" för trilogin. Någon borde planerat de övergripande dragen i den nya trilogin och sett till att de nya filmerna passade in i handling, teman och tonalitet med de tidigare filmerna. Man vill ju inte ha det som det blev i "Game of Thrones"... Ju!

Men istället lät man en regissör göra lite vad han ville med filmen, och då blev det ju precis så. Tombolan hamnade på en revisionistisk Star Wars där man övergav de tidiga filmernas idéer. Rey är "en nobody" och alla kan vara jedi. En idé som skulle kunnat vara en bra film taget för sig själv, men som åttonde delen av en filmserie på nio filmer? "No, thank you."

Det som då hände med sista filmen var att det fanns för mycket "handling" kvar att trycka in i en enda film. Det är som att minst två filmers handling nu lever i denna film. Tempot är vidrigt högt, känslolägen i filmen ändras förintande snabbt och vi ges aldrig tid att andas eller vila med karaktärerna.

Det är uppenbart att denna film antingen borde varit uppdelad till två filmer, eller att mycket av innehållet skulle tagits bort. I mitten av filmen förintar Rey ett transportskepp med hjälp av blixtar från hennes händer, just som Palpatine gör. Hennes närhet det mörka är superspännande, men vi ges ingen tid att utforska hennes psyke, bara några minuter senare är det glada gänget på väg till en ny värld för nya stolliga äventyr. Detta, Reys mörker, var ju det den andra filmen i denna trilogi skulle handlat om! Det hade dessutom varit en trevlig spegling av andra filmen i originaltrilogin "The Empire Strikes Back".

Som det är nu kan jag knappt sätta betyg på filmen. Jag kan inte ens komma ihåg vad som hände och absolut inte sätta ihop filmen i sin ordning i huvudet. Efter "The Force Awakens" var känslan helt annorlunda, hela filmen låg kvar tydligt i mitt huvud. Jag hade problem att komma ihåg "The Last Jedi" också, men det var av delvis andra orsaker.

Min känsla efter "The Rise of Skywalker" är blandad, besviken över att den är en sådan "missed opportunity", men jag är också sugen på att se om den. Några filmer i denna serie växer kraftigt efter en omtitt, "Rogue One" är en av dem. Vissa blir sämre också... Jag gissar dock att denna kan växa rejält.

En sak som jag mer känner en vibb av än kan peka på specifikt är att det känns som att denna film gör nickningar eller hommage till alla de tidigare filmerna. Det finns scener eller känslor i filmen som gav mig vibben av återblickar. Det är klart att det borde ligga högt på Abrams och Kennedys "to do"-lista och jag gillar det, tyvärr var listan allt för lång för denna speltid. Damn, de skulle tänkt på det innan de gav bort Episode 8!

Till sist kan jag konstatera att det är Rey och Ben som jag gillar i denna film, och i hela trilogin. Det är deras trilogi, och Rey är protagonisten i centrum. Alla andra nya karaktärer är suddiga svaga bifigurer för mig. Det kan kanske förklara en del hur jag rankar de tre filmerna.

Jag sätter en trea på "The Rise of Skywalker", ett återspegling av den osäkerhet jag kände när jag sprang mot toaletten efter visningen, men jag känner redan suget efter att se om filmen och då få njuta av de många, många "bad ass"-scener filmen trots allt har...

Betyg: 3/5

En grov ranking av de elva Star Wars filmerna (gruppering + kronologiskt):

Otroligt bra:
Star Wars: Episode IV - A New Hope
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Star Wars: Episode VII - The Force Awakends
Rogue One: A Star Wars Story

Bra:
Star Wars: Episode VI - The Return of The Jedi
Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

Okeyish:
Solo: A Star Wars Story
Star Wars: Epiosde VIII - The Last Jedi

Inte bra:
Star Wars: Epiosde I - The Phantom Menace
Star Wars: Epiosde II - Attack of The Clones
Star Wars: Epiosde III - Revenge of The Sith


Vad tycker då andra om filmen:
Carl
Sofia
6 kommentarer:

 1. Trist att filmen är så dålig, men ändå trevligt att du verkar mer positiv än de flesta.

  Jämförelsen med GoT stärks av dina bilder av en stentron i en grotta. Vilken vansinnigt tråkig plats att avsluta Star Wars på. Chockerande fantasilöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är såklart väldigt trist att det blev så här. Som du också är inne på är otåligheten, insta-travel (slutscenen!) och att filmen aldrig får andas ett problem. Det stora problemet i mina ögon.

   Sen kan man tycka vad man vill om George Lucas briljans, och jag är nog inte lika övertygad över det han gjort efter 1980 som du, eller Rian Johnsons dito, men oavsett det så känns inte den tredje trilogin som att den hänger ihop som en enhet. Det känns som tre separata filmer mer. Tyvärr!


   PS: Har editerat i min ursprungliga text ovan, skrivit om ett antal stycken och rättat grammatik och förtydligat...

   Radera
 2. Har inte läst ditt inlägg då jag inte sett filmen än men det var intressant lista du hade på slutet som är värd att kommentera.
  Otroligt bra och Star Wars filmer är en kombination som inte går ihop för mig personligen så jag hade nog startat på bra ;)
  Jag har blivit lite sugen att se om hela sagan på ett bräde - när det är gjort återkommer jag med en topplista.
  God fortsättning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch då. Ajabaja. Inte läsa bloggar innan du ser filmen! Spoilers!!! ;-)

   Hoppas du gillar den i vilket fall, och det skulle vara jättekul att få följa dig på bloggen då du ser om hela sagan! Har du funderat på i vilken ordning du vill se dem? Releaseordning eller kronologiskt i sagan? :)

   God fortsättning Johan!

   Radera
 3. Jag håller med om att trilogin sannolikt skulle ha tjänat på ett stadigare helhetsgrepp än vad som nu varit fallet om det ens finns något öht. Sedan har väl jag aldrig varit särskilt trakterad av duon Rey-Ben och därför har denna omgång inte haft så väldigt stor attraktionskraft för min del. Rey var en bra hjälte men hennes koppling till Ben var bättre som koncept än realisering i form av film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som att de helt struntat i röd tråd genom trilogin och därför kände de sig tvingade att lägga tid och kraft på att ställa till rätta det som gjorts i åttan. Trist.

   Ett exempel är att då Rian gjorde General Hux till en pajas i sin film var JJ tvingad till att föra in en ny ledare för de mörka trupperna (under KR), entré General Pryde. Det finns en uppsjö av sådana detaljer i denna film som känns så onödigt om de bara vetat vad de ville med nya trilogin. Man bör ge cred där det förtjänas, och George Lucas hade i alla fall en viss tanke med hans trilogier (ggr 2).

   Jag håller Rey som den mest intressanta karaktären och bästa i trilogin. Hon är den perfekta hjälten i en fantasysaga som denna och vid sidan av var hon kommer från är det hennes relation till, och del i att rädda Ben Solo som är kvar, så det är intressant "by proxy".

   Radera