lördag 16 mars 2019

"Big Damn Hero" by Nancy Holder and James Lovegrove


Överraskande nog kom helt plötsligt nyheten att nya romaner från Firefly/Serenity-universat kommer ut och jag blev givetvis eld och lågor. Nu har jag läst den först boken av tre med nya historier om Mal och hans gäng. Det blir svårt att inte spoila handlingen i boken så de som vill läsa boken helt ospoilade får sluta läsa här och återkomma vid senare tillfälle.

Boken täcker in ett äventyr som skulle kunna ses som ett förlängt tv-serieavsnitt, kanske ett dubbelavsnitt till och med. Huvudstoryn är att Mal blir kidnappad och hela hans crew försöker hitta och rädda honom innan det är för sent, samtidigt som de fraktar en farlig last med sprängämne som är extremt volatilt. Äventyret utspelas någon gång under seriens tid, före filmen.

Nancy Holmner står för historien och James Lovegrove har skrivit boken. Joss Whedon står som ”consulting editor”. För mig gör det en sablans stor skillnad på att Joss har varit med på ett litet hörn i alla fall. Om det hade varit utan hans medverkan hade historien inte känts som ”canon”.

Först till det negativa. Författaren James Lovegrove tar mycket god tid på sig innan boken blir riktigt engagerande. För lång och lite trevande inledning helt enkelt. Under andra halvan tar den sig rejält och det blir till och med riktigt spännande. Det andra jag vill nit-picka på är att Lovegrove på överdrivet entusiastiskt sätt lagt in citat och “sayings” från serien. Visst lite ”fan service” som en krydda hade varit kul, men här går det till överdrift. Varenda karaktär, och de är ju hela nio stycken, får säga saker från serien för att vi ska känna oss hemma. Jag tycker inte att författaren lyckats bra med den fina balansgången. Detta problem gäller först och främst inledningen av boken, lyckligtvis lugnar han ner sig lite längre in i texten.

Det bra överväger dock om man bedömer denna bok för vad den är, en fortsättning av serien. Jag förväntar mig inte att denna bok skulle excellera rent litterärt. Det jag gillar är upplösningen av kidnappningen av Mal samt alla återblickar vi får ur Mals synvinkel från hans ungdom på Shadow. Vi får en fördjupning av Mal och hans känsloliv speciellt. Några ledtrådar varför han hade så svårt att närma sig Inara kan skönjas i hans bittra historik. Det är också kul att denna story knyter an till ”the Browncoats”. Precis som i serietidningen ”Better days” beskrivs ”Browncoats” som överlevt kriget i allt annat än positiva ord. Många på den förlorande sidan i kriget blev rövare och marodörer efter kriget.

Mer av det bra? Vid sidan av Mal får vi spendera lite mer tid med Zoe och framför allt Shepherd Book som på egen hand spårar Mals kidnappare med hjälp av en gammal kollega från hans hemlighetsfulla tidigare liv. Books ”back story” har ju presenterats i serietidningen ”A Shepherd’s tale”, men det finns fortfarande mycket i hans historia som är okänt. Det var också kul att ”se” Inara, River och Simon ”in action” under eftersökningarna efter Mal. Det var inte speciellt mycket fokus på Jayne, Wash eller Kaylee i denna bok.

Nu återstår två böcker, i denna runda i alla fall. The magnificent nine kommer ut i mars och Generations kommer ut senare i oktober. Så länge Joss har en liten del i projektet och böckerna kan anses som ”canon” kommer i alla fall jag jag läsa dem med stort intresse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar