fredag 22 november 2019

Jojo Rabbit (2019)


Jojo rabbit är en sorts komedi av Taika Waititi som tidigare gjort genrefilmer med humoristiska inslag som Eagle vs. Shark, What we do in the shadows och Thor: Ragnarok. Vad filmen är för genre visade sig ha en stor betydelse. Denna film har nämligen två. Det är en film med två ansikten. Det kräver mod att försöka sig på det Taika gör här, byta genre mitt i, men jag tror ta mig tusan att han lyckades!

Filmen inleds som en satir i en förstärkt verklighet som påminner om en Wes Anderson-film där Moonrise Kingdom ligger närmast till hands. Filmens Jojo är en ung liten nazist i Tyskland i slutet av andra världskriget. Han har en osynlig vän, Adolf Hitler. Filmen är en satir och komedi där man skämtar med olika karikatyrer, som entusiastiska hitlerjudends, nitiska gestapomän, hysteriska SS-soldater och andra figurer som hyllar faderslandet. Låtsasvännen Hitler spelas av Taika själv med ett mycket komiskt resultat. Han är suverän.

Efter ungefär halva filmen ändrar den dock tonalitet tvärt, som en chock iklädd ett par vackra dansskor.

Filmen uppvisar ett patos och stor humanism. Den minskar obemärkt på de satiriska inslagen och blir mer och mer allvarlig och "på riktigt". Det finns med rätta många filmer som beskriver hemskheterna nazisterna gjorde, och många av dem är stentunga dramer. Men det är uppenbart att en komedi kan funka lika bra, om inte ännu bättre, med att få fram det fasansfulla. Detta är en förbaskat roligt film som också är förbaskat hemsk och sorglig.

Filmen är en juvel. Det finns så mycket att älska med denna film... Scarlett Johanssons varma och mänskliga porträtt av Jojos mamma Rosie, Taikas underbara satir av Jojos låtsasvän Adolf, Sam Rockwells skådespeleri som aldrig upphör att förvåna mig samt Archie Yates porträtt av Jojos kamrat Yorki som trots sin klockrena brittiska dialekt är en av hitlerjugend fick mig att förundrat skratta... Bland mycket annat som jag inte kommer ihåg just nu. Filmen ska helt klart se om flera gånger. Det finns så mycket att upptäcka i den.

Filmen är kanske jobbig att se för vissa åskådare, men den är väl värd en titt. Jag blev berörd, uppspelt och nedstämd. Ibland lyckas filmmakare anpassa en poplåt till sina filmer perfekt. Detta är ett sådant fall... När sista scenen inleddes med de kända tonerna från en av världshistoriens bästa låtar fylldes mina ögon till bredden. Detta var var den klart bästa filmen på filmfestivalen 2019.

Betyg: 4+/5

Flera av vännerna var på samma visning; Vanessa, Jojje, Jojjes bror och Christian. Hoppa över och läs mer tankar om filmen:
Johan
Christian


 

4 kommentarer:

 1. Härligt att filmen funkade så bra för dig. Alltid kul att se pärlor på festivalen och jag hoppas det gör att du känner att du hade en bra festival som helhet. Ska bli intressant att läsa din sammanfattning.

  För egen del så var Jojo Rabbit framförallt en trevlig visning med bra snack efteråt (på cykelbanan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojo visst drog filmen upp humöret avsevärt, men jag tycker nog ändå att årets festival var bland de svagare, för min egen del. Låt oss fortsätta diskussionen om festivalen som sådan i nästa inlägg. :-)

   Snacket på trottoaren efteråt var allt för kort! :)

   Radera
 2. Lite kul att jag inte alls tänkte på Wes Anderson och hans Moonrise Kingdom, men visst kan man tänka på den med barnen i båda fallen (ingen större skillnad på Hitlerjugends och scouterna, inte sant? ;)) Sen kan det ha att göra med att jag inte var så förtjust i Moonrise Kingdom.

  Trevlig film, trevlig visning och trevligt sällskap med eftersnacket. En bra film att avsluta årets festival med. Ofta avslutas festivalen med någon tung film, så det var skönt med något av det lättsammare slaget.

  Yorki var nog favoriten, skrattade nog varje gång han dök upp. Men fanns annat kul också så klart. Den långe Gestapo-mannen var t.ex. ett festligt inslag den korta tiden han var med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst var Yorki helt suverän med hans fina brittiska engelska. Med tanke på vad han sa, idel nazi propaganda, var det något som inte riktigt stämde...

   Eftersnacket på trottoaren efter filmen var mycket givande men allt för kort!

   Och jag håller med om att det var en bra avslutningsfilm, det var min sista också. Mycket trivsamt. :)

   Radera