fredag 15 februari 2019

Free Solo (2018)


Free solo är en dokumentär om en helt otrolig bedrift. Filmen dokumenterar när Alex Honnold tränar inför, funderar på och till sist som förste person i världen friklättrar El Capitan.

El Capitan är en 1000 meter hög lodrät klippvägg som inte borde gå att frisoloklättra. Det verkar svårt i alla fall. Även med utrustning, kilar och linor, är det svårt. Att klättra det helt utan säkring, ensam under en enda rush, är helt obeskrivligt och rent ut sagt osannolikt. Vilken makalös bedrift! Varför vill man klättra El Capitan?? För att den finns där?

Det finns partier där det enda grepp Alex kan ta är på en några millimeter grov stenflisa i väggen. Han måste knipa med fingerspetsarna för att få grepp. På ett annat ställer, som kallas "the Boulder problem" måste han antingen hoppa åt sidan, och släppa alla grepp han har i en "allt eller inget"-manöver, eller så får han göra en karatespark åt sidan och försiktigt masa över vikten till karatefoten. "The Boulder problem" är ett ställe där han på träning gång på gång tappat greppet och fallit. Under träning har han dock säkerhetslina...

De svåraste momenten blir ilande svåra med vetskapen att minsta misstag innebär att han faller till sin död.

Dokumentärfilmarna Jimmy Chin och Elizabeth Chai Vasarhelyi med team ska filma klättringen från sidan. De är också klättrare och vänner. Säkrade i selar och linor ska de dokumentera Alex färd. Problemet är att de inte vet hur Alex beslutsprocess kommer ändras i och med att kameror är i närheten. Kommer han ta större risker? Kommer deras närvaro påverka "processen"? Kommer de filma när deras vän faller till sin död? Flera tunga och viktiga frågor måste besvaras före ett projekt som detta sätts igång. Dessa frågor ingår också i dokumentären.

En stor del av dokumentären fokuserar såklart på Alex som person och på han och hans flickväns relation. Det är en excentrisk ung man som växer fram och konstigt vore väl annat. Det han gör borde inte gå att göra och det är en ynnest att få följa hans resa via denna film.

Varning för svindel och ilningar i magen. Filmen är otroligt spännande, oavsett om man vet hur det går eller ej. Magknip utlovas!

Betyg: 4+/5

Från wikipedia: Free solo climbing, also known as soloing, is a form of free climbing and solo climbing where the climber (or free soloist) performs alone and without using any ropes, harnesses or other protective equipment, relying entirely on his or her ability instead.4 kommentarer:

 1. Jo kan kanske vara något men samtidigt är jag tveksam till "bedrifter" av detta slag då det är mer korkat än modigt. Glömmer man detta kan nog rullen bli medryckande men jag har som sagt lite svårt för folk som ska göra bedrifter för bedriftens skull - trist som jag är ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan rekommendera filmen ändå. Jag fick inte känslan att Alex gjorde bedriften för bedriftens skull. Han gör vad han gör mer för den intensiva livskänslan han får av klättringen. Det berörs i filmen, vill inte spoila, men den är klart värd att ses i alla fall... :)

   Radera
 2. Instämmer. Detta är en dokumentär att se och det blir gott om handsvett, trots att man vet att det kommer gå vägen (väl?).

  Mitt betyg hamnade också på en fyra till stark fyra. Man märker att filmmakarna inte bara är intresserade av att göra en spännande dokumentär utan även bryr sig om sin vän. Den aspekten tycker jag lyfter dokumentären.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2019/02/free-solo.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart en av de starkare dokumentärerna jag sett på ett tag. Gillar både ämnet och hur de har gjort den. Det enda jag tycker var lite svagt var att det var ibland svårt att hänga med var de befann sig, när de åkte omkring och tränade.

   Radera