lördag 30 mars 2019

Lost in Translation (2003)


Inför den pågående tjänsteresan till Tokyo fick jag för mig att se om den gamla filmen Lost in translation. Det är en film som jag fullständigt älskade när jag såg den första gången, men jag hade faktiskt inte sett om den tills nu. Med denna omtitt riskerade den sin plats på min Topp 100 bästa filmerna genom filmhistorien!

Hur gick det gå? Bra kan man säga. Jag älskar den fortfarande! Damn, vilken underbar film. Den lever på sin underbara känsla och på de två majestätiska skådespelarinsatserna av Bill Murray och Scarlett Johansson. Det hade gått så långt sedan förra titten att jag glömt av det mesta som händer. Filmen bygger ju dessutom inte på specifika händelser. Jag levde mig in i alla galna situationer och miljöer Charlotte och Bob hamnade i. Vem vet, jag kanske upplever liknande själv på resa i Tokyo just nu när du läser detta? 

Filmen handlar om två själar som guppar på livets stormiga hav. De är på olika platser i sina liv, men mer knyter dem samma än tvärtom. Båda funderar på sina liv, vad gör jag här och vad gör jag härefter? Som om de vore utkastade från sina vanliga liv ser de varandra som räddningen och en fast punkt i kaoset, som lysbojen som hägrar i mörkret för nattseglaren. En osannolik vänskap formas framför våra ögon och deras relation tar en allt annat än rak bana mot något mer? Vi hoppas, vi håller tummarna, vi skrattar och kanske fäller en tår. Hur det slutar vet bara Sofia, Scarlett och Bill.

Filmen är fast förankrad som en av mina absoluta favoritfilmer, den har sin plats på topp 50 säkrad för ett tag till. Det blir en solklar femma!

Betyg: 5/5  4 kommentarer:

 1. Bara sett en gång tror jag har den i hyllan....
  Minns att jag gillade filmen.
  Ha det gott i Tokyo - trevlig stad och folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det har varit en otrolig resa. Åker hemåt ikväll... 😢

   Filmen håller än idag, ta fram den och ge den en spin vetja...

   Radera
 2. Efter första titten var jag såld. Jag sa direkt att det är en modern klassiker och blir upprymd varje gång jag ser den eller hör någon nämna den. Älskar den också oerhört mycket och den fångar Tokyo och Japan väldigt bra, den där upplevelsen man känner av att vara där.

  Femman är gjuten.
  http://moviesnoir.blogspot.com/2008/09/lost-in-translation.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är helt ense! Kul att du gillar den så mycket. Det är inte många filmer som får femman av dig, och sannerligen inte många från 2000-talet ju...

   Just hur den fångar stämningen så exakt är fascinerande. Mycket mycket bra film.

   Radera