tisdag 26 mars 2019

52 Directors: James Cameron


James Cameron har inte regisserat speciellt många filmer. Men han regisserade fyra otroligt starka filmer från 80- och 90-talen. Och sedan gick proppen ur. Skeppet kantrade och sjönk så att säga...

Titanic var en stor besvikelse. Han intresserade sig uppenbarligen mer för den historiska händelsen och möjligheterna att dyka ner till vraket än sin spelfilm som blev en blandning av teknisk briljans och ett smörigt romantiskt drama.

Nästa film blev ännu värre. Med Avatar la han ner sin själ och tio år för att utveckla 3D-kameran. Manus la han ner tio minuter på, tog helt enkelt och kopierade Dansar med vargar och flyttade handlingen till en exotisk planet. Patetisk film. När det gäller James Camerons filmer var det faktiskt bättre förr!Without further ado...James Cameron topp 5 filmer
5. True lies (1994)


En actionrökare med Arnold, Jamie Lee Curtis och Bill Paxton. 'Nuf said.4. The Abyss (1989)


Otroligt bra film och det är en skam att den bara kommer på plats fyra. Det är jämt mellan alla topp fyra på denna lista. Man ska med fördel se den långa Special Edition i vilken historien "make sense" rent logiskt. Man har klippt bort centrala delar ut storyn i den kortare bioversionen.3. Terminator 2: Judgement Day (1991)


Fantastisk uppföljare som på många sätt är bättre än sin föregångare, men den får stå tillbaka då originalet ändå är originalet. Pojken John Connor är ju ingen favorit heller.2. The Terminator (1984)


Nostalgi slår teknisk briljans.B-filmen som blev en kultfilm. Tänk vad nyskapande den var när den kom ut!1. Aliens (1986)


Bästa actionfilmen jag sett. Integralen över hur mycket jag gillat denna film blir väldigt stor med tanke på hur gammal den är. Private Hudson gör att filmen till en vinnare alla dagar i veckan.Alla filmer jag sett sju av James Camerons åtta filmer:

 1. The Terminator (1984)
 2. Aliens (1986)
 3. The Abyss (1989)
 4. Terminator 2: Judgement Day (1991)
 5. True lies (1994)
 6. Titanic (1997)
 7. Avatar (2009)

Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian tycker om James Cameron.

10 kommentarer:

 1. Han har väl inte gjort så många fler än det där? Han känns väldigt överskattad, även om han säkert spelat stor roll för den tekniska delen av industrin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker snarare att han är underskattad nu för tiden... Man tycker ju att han är astråkig på grund av Avatar och Titanic, men han borde ju hyllas! :-)

   Radera
 2. Han har gjort märkligt få filmer, Cameron. Undrar om jag inte väljer The Abyss som etta om jag blir tvingad.

  Piranha II: The Spawning, någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visste inte att han gjort den. Blir klart nyfiken. De två moderna uppföljarna är ju småkul.

   Radera
  2. Låt mig ge dig möjligheten att göra halt vid den där nyfikenheten, Carl :)

   https://bilderord.wordpress.com/2012/10/08/piranha-ii-the-spawning-1981/

   Radera
  3. @Jojjenito: The Abyss är en värdig film. Otroligt omtittningsbar!

   Jag har inte sett Pirahna II! Funderade på att klippa den inför listan ovan men det blev aldrig av...

   @Carl: ja visst blir man lite nyfiken trots allt! Sen såg jag omdömena på filmen och fick kalla fötter.

   @Sofia: jag gissar att du varnar för filmen. Hoppar över och kollar in vad du skrivit.

   Radera
 3. Det är intressant det där med antal filmer för en regissör. Men vi har ju valt att fokusera på fem filmer vi gillar av en regissör. Då spelar det ingen roll om de gjort fem eller femtio filmer.

  Håller helt med dig om att hans filmer var bättre förr. Det känns som de var gjorda med mer kärlek medan det blev för mycket tekniskt fokus från Titanic och framåt.

  Vi har även samma syn på de båda Terminator-filmerna. Andra är bättre på mycket, men originalet funkar bättre när Arnold spelar ond. Båda är dock mycket bra och tillsammans med Aliens är det tre toppfilmer för vilken regissör som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det spelar verkligen inte roll hur många filmer de har så länge vi får ihop fem filmer som man vill ha med på en topp 5. Det kommer fler exempel på regissörer som inte gjort så många filmer...

   Jag känner också att filmerna var gjorda med mer känsla förr. Nu för tiden verkar de vara exerciser i filmteknik oftast.

   Jag gillar också bättre när Arnold är ond. Det var i och för sig ok att han var god en gång, men tänk vad kul det hade blivit om han hade fått spela ond igen i de efterföljande Terminator-filmerna...

   Camerons topp 3 är en otroligt stark trio!!

   Radera
 4. Hrm för mig lyckas regissören bara skrapa ihop tre bra filmer
  1 Terminator 2
  2 Titanic
  3 Terminator
  Vad jag tycker om Aliens är gamla nyheter, True lies har sina stunder men den är inte bra, Avatar var wow första ggn men stendog vid omtitt och Abyss var knappt ok vid omtitt. Jag sätter hoppet i Piraya 2 ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja vad du tycker om Aliens är väl känt. Jag kan ligga vaken om nätterna och kämpa med den vetskapen. Varför? Varför? Ljudlösa ekon i mitt huvud... ;-)

   Radera