fredag 4 december 2020

Blade (1998)

Ok, detta är en hyfsat känd filmserie som jag hade osedd. När jag såg att den näst bästa Reynolds är med i den tredje delen kommer serien in i fokus nu. Jag vill ju kolla in RR på film.

Detta är ju i första hand Wesley Snipes filmserie och visst är han ganska cool. Filmvärlden behövde verkligen en färgad superhjälte och mr Snipes gör det bra. Han spelar en vampyr med en själ eller något sådant. 

Filmen kom ut mot slutet av nittiotalet, året före 1999 som var ett helt fantastiskt filmår. Tänk vad kreativiteten flödade precis före millennieskiftet. 1997 hade Buffy the Vampire Slayer premiär också, och det är svårt att inte jämföra denna film med den ikoniska serien.

Summa summarum är att jag blev vagt besviken trots ganska nedtryckta förväntningar. Den har hyfsat bra action, men i en otacksam jämförelse med The Matrix (1999) efter står Blade sig väldigt lätt. Blade har i vissa scener liknande sceneriet men lägre ambitionsnivå och helt klart svagare genomförande. 

Men ibland kan man vara mer nyfiken på världsbyggandet och filmens karaktärer än själva actioninnehållet och där måste filmen jämföras med Buffy hur orättvist det än kan upplevas. Och här blir Blade ännu mer slagen på fingrarna, vilket inte var helt överraskande. 

Wesley Snipe är som sagt ganska cool men han är inte någon Spike direkt. Stephen Dorff som main villain Deacon Frost var lite smått underhållande. Kris Kristofferson var tyvärr med alldeles för lite och filmens fagra dam spelad av N'Bushe Wright var i mina ögon mycket blek.

Tyvärr blev jag inte jättesugen på tvåan, men för att komma till den tredje delen där RR är med måsta jag väl se den antar jag.

Betyget för Blade blir helt ok.

Betyg: 2/5

6 kommentarer:

 1. Kanske skulle jag haka på här och se hela trilogin själv (det är ju ändå en trilogi som det känns som att man borde se nån gång, och det verkar ganska lättittat). Av nån anledning så har jag nämligen inte sett nån av dessa filmer (i alla fall inte vad jag kan påminna mig). Jag undrar varför? Kanske var det Snipes som inte lockade? Då när första filmen kom så var ju inte vampyrtemat uttjatat så jag kan inte skylla på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är välkommen. Vet inte exakt när jag kommer till skott på tvåan och trean dock, men med ett litet gemensamt poddprojekt så kanske man kan komma till skott.

   Nja, Wesley Snipes är väl inte nån direkt favorit men han är helt ok.

   Radera
 2. Nej, även om det kan vara svårt att låta bli är det nog inte riktigt rättvist att jämföra Blade med vare sig Buffy eller The Matrix. Tycker ettan och tvåan ändå är fullt funktionsdugliga vampyrfilmer som lyckas leverera något annat. Tyvärr är trean verkligen ingen höjdare, trots närvaro av RR

  https://bilderord.wordpress.com/2015/11/01/blade-1998/
  https://bilderord.wordpress.com/2015/11/09/blade-ii-2002/
  https://bilderord.wordpress.com/2015/11/11/blade-trinity-2004/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok kan hålla med om att det inte var rättvist att jämföra men som du säger var det svårt att låta bli. Ok, så trean var inte så kul. Träligt.

   Hoppar över och kollar vad du skriver om ettan...

   Radera
 3. Länkar inte då du inte gillar spoilers men jag kan säga så här: Det blir inte bättre....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajajaj då. Hmm, damn tvångstanken att man måste se hela trilogin om sådan finnes! :-D

   Radera