fredag 22 mars 2019

Stan & Ollie (2018)

 

Stan & Ollie är en otroligt mysig om än vemodig film. Det är en biografi om Stan Laurel och Oliver Hardy. I Sverige heter deras karaktärer förstås Helan och Halvan, de gigantiska ikonerna från stumfilmseran. I USA kallades karaktärerna Stan & Ollie, samma namn som skådespelarna. Filmen handlar nästan uteslutande om skådespelarna bakom "maskerna". Den amerikanska originaltiteln på filmen funkar därmed mycket bra. Den svenska titeln är Helan & Halvan och den är svag då den pekar på karaktärerna trots att filmen handlar om skådespelarna. Jag antar att det är svårt att sälja en film som heter Stan & Ollie då antagligen allt för få biobesökare av idag skulle koppla ihop det rätt.

I vilket fall som helst är detta en delvis rolig, delvis vemodig historia som framför allt känns väldigt personlig. Vi får följa de gamla vännerna i slutet av deras karriärer då de åker på revy-turné i England. De försöker starta om sin skådespelarkarriär genom att framträda "live" på diverse teatrar, lite som Hasse & Tage höll på kan jag tänka mig.

Filmen tar god tid på sig att komma igång. Den etablerar vännernas relation och de problem de har med sig i bagaget. En bra bit in i filmen anländer herrarnas fruar till England och då lever filmen upp avsevärt. Slutdelen blir starkare och starkare och slutet är otroligt känslosamt. Det skapade så många känslor att det blev dammigt i salongen till och med och det var tur att det var så långa eftertexter att man hann samla ihop sig lite innan man var tvungen att gå ut i foajén och "vara social".

Filmens huvudpersoner spelas otroligt bra. Steve Coogan som Stan Laurel och en nästan oigenkännbar John C Reilly i en "fat suit" som Oliver Hardy. Coogan står för elegansen och hjärnan. Reilly bidrar dock med ett stort hjärta då han vid sidan av Ollie nästan återskapar känslan av John Candy på köpet.

Glasyren på kakan kommer dock i form av fruarna, speciellt Nina Arianda som spelar Ida Kitaeva Laurel. Hon är helt otroligt lustig i denna film, ja förbaskat underhållande. Henne vill jag se mer av! Hon var tydligen med i både Midnight in Paris och The disappearance of Eleanor Rigby: Them, två filmer jag gillade mycket. Lucille Hardy spelas av Shirley Henderson och hon gör det bra i en roll som är mindre spännande.

Ibland funkar inte biografier så bra för mig, förutom några notabla subgenrer, och denna led lite av biografins uttråkningsproblem i inledningen, men om man investerar lite tid med Helan och Halvan så blir man rikligt belönad med Stan & Ollie desto längre in i filmen man kommer.

Jag ger Stan & Ollie en fyra!

Betyg: 4/5

Filmen har svensk biopremiär idag fredagen den 22/3.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar