tisdag 19 mars 2019

52 Directors: Charlie Chaplin

Chaplin 27 år (1916)
Jag älskar Chaplin och hans filmer.

Charlie Chaplin var kanske den största "upptäckten" jag gjorde i bloggprojektet "Decennier". Chaplin har ett socialt patos och hans filmer är mer dramatiska, romantiska och vemodiga än "bara" rena komedier. Han växte upp i desperat fattigdom och skickades runt av samhället då hans mor inte kunde sörja för barnen. Sen blev modern inlagd på dårhuset och han fick från ung ålder klara sig själv. Jag tror att sorgen aldrig lämnade hans ögon avsett hur berömd eller rik han blev.

Hans filmer är från stumfilmseran och det är underbart att se bra film från filmens ungdom. De bästa stumfilmerna är ju otroligt bra! Utan dialog tvingas andra medel användas för att föra fram känslor och relationer. Till och med efter "the talkies" gjort sitt inträde fortsatte han att göra stumfilmer och båda filmerna från 1930-talet var utan tal (i princip). Den första, och sista, gången The Tramp lät sin röst höras var 1940 i The great dictator. Det blev sista filmen med den lille luffaren. Filmen dryper av satir över Hitler och Mussolini och hans budskap om frihet var större än The Tramp själv.

Chaplin har inte regisserat speciellt många långfilmer men han har en stor mängd kortfilmer på sitt cv. Denna lista fokuserar dock på långfilmerna. Dessutom har jag ändå inte sett speciellt många av hans kortfilmer, något jag kanske får ta och åtgärda en vacker dag. Ja, så får det bli!Without further ado...Charlie Chaplin topp 5
5. The great dictator (1940)


The Tramps sista show. Sista scenens monolog blev hans svanesång. Rimligt offer med tanke på budskapet.4. Modern times (1936)


En av The Tramps sista filmer. Humor, samhällskritik, romantik och ett lyckligt slut för en gångs skull!3. The gold rush (1925)


Otroligt rolig och romantisk, som alla hans bästa. The Tramp äter läderkänga, skosnörena är som spagetti.2. The kid (1921)


Chaplins först långfilm som är smärtsamt självbiografisk. Insikter om hans egen barndom gör filmen så mycket mer känslosam. Att verklighetens "The Tramp" blev världens mest kända filmskapare är en otrolig historia.
1. City Lights (1931)


Kandidat till väldens mest romantiska film. The Tramp ger den blinda blomsterflickan pengarna så att hon får råd med en ögonoperation. Så enkelt, så starkt.Jag har sett sju av Charlie Chaplins elva långfilmer:
 1. The kid (1921)
 2. The gold rush (1925)
 3. The circus (1928)
 4. City lights (1931)
 5. Modern times (1936)
 6. The great dictator (1940)
 7. Limelight (1952)

Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian tycker om Charlie Chaplin.


6 kommentarer:

 1. Det är svårt att klaga på vilka filmer man än väljer ut av Chaplin. Inte heller kan man säga att din, min eller andras etta är fel. Hans filmer har som du är inne på mer än bara humor. De har värme, budskap och en stor portion hjärta. Kombinationen har gjort hans filmer så älskade än idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det kan inte gå fel vilka filmer man än råkar välja. Just hans värme, budskap och stora hjärta gör filmerna tidlösa och odödliga. En sann mästare... :)

   Radera
 2. Har bara sett kortfilmer av Chaplin vilka stundtals är helt ok - humormässigt gillar jag dock Helan&Halvan bättre för att inte tala om Bröderna Marx men de hör inte stumfilmen till.

  SvaraRadera
 3. Kortfilmerna har jag kvar. Jag kan varmt rekommendera Chaplins långfilmer. Vem vet, du kommer kanske som jag överraskas av dem? De är så mycket mer än bara komedier.

  Filmerna ovan i topp 5 har väl ett medelbetyg på 4 eller lite högre... :)

  SvaraRadera
 4. Alltid roligt när någon upptäcker Chaplins storhet :) Nu är jag ju inget större fan av just City Light men minns från decennier att du ju tyckte mycet om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det fint. Han är ju inte en av världens mest berömda regissörer av en slump direkt. :-)

   Vilka är dina egna Chaplin-favoriter?

   Radera