söndag 31 mars 2019

Filmåret 2018: plats 31-40


Det börjar bli dags att sammanfatta filmåret 2018 med Topplistan. Jag har har bara sett drygt 60 filmer från året men jag finner ändå 40 filmer värda att lista så jag slår till med en topp 40. Förra året blev det bara en topp 30. För några år sedan såg jag klart fler än 60-talet filmer för året i fråga, men nu för tiden går mer av tiden till tv-serier och poddande.

Eftersom jag ibland uppdaterar mina årsbästalistor behöver jag inte vänta in att se på varenda intressant titel från året. Denna lista är inte för evigt. Jag tycker att det var dags nu.

Som vanligt är detta en högst personlig favoritlista och jag bryr mig inte om konsensus eller populära val bland filmtyckarna ute i världen. Jag låter mig inte heller styras helt av vilket betyg jag gav filmerna när jag skrev om dem. Uppfattningen om en film ändras ju över tiden. Jag går mest på magkänsla samt hur sugen jag är på att se om en film (om det är tajt mellan dem).

Man kan kanske säga att det blev lite som med ketchupflaskan då det gäller diversitet inom filmbranschen och speciellt då det gäller svarta regissörer, skådespelare och berättelser om svarta huvudkaraktärer. 2018 bjöd på massor film om "the black experience". Filmårets filmsnackisar har varit Black panther, Blackkklansman, Sorry to bother you, Blindspotting, If Beale Street could talk, Widows och oscarsvinnaren Green book. Vissa av filmerna är bra, vissa är dåliga, några är överskattade, som det brukar vara med film alltså.

En annan trend som jag personligen spanat är ovanligt många filmer om musik eller musiker, och det är en genre jag gillar. Årets filmer i denna kategori är bland andra A star is born, Juliet naked, Leto, Blaze, Green book och Bohemian rhapsody.

Lite om genren Dokumentärer... Varje år kommer det en drös med dokumentärer och 2018 var ett starkt år för dem. Man kan finna flera dokumentärer på topplistor runt omkring på internet och jag har sett flera som var riktigt bra. Jag brukar sällan ha med dem högt uppe på mina listor då jag tycker de saknar något för att kunna konkurrera mot "fullfjättrade" spelfilmer, men i år kan det kanske ändra på sig? Allt svar kommer ges här på bloggen inom några dagar...

Men nog med introduktion, här kommer filmerna på placering 31-40. Detta är mestadels filmer som jag gillade en hel del, men som ändå nu när jag sitter ner och sammanfattar filmåret saknade något för att nå helt fram till mitt innersta.Filmåret 2018, plats 31-40
40. Blackkklansman


Stundtals mycket underhållande satir om KKK baserad på verkliga händelser i Colorado på sjuttiotalet.39. If Beale Street could talk


Starkt drama om ungt svart par som kämpar på i New York i början av sjuttiotalet.38. Support the girls


Varm och mysigt om ett gäng servitriser på en sliskig sportbar och deras genomgoda kvinnliga chef.37. The old man & the gun


Listans andra film om en gammal gubbe som begår brott. Här ser vi nestorn Robert Redford undvika att använda sin pistol.36. Dog days


Förtjusande liten romantisk komedi om ett antal par och deras hundar. Årets Home again!35. The equalizer 2


Stenhårda Denzel ute på nya hämnduppdrag, inte helt fel!34. 12 strong


Verklighetsbaserad krigsfilm med den bäste Chris. Hemsworth!33. Blockers

En av få renodlade komedier som sågs från året. Mycket lustig i vissa scener. Jag känner att komedier måste lyftas då de ofta blir nesligt nedprioriterade!32. The mule


En ljuvligt långsam crime-thriller av och med en mycket gammal Clintan.31. Jonathan

Smart idédriven science fiction-film med låg budget. Som alltid en intressant genre, denna gång mycket underhållande också.

Håll ut, på onsdag publicerar jag listan med filmerna placerade på platserna 21-30.

6 kommentarer:

 1. Lång och imponerande lista. Det jag kan säga i detta tidiga skede är att jag har lite svårt att se Equaliser 2 över BlacKkKlansman. Men det är väl typ också de enda två filmerna jag sett på denna del av listan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var upprörande oberörd av Blackkklansman! Vet inte vem man ska anmäla "felet" hos dock... :-D

   Den och Beale Street ska säkert vara mycket högre upp på listan enligt recensent- och bloggelit, men de blir de första att kastas ut om det skulle komma några heta ersättare i framtiden och då är problemet borta! OM jag orkar uppdatera de lägre delarna av listan det vill säga... :)

   Radera
 2. Då ska vi se. Nu när jag publicerat min lista över vilka jag gillat mest från 2018 tänkte jag kolla in dina listor. Alltid spännande och kul med personliga listor som dessa. Alla har olika smak och uppfattning, så jag tycker inte man kan klaga på vad andra väljer :) Som du är inne på ska man inte gå efter vad andra tycker, vilka filmer som är populära osv.

  40. BlacKkKlansman har jag inte sett. Lite svårt för Spike Lee, men kanske skulle denna funka.

  39. If Beale Street Could Talk gav blandade känslor. Gillade romantiken och välgjord var den, men det rasistiska mot vita fann jag motbjudande och det sänkte en hel del.

  38. Support the Girls tror jag inte jag hört talas om. Lockar väl inte heller nämnvärt.

  37. The Old Man & the Gun var trevlig, men hade kunnat få ut ännu mer från storyn.

  36. Dog Days har jag inte sett, men låter som en film att hålla ett öga på.

  35. The Equalizer 2 fann jag vara snäppet bättre än den första filmen (som var lite överskattad i mina ögon). Denzel funkar bra och filmen var lite av en positiv överraskning.

  34. 12 Strong har jag inte sett. Funderade på att se den, men var inte så sugen. Kanske kollar in den någon gång, eller inte.

  33. Blockers har jag inte heller hört talas om.

  32. The Mule gillade jag. Större film än väntat då man får med flera historier och karaktärer. Clintan är också duktig på gamla dar, kul.

  31. Jonathan var en trevlig bekantskap, håller med. Gick och såg den på en sen visning på filmfestivalen när jag var trött. Men filmen visade sig vara intressant och bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig. Jag gillar att läsa andras topplistor om de är personliga och ärliga. Det är trist med listor som mer eller mindre är kopia av vad eliten bland filmkritikers gillar.

   Var ett svagt år rent generellt sett.

   Blackkklansman var smått underhållande men om du inte gillar Spike Lee tror jag du lika gärna kan skippa den.

   Beale Street har falnat för mig och kommer bli den första som ramlar ut när jag uppdaterar listorna.

   Vänta dig inte för mycket av Dogs days. Den är gullig och rolig, men inget mer. Jag såg den på bio på Malmö filmdagar och då är man extra mottaglig för film och den kändes fin.

   12 strong såg jag bara för att jag gillar Chris H plus att moderna krigsfilmer som bygger på verkliga händelser är ganska intressanta, denna är dock inte lika bra som 13 hours: The secret soldiers of Benghazi.

   Blockers är en ren komedi, fånig och mycket skämt "under bältet". Sånt gillar jag. ;-)

   Radera
  2. Ok, tack för feedback angående filmerna, uppskattas.

   Är lite delad över om det var ett bra eller svagare filmår. Ingen superfavorit från året, men många bra filmer känner jag. Dock inget år man tittar tillbaka på och rabblar upp en massa framtida klassiker. Men hur ofta händer det egentligen att man kan göra det på senare år? ;)

   Filmer som Dog Days kan (som det verkar) vara trevliga att se när man vill se den typen av film. Inte så ofta jag kastar mig över sådana filmer, men många gånger funkar de när jag väl gör det.

   Radera
  3. Bra då har du rätt inställning till Dog days, skönt. Det är en typ av film som ofta blir undervärderade bara för att de inte sticker ut i form eller innehåll men är ändå trevliga, och fina att se ibland.

   Radera