tisdag 5 mars 2019

52 Directors: Woody Allen


Woody Allen har alltid varit en favorit. Jag gillar hans relationsdrivna pratfilmer med neurotiska akademiker på Manhattan. Jag uppskattar hans komedier lite mer än de mest dramatiska. Han har en diger produktion bakom sig då han ofta får ur sig en film per år. Jag fick det till 47 filmer när jag räknade långfilmer han regisserat. Självklart blir kvalitén lite lidande med ett sådan tempo. Jag har "alltid" ambition att se alla hans filmer men det går lite si och så med att se dem alla. Jag har skrivit om åtminstone 17 av hans filmer på bloggen (så många har jag kommit ihåg att tagga inlägget med hans namn). Till detta har jag sett en hel drös med filmer som jag inte skrivit om på bloggen. Det oändliga projektet fortsätter.

Nedanstående lista är helt tagen ur magkänslan över Woodys filmer. Jag fick fram 12 filmer i en första grupp efter en snabb koll. Att ta ned dem till fem var en utmaning. Flera av filmerna har jag inte sett på länge så en omtitt skulle kanske ändra på listan...

Listan med 12 filmer innehåller två från 70-talet, två från 80-talet, tre från 90-talet, två från 00-talet och tre (!) från 10-talet.Without further ado...Woody Allen topp 5 filmer
5. Mighty Aphrodite (1995)


Fantastiskt rolig och romantisk komedi med Mira Sorvino. Fiction och reality smälter samman.4. Husbands and wives (1992)


Underhållande dramakomedi filmad med handhållen skakig kamera.3. Annie Hall (1977)


Romantisk komedi med den ursprungliga "manic pixie dream girl" spelad av Diane Keaton.2. Crimes and misdemeanors (1989)


Lite tyngre dramakomedi om små och stora brott. Alan Alda är lysande.1. Midnight in Paris (2011)


Owen Wilson, Rachel McAdams och Marion Cotillard i magisk realism blandat med romantisk komedi. Woodys mest fabulösa film i mina ögon.


Övriga sju filmer på min "kortlista":
6. Hannah and her sisters (1986)
7. Manhattan murder mystery (1993)
8. Whatever works (2009)
9. Manhattan (1979)
10. Vicky Christina Barcelona (2008)
11. Café Society (2016)
12. Wonder wheel (2017)


Jag har sett 31 av Woody Allens 47 filmer:
 1. Bananas (1971)
 2. Everything you always wanted to know about sex (but were afraid to ask) (1972)
 3. Sleeper (1973)
 4. Love and death (1975)
 5. Annie Hall (1977)
 6. Interiors (1978)
 7. Manhattan (1979)
 8. Zelig (1983)
 9. The purple rose of Cairo (1985)
 10. Hannah and her sisters (1986)
 11. Crimes and misdemeanors (1989)
 12. Husbands and wives (1992)
 13. Manhattan murder mystery (1993)
 14. Bullets over Broadway (1994)
 15. Mighty Aphrodite (1995)
 16. Deconstructing Harry (1997)
 17. Small time crooks (2000)
 18. The curse of the jade scorpion (2001)
 19. Melinda and Melinda (2004)
 20. Match point (2005)
 21. Scoop (2006)
 22. Cassandra's dream (2007)
 23. Vicky Christina Barcelona (2008)
 24. Whatever works (2009)
 25. You will meet a tall dark strranger (2010)
 26. Midnight in Paris (2011)
 27. To Rome with love (2012)
 28. Blue Jasmine (2013)
 29. Irrational man (2015)
 30. Café Society (2016)
 31. Wonder Wheel (2017)

Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian tycker om Woody Allen.12 kommentarer:

 1. Bra genomgång! Woody!
  Men glöm inte Radio Days! Kanske hans bästa i mina ögon! (Den måste du spana in!) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra filmtips. Jag är tämligen säker på att jag inte sett Radio Days. Den kommer att ses någon gång, helt klart.

   Radera
 2. Trevlig bild du valt på Woody ;)

  Håller med om att det är något som drar en till Woodys filmer. Nu har jag valt att inte se varje ny film som kommer. Finns även några äldre som man skulle kunna ta sig en titt på. Och som du var inne på skulle flera behöva ses om.

  Minns inte så mycket av Mighty Aphrodite, men när jag ser bilden från filmen minns jag att det var något jag inte var så förtjust i ("teatern").

  Husbands and Wives håller jag med om, det är en klart trevlig relationsdramakomedi.

  Annie Hall är en jag skulle behöva se om. Förmodligen är det bara jag, men jag har lite svårt för Diane Keaton i den (och hennes klädsel, haha). En av orsakerna varför jag alltid föredragit Manhattan.

  Crimes and Misdemeanors är en av hans bästa, det är vi överens om. Alda och Landau är klart minnesvärda. Och filmen är lite mörkare, men fortfarande med skön humor.

  Midnight in Paris är en av hans bästa nya filmer, den saken är klar. Skulle kanske växa vid omtitt. Det jag minns att jag tyckte när den sågs var att det för egen del hade höjts ytterligare om det istället för författare hade varit gamla regissörer som Owen Wilson träffade på.

  De på dina lista över sedda filmer som jag inte sett är:

  Bananas (1971)
  Everything You Always Wanted to Know About Sex (But Were Afraid to Ask) (1972)
  Love and Death (1975)
  The Purple Rose of Cairo (1985)
  Small Time Crooks (2000)
  The Curse of the Jade Scorpion (2001)
  You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010)
  To Rome with Love (2012)
  Irrational Man (2015)
  Wonder Wheel (2017)

  Tio filmer alltså, det var som tusan. Ändå har jag sett 28 filmer ;)

  De jag hade på min kortlista som inte kom med på min topp fem var främst Blue Jasmine som slogs med Match Point. Den andra jag minns att jag gillade var Bullets Over Broadway, men den mindes jag inte så mycket av överlag, så den fick kliva åt sidan. Ser att du inte sett den så det är ett tips (och påminnelse till mig själv att se om den, haha).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillade bilden. :-)

   Mighty Aphrodite hade en varm charm som jag älskade när jag såg den.

   Både match point och Blue Jasmine är några av hans "kallaste" filmer och jag gillar inte skådisarna som spelar huvudrollerna i någon av de filmerna så de kommer ganska långt ner på min lista.

   Dels tänker jag försöka se alla hans filmer så småningom, och sedan finns det flera som borde se om... I alla fall om man ska kunna göra en riktigt vettig rankning av hans filmer.

   Radera
  2. Intressant det där. Vet vad du menar med kalla filmer, och de två är nog kallare än många av hans andra. Men jag gillar båda. Bara för att en film är kallare behöver det inte betyda att den är sämre i mina ögon :)

   I båda fallen har man även huvudpersoner som inte är helt sympatiska, men jag stör mig inte på dem. Det gör jag ibland på karaktärer som är osympatiska och då faller filmen. Så jag förstår vad du menar.

   Woody är inte en sådan favorit att jag känner att jag måste se alla hans filmer, men fler blir det säkert. Vissa regissörers filmer vill man dammsuga helt och hållet ;)

   Radera
  3. Du har helt rätt och ofullständigt förklarat från mig ovan. Jag håller med om att kalla filmer kan vara bra, men det var flera faktorer som gjorde att jag inte föll för dem. Mycket på grund av de osympatiska huvudkaraktärerna, men också de osympatiska (i mina ögon) skådisarna som spelade dem.

   Jag är en sådan som vill dammsuga Woodys filmografi helt klart, men jag har ingen tidsplan för det. Kommer klippa en film lite då och då...

   Radera
 3. Wonder Wheel?! Nej, trots att Woody här för en gångs skull gick ifrån sin gamla man-ung kvinna-patent tycker jag inte att den funkade särskilt bra. Absolut inte bättre än tex Radio Days eller Zelig. Jag hade för mig att du var ett fan av Purple Rose of Kairo, but apparently not :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nästan inga minnen av Purple rose of Cairo medan wonder Wheel är sedd hyfsat nyligen, men efter en omtitt skulle säkert den äldre filmen gå om...

   Zelig tyckte jag var ganska rolig som en gimmick men också tröttsam i längden.

   Radera
 4. Jag tror jag kom lite sent till Woody. Det är egentligen bara Annie Hall och Midnight in Paris som jag tycker är riktigt bra. Jag tycker ofta att hans stressade humor slår över i något lite hatiskt. Jag föredrar nog många som inspirerats av honom och byggt vidare till en mer kärvänlig misantropi. Jag kan tänka mig att det är annorlunda att ha kommit in i rytmen tidigare så man kan följa med i Woodys utveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är möjligt. Jag började se hans filmer i mitten av 80-talet, men jag har aldrig funderat på hans utveckling i det perspektivet. Han kommer ju från ren komedi till mer och mer drama, blanda annat influerad av Ingmar Bergman en hel del.

   Radera
 5. Allen går alltid hem - svårt att lista hans fem i topp men så här på en höft:
  1 Annie Hall
  2 Manhattan
  3 Midnight in Paris
  4 Radio days
  5 Zeilig
  Har dock en hel del kvar att se tror jag kollat in runt 15 filmer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin lista med fina filmer. De tre första är klassikers som de flesta av Woodys fans antagligen håller med om. Radio days har jag faktiskt inte sett men den är jag sugen på förstås. Zelig tyckte jag var kul som attans ett tag men sedan visade det sig att det var en "one trick pony".

   Radera