fredag 29 mars 2019

Hold the Dark (2018)


Hold the dark är en mörk och brutal thriller som utspelas i Alaska. En författare och expert på vargen kallas upp till en liten by i utkanten för att utreda ett barnarov.

Filmen är gjord av Jeremy Saulnier som gjorde den fantastiska Blue ruin vilket var en av toppfilmerna från 2013. Saulnier är en filmregissör att hålla koll på. I Hold the dark spelas huvudkaraktärerna av Jeffrey Wright, självaste Bernard från Westworld. Vår egen Alexander Skarsgård spelar den andra huvudrollen. Båda är riktigt bra i roller som inte kan ha varit jättelätta att spela. Mycket av filmen sker utan dialog och vi följer och förstår dem båda genom rent skådespeleri, miner och kroppsspråk. Skarsgård har en något distanserad spelstil ibland, men här passar det perfekt.

Filmen har olika influenser, brutalt våld från Blue ruin, en sökande huvudperson som från Winter's bone och inslag från ursprungsbefolkning i kalla miljöer från den svenska tv-serien Midnattsol. Handlingen är skymd och innehåller eventuellt övernaturliga inslag. Eller ej. Karaktärers bevekelsegrunder är i vilket fall höjda i dunkel på ett bra sätt. Filmen lämnar åskådaren med minst lika många frågor som svar vilket ibland är uselt men här funkar det bra. Vargen? Den mänskliga eller djuret?

Jag gillade filmen en hel del och det känns givet att betyget ska bli en fyra.

Betyg: 4/5

2 kommentarer:

 1. Hå hå hå om jag skippar filmen sista tio minuter är det en av förra årets bästa filmer - tyvärr gjorde jag inte det
  https://filmitch.wordpress.com/2018/12/08/hold-the-dark-2018-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, du gillade inte det slutet. Jo det kan jag förstå och hålla med om. Man blev lite chockad av det då det var ett slut som filmen inte förtjänade. Det var lite som de ångrar sig i sista sekund och kasat sig in i en annan film... Men mestadels bra i alla fall, tycker jag.

   Radera