måndag 4 mars 2019

Fireflypodden - Out of gas


Out of gas är kanske världens bästa tv-serieavsnitt. Det är en "master class" i klippning. Avsnittet presenteras i tre tidslinjer. Tim Minear är fadern av den brutna tidslinjen. Han klipper när karaktärerna går in i nya rum till minnen eller saker som nyligen skett. Tidshoppen triggas av dialog eller handling på ett perfekt sätt.

Den primära tidslinjen är "nutiden" då Mal är ensam kvar på Serenity. alla dessa scener har en blå färgton. det är dramatiskt och vemodigt. Några bilder från denna tidslinje:
Den andra tidslinjen är "timmarna före". Dessa scener har en neutral färgton. Det är scenerna från den trevliga middagen, Simons födelsedagstårta, elden, Zoes skada, till och med att alla åtta lämnar Serenity i de två skyttlarna och slutgiltligen att SS Walden dyker upp. Denna tidslinje tar oss fram till hela avsnittets första scen. Bildexempel:


Till sist har vi tidslinjen med "gamla minnen". Alla dessa scener har en gul-orange färgton. Här får vi se hur de olika personerna kommer till Serenity; Mal och Zoe och köpet av Serenity, Wash's intervjuas för rollen som pilot, hur Kaylee ersätter Bester som skeppets mekaniker, hur Jayne lockas över från ett rövarband samt hur Inara hyr skytteln från Mal, "because you want me"...

Minnen är som beslöjade, illustrerat av en grynighet i bilden som om det vore en blekning likt gamla fotografier:
Lyssna på avsnittet, kommentera och läs show notes här.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar