tisdag 26 september 2017

The Andromeda Strain (1971)

 

Den andra sci-fi-filmen från '71 som jag gav chansen var klart bättre än den första. The Andromeda Strain är en "hard" sci-fi och en "tänk om"-historia. En av NASA's satelliter landar i öknen i sydvästra USA och kort därefter har nästan alla invånare i den lilla staden dött dödens död. Ett team av de bästa vetenskapsmännen och vetenskapskvinna fraktas till en underjordisk bunker för att där undersöka den utomjordiska organism som kommit ner på jorden innan undergången. Allt liv på jorden står på spel. Må de tappra hitta ett motmedel.

Filmen är som en blandning av Espinosas Life, serien The Expanse och Dustin Hoffmans gamla thriller Outbreak. I denna film får vi mycket lite actioninnehåll då det mesta utspelas ner i bunkern. De har lyckats tämligen väl med miljöerna och filmen känns hyfsat realistisk både till handling och teknik. Production design var bra och påminde snarast om en villains lair i någon tidig Bondfilm, good times.Tyvärr saknar filmen några riktigt notabla skådespelarinsatser. Den kvinnliga forskaren spelad av Kate Reid är filmens behållning. Hon är vresig och sarkastisk vilket muntrar upp tillställningen en hel del. Men i slutändan var detta kanske en film som kanske såg bättre ut på manusstadiet än som färdig film? Filmen bygger på en bok av Michael Crichton och det brukar i och för sig innebära bra underlag.

Jag ger The Andromeda Strain två "fail safe"-system av fem möjliga.

Betyg: 3/53 kommentarer:

 1. Gillar denna, en gammal goding jag sett om och som håller även vid omtitt. Den är väldigt detaljrik och även om det nästan blir för mycket så tycker jag det också är en av filmens styrkor. Sant med skådespelarna. Hade varit intressant om man samlat en rad kända ansikten istället. Men anar att man med flit valde mindre kända för att inte ta bort fokus från storyn och allt runt omkring.

  Kul med gamle räven Robert Wise som regissör som 20 år tidigare gjorde en annan klassisk sci-fi med The Day the Earth Stood Still (1951).

  http://moviesnoir.blogspot.com/2013/09/the-andromeda-strain.html
  http://moviesnoir.blogspot.com/2016/12/the-day-the-earth-stood-still.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag såg att du gillade denna film. Den var lite för kall och opersonlig för mig även om den som "procedurfilm" är fina fisken. Jag hade gärna sett att den varit lite mer humoristisk också, om man nu får önska fritt. :-)

   Radera
 2. "Jag ger The Andromeda Strain två "fail safe"-system av fem möjliga.

  Betyg: 3/5"

  2/5 eller 3/5, hur ska du ha det? ;)

  Ja, det är verkligen en snustorr procedurfilm det här. Produktionsdesignen är verkligen snygg och påminner som du säger om tidiga Bond-filmer.

  SvaraRadera