måndag 11 september 2017

Game Of Thrones - Season 7 (2017)


Game of Thrones är sin egen värsta fiende. Serien är så engagerande och bra att det är en utmaning för den att leva upp till sitt eget rykte. Dessutom har nu serien passerar George R R Martins böcker och är nu ute på okänd mark. "Showen" måste alltså skriva nytt originalmanus som inte bygger på förlaga. Detta har de uppenbarligen en del problem med. 

Säsong 7 är spektakulär men frustrerande. Säsongen innehåller många fantastiska scener och "bad ass moments", och samtidigt är den ovanligt svag inom karaktärsutveckling och de mer stilla scenerna. Mot slutet beter sig flera karaktärer ologisk jämför vad vi vet om deras personligheter vilket kan göra en galen, och vissa händelsetrådar är rent ut sagt ologiska och urbota dumma. Ni vet vad vi tycker om dåliga manus? Illa.

Annars inleds säsongen otroligt starkt och efter de fyra första avsnitten sa jag till Patrik och Danne att detta var den bästa säsongen hittills! Sen kom avsnitt fem och sex! Ojoj. Men vänta nu. Nu blir det spoilers! Om ni vill undvika sluta läsa här.

SOILER ALERT! If you’re not caught up or don’t want to be spoiled, now would be the time to leave. Seriously, I won’t warn you again. Skedaddle.


Mot slutet av säsongen kändes det som att författarna slog knut på sig själva för att förflytta alla spelpjäser till sina förutbestämda platser inför slutsäsongen.Vi vet att Martin informerat showen hur slutet ska vara och vilka platser pjäserna behöver stå på inför sista akten. Tyvärr lyckades de inte föra handlingen framåt på ett organiskt sätt som bygger på logiska beslut från karaktärerna. Hela idén med att gå norr om muren och hämta en zombie var absurd. En plan som dessutom misslyckades. Draken dog i onödan! Showen lurades om och om igen med Cerseis beslut men som vi nu vet gick hon inte med på planen. 

Showen för också våld mot sina egna logistiska regler. Under denna säsong kunde folk och fä resa kors och tvärs över världen på ett ögonblick. Detta kan dock ses som en mindre skavank, reselogistisken bryr jag mig inte så mycket om.

Hanteringen av när Bronn räddar Jamie från Draken och hur de dyker upp oskadda en lång (?) bit bort var bara fånig. För en serie som lever på bra detaljer och realistiska actionscener var detta mycket slarvigt och nästan slappt.

En annan tråd som jag blev riktigt besviken över var den i Winterfell mellan Arya, Sansa och Littefinger, även om avslutningen i det sista avsnittet var bad ass. Arya betedde sig på ett sätt som man inte kände igen. Sansa likaså. Allt  var bara ett spel för galleriet så att showen skulle kunna få till den stora överraskningen i sista avsnittet, "getting blown away"-ögonblicket. En del tänker kanske att systrarna hela tiden "played" Littlefinger, men då undrar jag om scenen i Aryas sovrum när Sansa hittar hennes ansikten. I den scenen har de ingen publik att spela upp sin charad inför vilket bevisar att showen bara "fuckar" med oss åskådare. Under tidigare säsonger har serien inte behövt luras på detta sätt. Med ett mycket starkare underlag från böckerna har showen både kunnat visa vad som hände bakom kulisserna och överraska med "bad ass"-scener.


Men ack, serien håller en bra hög nivå och ovan kritik svider extra hårt just för att vi har så himlans höga krav på den. Det man älskar får man kritisera som en av våra gäster sa.

Favoriter är Dany, Varys, The Hound, Sansa och Sam (!). Alla karaktärer är intressanta vid det här laget och det finns egentligen ingen jag inte gillar. Det skulle väl vara Bran i så fall. Han är lite för creepy och "out there" för att vara riktigt kul att följa.

Totalt sett vinner säsongen på avsnitt 2-4 samt till dem några otroligt häftiga scener. Åttonde och sista säsongen kommer antagligen 2019 och kommer bestå av sex avsnitt som antagligen kommer vara långfilmslånga avsnitt. Jag ser fram emot slutet. Det är nästan så att det ligger en fullständig "re-watch" inför sista säsongen i planerna...

Betyg: 4/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar