måndag 19 oktober 2015

Top 10 TV-series of all timeJag har tidigare bloggat om tv-seriefavoriter men aldrig en "ren" topplista. Här kommer nu min lista. Som den är just nu i alla fall. Jubel.


Detta är svårt mina vänner. Hur bedöma tv-serierna mot varandra? Drama mot action, komedi mot fantasy, gamla nostalgipärlor mot nya fortfarande pågående serier. Ja, detta uppdrag är stört omöjligt. Hur bedöma nostalgifaktorn till exempel? En annan faktor är hur bra har serien varit över alla dess säsonger? Det skulle antagligen vara enklare att ranka de tio bästa tv-seriesäsongerna. Flera serier på min första lista av nominerade serier har tex haft en otroligt bra säsong, ofta första, för att sedan falla tillbaka betänkligt.

Hur har jag då tänkt här? Jo, jag vill lista mina favoriter såklart, och då menar jag de serier som jag verkligen känt för och velat stå upp för. Serier som har the Henke factor.

Jag kommer lista alla mina nominerade och sedan skala ner gruppen i två omgångar tills det återstår de tio allra bästa.

Nominerade (29 st)24 (2001-2014)

Jack Bauer och hans CTU jagar och dödar terrorister.Angel (1999-2004)

Joss Whedons Angel är spin-off:en från hans genombrottsserie Buffy the Vampire Slayer. Serierna utspelas i samma universum och en hel del cross-over sker då serierna överlappade varandra under flera år.Boston Legal (2004-2008)

Drama med stor portion humoristisk ton med en suverän James Spader.Buffy the Vampire Slayer (1997-2003)

Joss Whedon's klasiska popkulturella fenomen. Sarah Michelle Geller som den unga pålstötaren.Californication (2007-2014)

Hank Moody sexar, drogar och rock'n'rollar. David Duchovny spelar rollen som är som skriven för honom.Castle (2009-pågående)

Nathan Fillions som charmige författaren Richard Castle som hänger med NYC-polisen Kate Beckett.Community (2009-2015?)

Dan Harmons underbara komediserie med popkulturella referenser galore.Curb your enthusiasm (1999-?)

Komedi om och med en besvärlig Larry David.Dag (2010-pågående)

Norsk svart komedi om en deprimerad parterapeut som tycker att människor ska leva ensamma.Dexter (2006-2013)

Michael C Hall i sin livs roll som seriemördaren Dexter som arbetar som splatterexpert vid Miami Metro Police.Ed (2000-2004)

Underbar liten mysig dramakomedi om advokaten Ed som flyttar hem till barndomsstaden på landet. Thomas Cavanaugh och Julie Bowen i huvudrollerna.Firefly (2002)

Joss Whedons kortlivade sci-fi-western.
Frasier (1993-2004)

Komedi om radiopsykologen Frasier i Seattle. Spin-off från Cheers.
Friday Night lights (2006-2011)

Dramaserie om människorna i och runt Dillion Panthers i staden Dillion, Texas.Game of thrones (2011-pågår)

Fantasyepos från Westeros.Homeland (2011-pågående)

Thriller om CIA-agenten Carrie Mathison.House of cards (2013-pågående)

Dramaserie om hur politikerparet Francis och Claire Underwood rullar upp Washington.Jesse Stone (2005-2012?)

Tom Selleck som den luttrade polisen Jesse Stone i Paradise, MA uppe i nordöstra USA. Robert B. Parkers klassiska dialog.Macahans a.k.a. How the west was won (1976-1979)

Westernklassikern.M.A.S.H. (1972-1983)

Hawkeye och Hunnicut. Komedi om ett fälsjukhus under Koreakriget. Kultklassiker.Miami Vice (1984-1989)

Michael Manns suggestiva polisserie med Don Johnson som Sonny Crockett.Scrubs (2001-2010)

Bill Lawrence's komediserie i sjukhusmiljö med Zach Braff och Sarah Chalke.Seinfeld (1989-1998)

En show om en massa kul saker.Sherlock (2010-pågående)

Neo-modern tagning på den klassiska detektiven med The Batch och Martin Freeman i huvudrollerna.Spin City (1996-2002)

Michael J Fox's suveräna komediserie om Mike Flaherty, vice borgmästare i New York City. Skapad av Bill Lawrence.The West Wing (1999-2006)

Pratigt drama om presidenten och folket i hans stab i världens kändaste vita hus.True detective (2014-2015?)

Polisthriller i varma miljöer.Twin Peaks (1990-1991)

David Lynch's banbrytande polisthriller.Veronica Mars (2004-2007)

Dramakomedi om ung privatdetektiv med Kristen Bell i titelrollen.


*+*+*+*


OK, då har vi 29 nominerade serier. Nu gäller det att börja skala ner listan. Jag kommer titta på nostalgifaktorn, på seriernas högstanivåer, på om de lyckats hålla hög nivå under flera år samt fråga magen "är detta en serie som platsar i toppen på listan?". Många punkter att analysera, för och nackdelar ställs mot varandra, men till slut kommer jag ändå gå på magkänslan. Och detta kommer spegla min personliga smak. Min lista!

OK, vilka serier tar jag bort redan här i första gallringen?


Boston Legal - Den är charmig, pratig och väldigt rolig. Underhållande men ganska lättviktig. James Spader och William Shatner har en bra kemi.

Castle - Otroligt mysig serie. Kanske en av de mysigaste tidsfördriven på listan, men den har aldrig nått de högsta höjderna.

Community - Fantastisk kul i de inledande säsongerna. En orgie i popkulturella referenser och en skön cast, men saknar den riktiga toppen (har inte sett de sista säsongerna än...)

Curb your enthusiasm - Omväxlande pinsam och hysteriskt rolig. Seinfeld-skaparen är ett komiskt geni. Ingen av säsongerna jag sett har fått högsta poäng men jag har några säsonger kvar att se.

Ed - Ännu en ofantligt charmig serie. Livet i en amerikansk småstad har kanske aldrig målats som här. En serie som slår Gilmore Girls på fingrarna alla dagar i veckan. Personkemin mellan Cavanaugh och Bowen är blixtrande. Serien dog när det till slut fick varandra (som romantiska komediserier ofta gör)

Macahans - Med bland de nominerade för att det var den bästa serien när jag var ung. Höga poäng på nostalgifaktorn men den håller nog inte idag.

M.A.S.H. - Alla komediseriers moder? Galleriet av karaktärer är top notch med Alan Alda's Hawkeye i spetsen. Underskattad trots att den är en klassiker. Den är jämnbra på hög nivå men inte uppe i toppen.

Scrubs - Den var så fräsch och kul när den kom. Tyckte de filmade den innovativt. Underbar humor.

Spin City - Ytterligare en underbar serie från Bill Lawrence. Än en gång görs serien av karaktärerna och skådisarna. Michael J Fox, du är underbar.

*+*+*


Nio serier fick stryka på foten. Därmed är listan nere i 20 serier. Oj, nä nu orkar jag inte skriva något mer ikväll. Ni får vänta tills imorgon då jag postar nästa gallring samt publicerar topplistan. Tills dess får du fundera på vilka tio av dessa 20 jag kommer ta med till den slutgiltiga listan... Och vilka serier tror du tar topp 3? Eller du, har jag kanske helt glömt någon serie som jag älskar? Påminn mig och hojta till i kommentarerna så kanske den slinker in på ett wild card i så fall!

24
Angel
Buffy the Vampire Slayer
Californication
Dag
Dexter
Firefly
Frasier
Friday Night Lights
Game of Thrones
Homeland
House of Cards
Jesse Stone
Miami Vice
Seinfeld
Sherlock
The West Wing
True Detective
Twin Peaks
Veronica Mars

21 kommentarer:

 1. Jag undrar var The Wire och Six Feet Under håller hus? Inte sett eller inga favoriter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, bra fråga. Jag har inte sett tillräckligt mycket av någondera av dem för att de skulle kunna platsa på listan.

   The wire har jag inte sett alls även om jag har hört jättemycket bra om den. I vissa läger rankas den som den bästa serien genom tiderna. Ibland när man missar tåget när det går är det svårt att hitta tillbaka till det och finna tillfälle att hoppa på....

   Six feet under såg jag lite på när den gick på tv, delar av första säsongen i alla fall. Tyckte att den var riktigt bra med de skruvade karaktärerna. Sen tappade jag det och missade resten. Har inte känt att den var så bra att jag varit sugen att se serien i efterhand. Sen är det ju det där med Michael C Hall... Han är och förblir Dexter för mig nu för tiden.

   Radera
 2. Zebulon ar tidlos; ditt skal att gallra bort honom ar icke giltigt. Ganska manga jag inte sett pa din lista.

  Married with children, Dallas, Coupling osv var kanske nara att komma med?

  Lodder en bubblare?

  Modern family liksom Agatha Crhistie's Poirot (ITV) borde varit med men jag misstanker att du inte tittat pa nagon av dem.

  Jag hoppas vid min sjal (mitt livsljus, inte min halsduk) att inte Seinfeld vinner!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Macahans var något speciellt när det gick. Jag spelade in signaturmelodin på min kassettbandspelare över luften från den gamla tv'n. Vi hade en tv med smala pinnar till knappar och givetvis ingen fjärris. Tror faktiskt att syrran såg om hela serien tillsammans med barnen som är i 8-13 årsåldern häromåret.

   Married with children såg vi på "hela tiden" i studentkorridoren i Flogsta (hus 9 kommer du ihåg?). Ganska kul av och till men inte en kvalitétsserie i mina ögon. Nostalgi tar dig bara så långt...

   Dallas! Ja den gamla såpoperan. J. R. Ewing, vilken dåre. Cliff Barnes, vilken dåre. Fasen vad fast man var i den serien. De som kom i dess spår var inte riktigt lika bra Maktkamp på Falcon Crets och Dynasty...

   Coupling har jag ju sett! Delar av i alla fall. Det lilla jag har sett har varit mycket lustigt. Vad heter han, den där killen i lockigt hår som var så rolig? Har en dvd-box med serien ståendes någonstans hemma i hyllan. Borde se serien i ordning, från start till slut, någon gång.

   Lödder! Hahaha. Ja du. Vilket minne du har och gav mig nu. Billy Crystals genombrott? Nej, inte på min lista.

   MF och Poirot har jag inte sett. Glömde du tipsa om Morden i Midsomer? Den är najs.

   Vinner inte Seinfeld? Vi får väl se! Men jag tror att du får behålla din sjal. :-)

   Radera
 3. Vad roligt att du vill vara med och lista favoritserier!! :)
  Jadu, det är verkligen ingen lätt match, många parametrar som ska stämma för att en serie ska kvalificera sig för en listplacering. Men min gissning är - såklart - att man kommer se Firefly i topp imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra uppmaning till era lyssnare! Och den måste naturligtvis efterföljas.

   Har ju inte satt hela listan i sten än. Kommer brottas med den ikväll. Komedi mot fantasy... Galet! :-D

   Jaha, du gissar på Firefly du. Vi får väl se! ;-)

   Radera
 4. Så här kommer toppen att se ut imorgon hos dig.

  1. Firefly
  2. Seinfeld
  3. Friday Night Lights
  4. Game of Thrones

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, en gissning! Kul, kul. :-D

   Funderade på lunchen. Måste till en början med ta ner listan till tio serier. Och ner till 15 var enkelt, sen till 12 men där tog det stopp. Går inte att få ner dem till 10. Har mördat en av mina "darlings" och nu är det 11 om 10 platser... Hela havet stormar. Och då har jag ändå kört ett Adam Kempanaar-fusk för att få ner antalet... :-)

   Radera
 5. Du hinner stracktitta pa coupling innan du spikar listan!

  Trist att mina tva stora "role models" Zeb och Al inte platsar men jag forstar argumenten.

  Glomde namna lilla huset pa prarien! Kom pa den nar jag forsokte komma ihag signaturmelodin till macahan och insag att jag hade fel snutt pa hjarnan.

  midsumer murders ar gemytlig men att jamfora den med suchets geniala poirottolkning ar som att jamfora muzak med mozart. Det ar ett stort projekt att ta sig igenom den dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, Lilla huset på prärien! Den gillade jag en hel del. Men jag tror sannerligen att du är ett större fan av serien och eran än vad jag är! :-)

   Jag lyssnar hellre på Mozart! Låter som att man borde ta och kolla in Poirot-serien alltså! Är det bara originalhistorier eller har tv-serien adderat historier som inte skrivits av Agatha? Hur lång? Många säsonger?

   Radera
  2. Ojoj, Agatha Cristie's Poirot har tydligen gått i 13 säsonger... Hmm.

   Radera
  3. Det har varit Suchets livsprojekt att spela in alla historier hon skrev om Poirot, bara original alltsa. Det blev klart helt nyligen.

   Det ar ett mycket langsamt projekt att ta sig igenom den - rakna med flera ar - men det ar verkligen vart besvaret!

   Det ar ett helt annat portratt en det av den komiske pompose lille belgaren man vaxt upp med fran Ustinov och andra. Dessutom en superb beskrivning av epoken med dess nod, bekymmer, forhoppningar, krig och orattvisor och de har verkligen fangat varmen och humorn i bockerna.

   Radera
  4. Taget! Kan inte lova när men hela Poirot-serien är numera officiellt på "att ses listan". :-)

   Radera
 6. Helt. Omöjligt. Att. Genomföra.

  Att du ens försöker!! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag SKA ta mig igenom detta! Du får veta ALLT imorgon (här på bloggen).

   Tror du kommer bli relativt nöjd...

   Kom igen nu, Halo.... Ge mig din topp 10. :)

   Radera
 7. Kul men omöjligt projekt! Var spontant också sugen på att anta Fiffi och Steffos utmaning, men känner att jag har i alla fall en handfull tunga serier att se klart innan jag kan känna mig helt bekväm med en topplista. Har tex börjat på både Oz och West Wing utan att slutföra, älskar båda, men känner som sagt att en serie måste ses klart innan jag kan bedöma den helt.

  En sitcom som du inte har med här men som jag verkligen gillar är Mad About You.

  Och sen - var är Walking Dead??? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt men inte omöjligt. Man kan inte göra mer än en lista över de serier man har sett. Om alla serier som kanske är bra nog måste ses kommer du aldrig ikapp. Go for it man.

   Oz har jag inte sett. The walking dead? Jo, jag har sett och skrivit om första säsongen tidigare i oktober. Den är inte "list worthy" i mina ögon. Mina 2 cents! :-)

   Radera
 8. Sopranos hallå - världen bästa serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå? Jo, jag vet. Men har inte sett den serien. Har en box ståendes hemma i hyllan. En vacker dag kanske jag känner mig sugen! :-)

   Radera
 9. Intressant läsning! Spontant skulle nog inte Spin City vara värd en nominering för min del -- underhållande men lite väl lättsam. Däremot vete tusan om jag inte är böjd att hålla med om att Ed slår Gilmore Girls, mer skruvad och känns paradoxalt därmed mer trovärdig. Hur nu det går ihop ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kanske en överdriven känslan för Spin City. Michael J Fox är en av mina bästa vänner upp i dagen, eller om det är tvärt om. Båda är smarta, tänker extremt fort och pratar nästan lika fort... Hela rörelsemönstret och manér är också identiska. Sen tycker jag att relationerna mellan karaktärerna var lysande. Jag pratar givetvis bara om den period av Spin City som Michael J Fox var med.

   Aha, du har sett Ed! Vad kul. Det går ihop! Precis som att advokatfirma och bowlinghall inte borde funka ihop så gör det det ändå! :-)

   Radera