lördag 30 september 2017

Shaft (1971)


Inspirerad av blaxplotation-Jojjes texter tog jag chansen att se en av de mest berömda och ikoniska filmerna från denna genre - Shaft. Richard Roundtree spelar den kallaste katten i Harlem, en privatdetektiv som varken böjer sig för polisen eller maffian. Shaft, alltid iklädd en polotröja, får i uppdrag att hitta en gängledares kidnappade dotter och hamnar mitt i konflikten mellan gänget och maffian.

Cool musik, cool cats, cool Shaft... Om man ska gilla denna film måste man köpa att allt är "coolt". Shaft är inte naturlig i en enda scen. Han är tillgjort stajande mest hela tiden. Det gör att jag aldrig kommer in i filmen. Om man jämför med samtidens "Dirty Harry"-filmer är detta mycket svagare, mycket längre från den reella världen känns det som. Men det är klart om man tycker Shaft är cool är det troligt att man gillar filmen.

Den enda karaktär som var någorlunda underhållande var Shaft kompis på polisen Vic Androzzi. Eller kompis och kompis, de var mer två snubbar som hade nytta av varandra på ett ömsesidigt sätt. Nästan som gamla kollegor.

Actionscenerna var tämligen meningslösa. Filmen vill väl vara tuff men den har en bra bit kvar för att jag skulle finna den ens exalterande. Nåväl, detta var inte för mig. Jag ger Shaft en jazzig gångstil av fem möjliga.

Betyg: 1/5


6 kommentarer:

 1. Haha, "blaxplotation-Jojjes texter". Tack för omnämnandet. jag önskar bara att det faktiskt fanns några texter. ;)

  Men ok, jag hade med Truck Turner och Foxy Brown på min 74-lista. Kanske därifrån du fick inspiration? :)

  Tråkigt att filmen inte gick hem. Det är ju en speciellt genre med en överdriven stil. Jag har inte sett Shaft själv men det blir nog av när jag ska göra min 71-lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var mer dina omnämnanden jag tänkte på. Men jag antar att texter kommer i sinom tid? För visst såg du dem inför din topplista nyligen?

   Radera
  2. Japp, jag såg dem inför 73-listan. Mina två första blaxploitation-filmer, och det föll ju väl ut. :)

   Radera
  3. Perfekt. Ser fram emot dina texter!

   Radera
 2. Rättelse: Jag såg dem förstås inför min 74-lista.

  SvaraRadera