onsdag 15 maj 2019

Game Of Thrones - S08E05 The Bells


Vi närmar oss slutet av Game of Thrones med en rasande fart. Veckans avsnitt var en mixed bag. Det är bara att konstatera att det kommer bli svårt för showen att göra alla nöjda. Respekten för vad som gjordes i Avengers: Endgame ökar för varje avsnitt av GoT som vi närmar oss slutet.

Vi fick nu till slut ett anfall mot King's Landing som showen har teasat om länge och väl. Till skillnad från kriget mot The Night KIng kunde man nu i alla fall se tydligt vad som hände, men som fajt betraktat var detta för ensidigt för att bli riktigt intressant.

Att Dany blev spritt språngande galen låg kanske i korten trots allt, och Emilia Clarke säljer in snappen till galenskap riktigt bra, man ser den inre monologen i hennes ansikte. En dialoglös scen som var avsnittets avgörande punkt. Det var dessutom skönt att se att hon och Drogon flög på ett sätt att de inte lätt blev ett offer för skorpionerna. Däremot var det väldigt överraskande att Drogons eld numera kunde spränga murar och fälla hela hus. Hans eld har ju tidigare mest förtärt människor och djur, inte fungerat som dynamit. Att hålla sig till seriens "logiska regler" är extra viktigt just för att det är en hittepå-värld.

På tal om Drogon var han huvudperson i tre av mina favoritscener. Den första var när hans ansikte kom fram i mörkret bakom Dany vid avrättningen av Lord Varys. Den andra häftiga scenen var när han dök upp högt upp i solen. Såg ni honom redan i scenen när Euron tittade upp mot solen första gången? Han syns som en liten skärva. Jag såg något och frågade till och med Johan som jag såg avsnittet med om jag sett rätt. Den tredje favoritscenen var när han dök upp bakom The Golden Company och sprängde porten och halva muren bakom soldaterna. Kameran vilade på The Golden Company precis så länge att man hann börja undra om Dany och Drogon inte borde kunna dyka upp över muren, nu flög de igenom muren istället.

Avsnittet innehöll flera sista scener med riktigt stora karaktärer, flera från A-listan. Även här var det en mixad säck. Cersei har ju länge varit mindre intressant eftersom hon befunnit sig i princip ensam i King's Landing. Hon är som bäst i vass dialog och karaktärsdrivna scener med hennes motståndare. Nu fick man se henne gå från arrogant till fullständigt besegrad och tillintetgjord men det skedde mestadels i ensamhet. I slutet av avsnittet kom Jamie till henne. Jag hade sett fram emot att hennes fall skulle ske i samma rum som några av hennes fiender. Nu blev hennes och Jamies slut närmast patetiskt (ömkligt), och jag kan inte förneka att jag kände mig lite snopen.

The Hound, Sandor, mot The Mountain blev ungefär som förväntat. Det var ödet och historiens cykliska natur som dikterade att The Hound skulle döda sin bror med eld. Observera den fina gesten av Arya att tilltala honom med hans förnamn i deras sista scen.

Lord Varys död var mycket bra skriven, helt i linje med historien och den kändes organisk. Tyvärr kände jag inte så mycket som förväntat. Han var ändå en favoritkaraktär. Mycket av det som sker i slutet av showen är forcerat och allt sker allt för fort.

Den stora händelsen i avsnittet var förstås slakten av civila i King's Landing. Det var mörkt, kanske mörkare än vad jag hade väntat mig att showen skulle bli. Specialeffekter med brinnande stuntmän och bilderna på draken var exceptionella. Däremot var det inte speciellt roligt att se på i längden. Jag gillar krigsslag som är mer ovissa, innehåller tydliga strategiska poänger och där karaktärer vi älskar slåss mot bittra fiender. I princip inget av det uppfylldes av denna långa scen.

Showen har härmed på ett tydligt sätt svängt om Dany. Hon är nu exakt det hon fruktade att bli, lika galen som sin far, en eldgalen despot. Internet har påmint om Danys vision från sista episoden av säsong 2. Hon går genom ett raserat Red Keep där det singlar ner vit aska som snöflingor. En signifikant scen.

Arya? Showen behövde en ställis för oss i publiken inifrån King's Landing. Karaktärsutvecklingen för henne att välja att inte fortsätta jaga Cersei var stor, men den försvann måhända lite i dammet. Att hon sedan överlevde när alla andra runt henne brann får ses som en fantasy trope antar jag. Tur att en vit häst dök upp där från intet.

Nu har de i alla fall satt upp pjäserna för ett tämligen så intressant sista avsnitt. Vem kommer döda Dany? Tyrion - symmetrin i att båda bröderna kommer ha dödat en eldgalen despot? Arya - "the angel of death", men nej hoppas att hon lämnar dödens stig nu? Jon - symmetri med Jamie, han måste göra vad som krävs trots att det förstör honom? Men vad händer då med Drogon? Och vad är signifikansen av att det började brinna wildfire lite här och där under anfallet?

Tidigare inlägg från S8:
S08E04 The last of the Starks
S08E03 The Long Night
S08E02 A Knight of the Seven Kingdoms
S08E01 Winterfell


14 kommentarer:

 1. Det låter som om utmaningen inte är att göra alla nöjda, utan att göra någon nöjd. Lite snöplig tajming att komma rultande precis när Endgame levererat precis vad alla ville ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan vara nog så svårt. Har förstått att det stormar på internet om de två senaste avsnitten. Och jag håller med om mycket av kritiken. Det största problemet är att de har (självvalt) för lite tid att berätta allt som händer i slutet, och att all form av karaktärsbehandling har skurits ner. Tänk Endgame utan några karaktärsögonblick alls, helt utan pay off på allt de omsorgsfullt byggt upp under de tidigare filmerna/säsongerna. Klart att folk blir lite snopna...

   Radera
  2. Precis.
   Endgame levererade ju precis vad alla ville ha - och GoT misslyckas helt.

   Intressant (och talande) att mitt i hela GoT-upprördheten så går Disney ut och meddelar att GoT showrunners är klara för de tre utannonserade Star Wars-filmerna.
   Kanske skulle de kunnat vänta lite så stormen kunde lugnat ner sig något...

   Radera
  3. Hehe, ja dålig tajming, men klart bättre med D&D (D.B. Weiss and David Benioff) än tönten Rian Johnson i alla fall. :-D

   Radera
  4. Haha, ja verkligen!

   Johnson har inte fått sparken ännu så vem vet; det kanske kommer mer skit från honom också...

   Radera
  5. Låt oss hoppas att han överraskar oss i så fall.

   May the force be with him.

   Radera
  6. Men om tempot varit högre i Endgame och med mindre fan-frieri kanske jag hade gillat den bättre ;)

   Radera
 2. Moget att diskutera Endgame för de som inte sett den :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asch då. Sorry för att du upplever att vi spoilar Endgame. Det var inte meningen.

   Kan dela med mig av ett varningens ord. Filmens regissörer, bröderna Russo, har just gått ut och sagt att det nu är ok att spoila filmen. Bakgrunden var att de bad fans som såg den i början att inte spoila den, men nu är det alltså "fritt fram"... :)

   Radera
  2. Tre veckor efter att filmen haft premiär kan jag nog tycka att man får skylla sig själv om man snubblar över spoilers.

   Radera
 3. Jag är inte lika missnöjd som många andra över GoT. Vissa saker kan man definitivt göra bättre och en hel del val i handlingen skulle definitivt ha gjorts annorlunda men det kan vara svårt det där med balans minns de tidigare säsongerna med sexscener och tomt pladder som inte ledde någonvart. Jag är glad att man ökat takten då jag känner att karaktärerna i stort sett varit klara och behöver inte pladdra på mer - jag känner de vid det här laget men som sagt en hel del saker borde man sett över när det rör vissa scener.
  Kan dock inte hjälpa det jag har en soft spot för Dany och även om jag inte försvarar slakt på kvinnor och barn kan jag förstå att hon lessnat. Hon hjälper till att rädda norden - Sansa gnäller - Snow velar - Varys förråder henne och i stort sett alla hennes närmaste vänner går åt - klart hon tar saken i egna händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng du har där. Karaktärerna är nog till stor del klara vid det här laget, jag håller med.

   De scener som du menar inte ledde någonvart, om jag uppfattar dig rätt, var de scenerna som målade upp och sedan fyllde ut världen som vi tittar in i. Den del som är så underskattad med fantasy och som de bästa böckerna i genren i princip alltid är bra på. Jag finner showen fattigare utan dem.

   Angående Dany håller jag helt med. Jag fick också en känsla av att hon såg på hela befolkningen i King's Landing och äcklades av dem. I hennes ögon har folket direkt eller indirekt understött en sjuk familjs despotiska styre. Jag tycker till och med att hon har en poäng. King's Landing är som ett ruttet äpple som har kvar det glansiga yttre skalet.

   Radera
 4. Jag har då blivit oerhört besviken på denna säsong, och särskilt på detta avsnitt. Jag gillar inte alls Danys vändning som verkligen förstörde allt för mig. Har hackat extra mycket på den i en recension av säsong 8 som jag färdigskrev idag. :)
  https://voldosfilm.wordpress.com/2019/05/20/game-of-thrones-sasong-8/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den sista säsongen har sannerligen varit "dynamisk", bland det bästa vi har sett i hela serien (ep 1-2) till något av det mest frustrerande (e3-4) och totalt sett en överdos av check-effekter som känns helt "un-earned".

   Ska hoppa över och läsa din text vid nästa kaffepaus! :-)

   Mitt inlägg om sista avsnittet kommer upp senare i eftermiddag. Det vill du inte missa. Jag vågar utlova en intressant läsning! .)

   Radera