tisdag 14 maj 2019

52 Directors: John Carpenter


John Carpenter är en amerikansk regissör som är känd för sina filmer och för att han är en hejjare på att skriva suggestiv filmmusik. Carpenter har gjort flera kultfilmer inom action, sci-fi och skräck.

En av de första barnförbjudna filmerna jag såg på bio var Carpenter's Flykten från New York vilken tillsammans med The Road Warrior präglade mig i ung ålder till att gilla dystopiska framtidsvisioner. Trots några riktiga trevliga rullar har Carpenter inte varit en uttalad favorit, men nog ska det gå att samla ihop till en topp 5 i alla fall tänkte jag.Without further ado...John Carpenter topp 5
5. Assault on Precinct 13 (1976)


En frejdig sjuttiotalare med ganska bra karaktärer och en tät stämning. En film som jag tog mig an att se under Decennier.4. Big trouble in Little China (1986)


Ett nostalgipick. Jag såg den hemma i Skövde på sent åttiotal. Kommer inte ihåg så mycket mer än att den var mindre spännande men mer rolig än förväntat.3. Halloween (1978)


Jag gillar den! En film som jag såg för första gången för drygt två år sedan. När jag var ung skippade jag den men råkade se Halloween II från 1981 i alla fall.2. Escape from New York (1981)


En av mitt unga jags favoritfilmer alla kategorier. Vid omtitt med systersöner visade det sig att filmen håller ganska väl. Den har några år på nacken men den är fortfarande fylld av kul karaktärer, en massa coola scener och en sablans bra filmmusik.1. The Thing (1982)


Klart bästa filmen på listan. Jag såg den för första gången på en vhs hemma i Skövde. Senare den kvällen skulle jag köra bilen upp på Billingen för att leta reda på kompisarna som hade fest ute i skogen. Gissa om jag kollade mig bakom ryggen när jag körde bil i mörkret och gick in i den svarta skogen...


Jag har sett nio av John Carpenters arton filmer:

 1. Dark Star (1974)
 2. Assault on Precinct 13 (1976)
 3. Halloween (1978)
 4. Escape from New York (1981)
 5. The Thing (1982)
 6. Starman (1984)
 7. Big trouble in Little China (1986)
 8. Escape from L.A. (1996)
 9. Ghost of Mars (2001)

Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian tycker om John Carpenters filmer.

10 kommentarer:

 1. Haha, Big Trouble... Både du och Christian verkar ha era nostalgi-Carpenter. För egen del är det snarare Prince of Darkenss, The Fog och In the Mouth of Madness. Men Assault, The Thing, Escape och Halloween är så klart superstabila filmer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja men jag skulle aldrig våga se om Big trouble... Det skulle antagligen vara smärtsamt. :)

   Radera
 2. Ja, det är klart det är nostalgi över Carpenter om man växte upp med flera av hans filmer :)

  Som du skriver är det inte bara filmerna utan även hans musik som man tänker på när John Carpenter kommer på tal. Har alltid gillat musiken i hans filmer som skapar en hel del av stämningen, inte minst i hans bästa filmer.

  Tror en del kanske inte finner hans filmer som tillräckligt "fina" för att räknas bland andra kända regissörer. Men det behöver ju inte vara Oscarsfilmer man uppskattar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen inte, han ingår inte i de finkulturella kretsarna. Filmsnobbarna gillar nog inte Carpenter!

   Musiken är en viktig del för att sätta stämningen i hans filmer.

   Radera
  2. Är det verkligen så? Jag tycker man ständigt hör hyllningar från kritiker och cineaster, särskilt orimligt höga tankar om The Thing.

   Radera
 3. Inget jättefan av snickaren men just Escape from New York är en barndomsfavorit som jag såg ensam hemma på tv när mina föräldrar var på fest. Totalt fascinerad. Då. Inte sett om den sen dess.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där, klart man ska ta chansen när föräldrarna är borta. Kan vara farligt att se om den, tänk besvikelsen om den inte håller! Men kan också vara helt underbart om den fortfarande underhåller! Ovissheten... ;-)

   Radera
 4. Hans tidiga filmer är otroligt bra men sedan tappade han stinget med råge. Har docj inte svårt att få ihop en topp fem

  1 The Thing
  2 Prince of darkness
  3 Escape from New York
  4 Halloween
  5 In the mouth of madness

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp de tidigare är uppenbarligen där guldet finns. The thing är ohotad etta hos många verkar det som...

   Har inte sett Prince of darkness eller In the mouth of madness.

   Radera