onsdag 24 april 2019

Game Of Thrones - S08E02 A Knight Of The Seven Kingdoms


Lugnet före stormen skulle man kunna säga. Trots att showen måste skynda framåt för att hinna med allt, alla slag, tar den sig tid med att ge oss stilla scener där karaktärer vi bryr oss om tar farväl. Jag gillar detta långsamma avsnitt mycket även om jag som alla andra ser fram emot de stora slagen. Två av de kommande avsnitten, avsnitt tre och fem, regisseras av Miguel Sapochnik som är showens "go to guy" då det gäller battle-avsnitt. Jag hoppas och tror att slagen kommer vara mäktiga men att det vi ser kommer fokusera på enskilda karaktärers öden och att karaktärsutveckling kommer fortsätta att ske. Det kräver en mycket skicklig regissör att planera sådana avsnitt.

Karaktärer har återförenats, kramats, bett om ursäkt och fulländat relationer som byggts under sju säsonger. Nu kommer kriget och i princip alla karaktärer vi känner i denna värld kan nu dö utan att vi som åskådare bör känna oss otillfredsställda. Endast ett fåtal karaktärer kan inte dö då deras arc inte har slutförts, mest notabla är Jon och Dany såklart. Och Cersei och Jamie.

Andra avsnittets mest känslosamma sekvens var den med Jamie och Brienne när han adlar henne, A knight of the Seven Kingdoms. Brienne ler för första gången! Hennes långa story arc har knutits ihop. Vi har sett henne bygga relation med Jamie samt jobba för att få hem Sansa och Arya till Winterfell, som hon lovade mamma Catelyn Stark. Döttrarna är nu på Winterfell, check, och i och med detta avsnitt kom hennes relation med Jamie till sin slutpunkt. Jag gillar henne men eftersom man får räkna med att de flesta kommer dö under denna sista säsong så är nog hennes dagar räknade.

Hur lång var scenen framför brasan? Och hur hann showen med en så lång och mild scen under denna säsong? Makalöst. Tyrion häller vin till bredden i Podricks glas! Tormunds hysteriska historia om hur han fick sitt namn Giantsbane. Podrick har ju uppenbarligen många dolda kvaliteter. Han kan sjunga också. Internet har berättat för mig att sången tydligen hade stor betydelse för bokläsarna.

Sången kan också representera producenternas, författarnas och show runners vemod över att den långa serien tar slut... De likt Jenny önskar att de inte behövde lämna...

High in the halls of the kings who are gone
Jenny would dance with her ghosts
The ones she had lost
And the ones she had found
And the ones who had loved her the most
The ones who’d been gone for so very long
She couldn’t remember their names
They spun her around on the damp old stones
Spun away all her sorrow and pain
And she never wanted to leave
Never wanted to leave

Grey Worm och Missandei sade ett ömt farväl också. De började dessutom göra planer inför framtiden vilket måste anses som ett mycket dåligt omen. Hoppas att Grey Worm får ett ärofyllt slut.

Theon och Sansa? Urk, det verkar galet. Men scenen dem emellan var bara slutet på en annan story arc, den Theon levt. Hans förräderi och återupprättelse är slutförd. Jag gissar att han kommer dö försvarande Sansa även om han valde att stationera sig hos Bran inför slaget...

Sansas scen med Daenarys var också najs. Två av de starkaste kvinnorna i serien satt ner och samtalade. Synd att de blev avbrutna jag hade velat se fler minuter mellan de två. Bra däremot att showen lämnade frågan om vem som ska härska över The North outredd. Det finns utrymme för mer i den frågan senare under säsongen. Mycket intressant!

Arya och Gendry. Scenen är rimlig med tanke på att de flesta i Winterfell med rätta tror att de endast har en natt kvar i livet, men kändes inte scenen dem emellan lite konstig? Kan ha att göra med att jag alltid sett Arya som "lillasyster"... Dessutom är denna serie trots alla sina nakenscener inte som bäst när det gäller kärleksrelationer. Den har svårt att förmedla personkemi mellan tilltänkta kärlekspar, tänk Jon och Dany som känns mer som kompisar än älskande. Vänskapsrelationer och lojaliteter känns oftast starkare berättartekniskt eller rent personkemimässigt.

Aryas arc har varit brokig. Hennes livliga energi från de första säsongerna har bytts ut mot en mörk dödsängels. Hon är mer bad ass men också tråkigare än vad hon var som liten. Efter hennes natt med Gendry kan hon kanske balanseras lite, hon kan kanske leva upp lite igen? Detta tankesätt bådar i och för sig inte gott för hennes chanser att överleva. Nu har hon kanske något att leva för mer än hämnd och då ligger hon ju risigt till. Eller än hellre Gendry i hennes ställe, för jag har alltid tänkt att Arya är en av få som kommer gå levande ur denna serie... Men var är hennes direwolf Nymeria? Jag skulle gärna se henne komma tillbaka. Vi såg ju Ghost i bild nu igen i alla fall. De har en roll att spel helt klart.

Avsnittets bästa scener var Jamies ursäkt till Bran, Tyrions lilla vinstund framför brasan, Ser Davos och den lilla flickan med ärr i ansiktet (återkallade känslorna för Shireen), den stenhårda lilla Lyanna Mormont som vägrade gå ner i kryptan, samt scenen mellan Jon och Dany framför Lyannas grav. Men hade inte Jon en risig tajming? Hur kommer Dany reagera nu? Vad kommer hon göra om hon får chansen att rädda eller inte rädda Jon under fajten?

På tal om Lyannas grav. Är Winterfells crypt verkligen en bra plats att gömma sig på när det kommer White Walkers som kan få döda att återuppstå på besök? Vilka är det som skulle gå ner i kryptan förutom en massa kvinnor och barn? Gendry, Sam och Tyrion tror jag.

Sam har blivit en större och större favorit hos mig. Hans scen med Jorah var fin. Jag hoppas att Sam överlever slaget. Är hans story arc slutförd? Hoppas inte det, den känns inte helt slut. Att hans stulna böcker kommer på tal om och om igen borde ha betydelse till slut...

Till sist en spaning... Var var The Night King och den levande döda Viserion? I den sista skräckinjagande scenen ser vi inte någon av dem. Vad betyder detta? Jag har en teori om att The Night King kommer anfalla King's Landing före den avgörande striden sker i norr. Säsongen kommer antagligen ha minst två stora slag. Jag är kluven om Cerseis öde. Det har känts rimligt att någon av hennes bröder skulle vara den som dödar henne, allra helst Jamie såklart. Men hon kommer kanske gå under i ett slag mot The Night King vilket skulle vara ödets ironi med tanke på hennes senaste förräderi mot de levande (att inte bidra med sina arméer). Kan det kanske bli The Mountain som vänder sig emot Cersei styrd av The Night King, för han är ju redan en levande död av något slag. Å andra sidan har showen också byggt upp emot att The Hound (som jag älskar) ska få döda sin bror The Mountain.

Ser jag fram emot de kommande fyra avsnitten? Ja.2 kommentarer:

 1. Inte dåligt avsnitt men lite övertydligt "göra allting klart innan striden manus" kändes väldigt förutsägbart.
  Enda personen jag inte har koll på är röda häxan (hon som återuppväckte Snow. Hennes story känns inte klar - bortglömd eller återkomst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört fler som kritiserar avsnittet för att bara vara "fan service". Jag ser det inte så. Detta är en berättarteknisk grej, absolut, men inom avdelningen bra berättande. Vi får förankra våra känslor för karaktärer vi levt med i 10 år inför deras sista dagar. Alternativet hade med all sannolikhet blivit för abrupt och givit oss en snopen känsla. De lugna scenerna vi fick nu var som tagna ur Joss Whedons playbook. Jag älskade det.

   Just det, hon ja. Den onda. Hon red söderut i tidigare säsong. Vet inte om hon borde komma tillbaka. Enligt hennes egen utsago ska hon ha mer att ge i kriget mot de döda. Personligen skulle det inte göra mig något om vi slapp henne.

   Radera