söndag 19 maj 2013

Jack Reacher (2012)Jack: I was born in October; when I get to my birthday I'm going to pull the trigger. First, second, third...

Tom Cruise är en riktig stjärna. Jag kan inte komma på en enda gång han inte har levererat på den vita duken. Jag pratar då om honom som yrkesman, han verkar vara helt koko i det privata. Men som skådespelare är han av den yppersta eliten. Alla hans filmer är givetvis inte tipp-topp, men Tompa är crème de la crème.

I filmen Jack Reacher spelat Tom Jack Reacher (duh!), hjälten från Lee Child's bokserie. Vår tystlåtne men karismatiske huvudperson är en förde detta militärpolis som driver omkring i USA som en annan David Banner utan bindning till samhället och helt "off the grid" som en annan Harry Caul.

Filmen inleds med att en krigsveteran blir anhållen för ett massmord på öppen gata. Filmen utspelas i Pittsburgh tror jag. Gärningsmannens advokat Helen, fylligt spelad av den före detta bondbruden Rosamund Pike, tar hjälp av Jack Reacher som passande nog är en mästerlig utredare. Jag var först lite undrande över handlingen i filmen för visst var det så att vi tydligt såg att den misstänkte mördaren inte utförde morden utan blev ditsatt? Denna förvirring gjorde att jag satt och funderade i onödan över vem som gjort vad i filmen. Men i övrigt är detta en ganska tät action-thriller-drama. Tom Cruise och Rosamund Pike har en skön personkemi ihop. Hon är behaglig i denna film, men jag måste nog erkänna att jag inte är helt betuttad i henne. Jack Reacher har i Tompas skepnad ett moraliskt patos som går rakt igenom duken. Det är lätt att gilla filmens hjälte.


Trots att detta är en film som touchar thrillerns marker bjuder den inte riktigt på några större överraskningar. Den tar inga risker, det känns aldrig som att filmmakarna valt spännande alternativ. Det mest udda i filmen är nog skådespelaren i rollen som storskurk. Vi får ingen mindre än mannen med den knarrande engelskan med tysk brytning, Mr. Werner Herzog som the baddie. Mycket lustigt. Robert Duvall är också med på ett hörn, Tompas kompis från den där racer-filmen. Älskvärt men inte alarmerande.

Filmen är en trea men Tom Cruise är minst en fyra, men nu är det ju filmen jag bedömer så jag ger Jack Reacher tre slutscener som man skulle velat se lite mer av av fem möjliga.

Betyg: 3/5


Vill du läsa mer? Följande excellenta bloggare har också sett filmen:

Fiffis filmtajm
Movies-Noir
Vrångmannens och Surskäggets filmblogg
Addepladdes filmblogg
Steffo på Filmr

21 kommentarer:

 1. Oj, tack tack :)

  Som du vet blev jag inte lika nöjd. Jag gillade verkligen inledningen med prickskyttet och allt. Sen övergick det tyvärr till att bli mer överdrivet och overkligt längre in. Därför blev det inte riktigt godkänt till slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite.

   Jag kan hålla med om att första halvan av filmen är starkare än andra halvan. Lustigt att du stör dig på blandningen av allvar och humor. Lustigt för att den frågeställningen är så aktuell för mig nu, mitt i mitt bondprojekt.

   Radera
 2. Excellent, man tackar :)

  Jag gillade (ju) den här kanske otippat mycket. Mörk och härlig och skön action och bra tempo och TOMPA!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite.

   Tompa har "true star quality". Går inte att förneka.

   Radera
 3. Svar
  1. Jo. Häli. Djupa dalar och toppiga kullar.

   Radera
  2. Ja, djupare än vanligt - vilket tydligen berodde på att hon var gravid under inspelningen.

   Radera
  3. Nu när du skriver det är det ju självklart. Det syntes tydligt. Säger jag nu! LOL. Och vad skönt att det berodde på naturliga orsaker...

   Radera
 4. Tack för lilla länken.

  Det låter som att vi nog står på samma sida staketet och glor här iaf...
  Tompa är dessutom Tompa...och det räcker ganska långt vill jag påstå.

  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite.

   Jag kan sympatisera med din 2:a över filmen, men Tompa är ju Tompa. Den soffhoppande hjälten som du säger. LOL, den kommer folk alltid minnas honom för... :-)

   Radera
 5. En ordinär actionfilm som inte riktigt lyfter.
  Jag gillar Cruise men här räcker det inte för ett högt betyg.
  Inte i samma division som MI3 eller Bourne.
  3/5.
  /Bengt

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sak till: Jag saknade en ordenlig löpscen med Tom, då det ju är hans signum. Av hans stil att döma förstår man att han är/har varit ganska hyfsad på 100 m.

   Radera
  2. Hahaha. Hans enastående löpningar är klassikers. helt klart. Vi är helt ense om 3/5, den slår sig inte in där uppe bland de bättre action-thriller-filmerna från nyligen. Bourne är för övrigt i topp i den kategorin...

   Radera
 6. Lustig film, glimten i ögat utan att ta till extrema metoder typ simon pegg. Jag tyckte hon var bra som advokat. Är detta den första boken i den serien? Hur många uppföljare? Jag gissar totalt fyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inte första boken. Många fler böcker men jag antar att du predikterade antal uppföljare i filmformatet?

   Radera
 7. Jag menade huruvida filmen är baserad på den första boken i serien, och ja jag tänker att Cruises närvarande och den rörelsemängd han genererar räcker för fyra filmer innan karusellen stannar.

  Det stod någonting i stil med "A Tom Cruise project" i början av filmen så jag förmodar att Tom grävt fram dessa böcker med tanken att han ska få en sån känd figur som t ex bourne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej filmen är inte baserad på första boken utan bok nr 9 One shot.

   Radera
 8. Hmm, ja, filmen funkade inte lika bra för mig. Det var nog den där blandningen av humor och allvar som inte funkade fullt ut för mig. Tyckte det blev fånigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men man får ta den för vad den är. Underhållning för stunden. Karaktären stämmer mer överens med böckerna i tv-serien som kom ut nyligen. Den är också bra. Men det där extra med "true star quality" som Tompa ger går inte att värja sig för. :-)

   Radera