tisdag 21 maj 2019

52 Directors: Richard Linklater


Richard Linklater är en favoritregissör. Amerikanaren gör dramakomedier med fokus på karaktärer och relationer. Ethan Hawke dyker ofta upp i hans bästa filmer. Linklater verkar fascinerad av tiden som fenomen. Dels har vi hans Before-trilogi som spelats in med nio års mellanrum mellan filmerna och där både skådespelare och karaktärer levt nio år mellan filmerna. Dels har vi hans episka Boyhood som spelades in under 12 år, en liten bit i taget, några scener per år, och som visar hur en ung pojke växer upp. Häftiga projekt båda två som ändock inte hade varit lika starka om inte filmerna varit så förbaskat bra.Without further ado...Richard Linklater topp 5
5. Everybody want some!! (2016)


En mycket underfundigt underhållande film om ett gäng killar dagarna före college startar. Skön åttiotalskänsla i filmen. Känslomässigt och tematiskt en uppföljare till Dazed and confuzed (som fick plats 6 på listan).4. Before midnight (2013)


Tredje kapitlet om Jesse och Céline. Den högt emotsedda filmen tvingades kämpa mot tonvis med förväntningar men den klarade sig väldigt bra ändå.3. Before sunrise (1995)


Fantastisk inledning på historien om Jesse och Céline. Ethan Hawke och Julie Delpy är underbara. Dialogen är naturlig och organisk.2. Boyhood (2014)


En magnifikt filmprojekt resulterade i en fantastisk film med Ethan Hawke och Patricia Arquette. Makalöst bra film.1. Before sunset (2004)


Får förstaplatsen på grund av att det är en av de bästa kärleksfilmer jag sett. Sista scenen är magisk. Ethan Hawke och Julie Delpy är med både framför kameran och i manusskrivandet. En underbar film.Jag har sett tio av Linklaters nitton filmer:

 1. Slacker (1990)
 2. Dazed and confused (1993)
 3. Before sunrise (1995)
 4. School of rock (2003)
 5. Before sunset (2004)
 6. A scanner darkly (2006)
 7. Bernie (2011)
 8. Before midnight (2013)
 9. Boyhood (2014)
 10. Everybody want some!! (2016)

Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian tycker om Richard Linklater.

15 kommentarer:

 1. Är själv inte lika förtjust i Linklater, även om jag uppskattar en del av hans filmer. Det är dock ingen regissör jag ser fram emot som med många andra. Med det sagt är hans filmer oftast intressanta och i vissa fall bra, åtminstone hans bästa ;)

  Eftersom jag gillar Before Sunrise blir jag alltid lite fundersam när andra finner Before Sunset som den bästa filmen. Helt enkelt en smaksak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar hans stil men alla filmer är inte till belåtenhet, det stämmer. Kul att ha med honom i projektet dock.

   Jag älskar Before Sunrise också! Men Sunset är upphöjd. Sublim. Excellente.

   Radera
  2. Det blir lite att ge och ta när vi bestämmer/bestämde vilka som skulle vara med :) Vet att du också tog med några regissörer du inte uppskattar lika mycket som jag gör ;) Men har inget emot att han fick komma med.

   Radera
  3. Jo, listan är snabbt ihopsatt. Men jag tycker det var kul att skriva om Scorsese och de övriga två som jag inte har fem favoritfilmer från ändå. Kommer bli en maffig samling av (mestadels) moderna regissörer detta år så får du hantera lite smalare och framför allt regissör från förr nästa år! ;-)

   Radera
 2. Sunset alltså... Var inte klar över som Christian säger att den är mångas favorit. Men här har vi ju uppenbarligen en :) Har länge tänkt att jag skulle försöka hugga Dazed... Annars gör min ljumma inställning till Before-serien att en egen lista eventuellt skulle innehålla både School of Rock och A Scanner Darkly

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men jag har nog också, precis som Christian, fått för mig att Sunset oftast är den som rakast allra högst av de tre. Men det är mycket jämnt mellan dem (Sunrise och Sunset).

   Jag tror nog att Dazed and confused skulle kunna passa dina "sensibilities"... Japp det känns rimligt. :-)

   Radera
 3. Linklater är ingen personlig favorit men han har gjort några sevärda filmer. Min lista skulle nog se ganska annorlunda ut. Kanske så här:

  5. Boyhood
  4. Before Midnight
  3. Before Sunset + Before Sunrise
  2. The School of Rock
  1. Waking Life

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Finfin lista.

   Man blir ju lite nyfiken. Du klumpar ihop Sunset och Sunrise men ger Midnight en egen spot. Hur kommer det sig? :)

   Radera
  2. Fel. Så här ska listan vara:

   5. Boyhood
   4. Before Sunset + Before Sunrise
   3. Before Midnight
   2. The School of Rock
   1. Waking Life

   Jag tycker Sunset och Sunrise är ungefär lika bra och att Midnight är snäppet bättre, som jag minns det.

   Japp, The School of Rock. Jack Black är perfekt i rollen.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänta lite nu förresten, The School of Rock? Ouch, visste inte att du var ett fan. Den är nog hans svagaste av de jag sett. I min bok. Såg den dock inte på mysig surprise-visning och jag vet inte hur engagerad jag var under titten. Såg den under Decennier har jag för mig.

   Radera
 5. Svårt att förhålla sig till Linklater när jag inte har sett Before-trilogin. Jag nöjer mig med att påstå att A Scanner Darkly är underskattad, särskilt sättet den kombinerar riktiga skådespelarinsatser med animation som gör identitetsmixtrandet möjligt. Den skulle helt enkelt inte fungera som live action (men kanske som vanlig anime).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? HDISD? ;-)

   Men då har du en riktig skatt undanstoppad som du kan plocka upp någon dag då du känner dig nedstämd och lite sorgsen. Släng in Before Sunrise och se vad den tar dig... <3

   Jag såg ju A scanner darkly på Filmfestivalen och kommer ihåg att jag inte riktigt orkade ta in den. Kan ha varit en släng av filmiskt overload som ibland händer på filmfesten.

   Radera
 6. Hm har inte sett fler än fyra Linklater filmer. Before trilogin samt Dazed. Boyhood ligger hemma och väntar på titt. School of rock kommer aldrig vara aktuell för mig då Black är med. Jag blir irriterad bara jag ser filmens poster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, han är hård, den där Filmitch... ;-)

   Boyhood! Wow, vilken grej. Stäng av mobilen och jaga iväg alla som inte ska se den med dig! Mycket nöje.

   Radera