fredag 17 maj 2019

"Tinker, tailor, soldier, spy" by John Le Carré


"Tinker, tailor, soldier, spy" är den femte av nio romaner om George Smiley. Den är också den första boken i den så kallade Karlatrilogin. I dessa böcker är George lite mer involverad även om han fortfarande mest arbetar via underhuggare. Precis som tidigare böcker är tonen mörk och vemodig, det går sällan bra för någon av karaktärerna i John Le Carrés böcker.

I denna bok, som för övrigt heter Mullvaden på svenska, blir Smiley själv en del av dramat. Dels får vi reda på hur Smiley fick upp ögonen för och till och med träffar den skygge ryske spionmästaren Karla, dels kommer Georges privatliv i fokus då Karla låter sin mullvad förföra Georges fru Ann. Karla ser Ann som Georges svaga punkt.

Smiley är en intressant huvudperson. Han är en mästerlig spion och extremt smart, men han är också ödmjuk, osäker på sig själv, helt utan prestige och en man som inte söker hämnd. Han studerar och funderar och drar slutsatser. Stor skillnad mot andra litterära hjältar som Sherlock och Hercule som båda är självförhärligande och pompösa.

Le Carrés stil är eftertänksam, långsam och indirekt. Detta är som motsatsen till Dan Brown som fokuserar på action sedd via "first person point of view". Det mesta som händer i böckerna om Smiley sker i flertalet tillbakablickar eller mellan scener i boken. Men John Le Carré skapar på ett fantastiskt sätt en känsla för världen han målar upp. Böckerna har en tät stämning. Han litar också på sina läsare till en hög grad. Till skillnad från mer simpla författare skrivs inte läsaren på näsan hela tiden. Denna bok avslutas med ett mord som inte ens förklaras. Vem mördar mullvaden? Oklart! Men sanningen finns ju i boken.

Jag var lite rådvill, men kom till slut ihåg vad som anses hända (från tidigare läsning av boken). Man får antingen tänka ut detta helt själv eller leta reda på teorier på internet. Man kan också se tv-serien från 1979 eller filmen från 2011 vilka båda har med scenen och pekar ut mördaren i klartext. Det var också det jag gjorde... Kollade på tv-serien och filmen (igen) alltså. Kommer på bloggen!

Jag gillade boken överlag men kan ändå inte bortse från att jag skulle vilja spendera mer tid med Smiley och mindre med hans hantlangare. Smileys främsta ställföreträdare här i boken Peter Guillam och agenten Ricki Tarr blev dock andrahandsfavoriter.

Nu går jag vidare med den sjätte boken, The Honourable Schoolboy.  

2 kommentarer:

  1. Tog ned denna från bokhyllan förra veckan. Böckerna har en trivsam men lite solkig och deprimerande aura över sig. Ska erkänna att jag inte alltid hänger med i alla svängar men vad gör det när det är en trevlig läsupplevelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahh vilken tajming! Mycket nöje med läsningen. Jag har ju fortsatt in i The honourable schoolboy men den är rejält svår att komma in i. Jag läser och somnar, läser och somnar, läser och somnar. Är i början av andra kapitlet nu... :)

      Radera