tisdag 7 maj 2019

52 Directors: David Lynch


David Lynch är en amerikansk visionär född 1946. Jag blev medveten om honom i och med Twin Peaks. 1990 bodde jag i en studentkorridor i Uppsala och alla jag kände pratade om Twin Peaks. CNN avslöjade vem som mördade Laura Palmer före avsnittet hade visats i Sverige. Det var före internet.

Lynch har en egen stil och många av hans filmer är mystiska och kan förefalla svåra att förstå. Ibland gör han en rak historia också. Han är också en regissör som man som filmbloggare bara måste älska. Allt annat skulle vara som att svära i kyrkan. Men ärligt talat har jag upplevt frustration lika ofta som upphöjd filmisk lycka med hans filmer.Without further ado...David Lynch topp 5
5. Twin Peaks: The Return (2017)


Förunderlig och ibland helt galen serie med en tät och underbar stämning. Höga toppar och djupa dalar, men aldrig ointressant. En tv-serie som är en del av den trend där gränsen mellan film och tv-serie börjar suddas ut.
4. Lost highway (1997)


Fantastisk film som är galet skum, skrämmande, lockande och intressant. Patricia Arquette är oförglömlig.3. Twin Peaks - Season 1 (1990)


En tv-serie som många anser förändrade tv-landskapet för alltid. Fantastiska karaktärer och en spännande, skrämmande och mystisk historia. Serien är som en extra lång film vilket gör att den får plats på denna lista.2. Mulholland Drive (2001)


En personlig favorit och en av de häftigaste filmer jag sett. Hjärngymnastiken får man på köpet. Fantastisk skådespelarprestation av Naomi Watts.1. The Straight Story (1999)


David Lynch bevisar att han kan göra mer än galna historier. Detta är en simpel dramafilm som är oemotståndligt bra. Richard Farnsworth i sin sista roll är underbar. Hans bror likaså.Japp, jag får villigt erkänna att jag fuskat med min lista men så får det bli denna gång. Allt Lynch gör är väldigt filmiskt så det känns inte helt fel. Jag upplever att hans filmer och tv-serier är av samma slag. Jag hade inga fler filmer från Lynch som jag verkligen brinner för. Jag gissar att Blue velvet och Dune hade fått plats annars.

Jag har i vilket fall sett alla David Lynch tio filmer:

 1. Eraserhead (1977)
 2. The elephant man (1980)
 3. Dune (1984)
 4. Blue velvet (1986)
 5. Wild at heart (1990)
 6. Twin Peaks: Fire walk with me (1992)
 7. Lost highway (1997)
 8. The straight story (1999)
 9. Mulholland Drive (2001)
 10. Inland Empire (2006)


Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian har att säga om David Lynch filmer.

10 kommentarer:

 1. Jo, första säsongen av Twin Peaks slår ju utan problem ut många av Lynch filmer. Jag och David kommer sällan helt överens så i det fallet torde nog The Straight Story hamna högt upp för min del också. Utan tvivel hans mest "straighta" film

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är både straight och bra, väldigt bra. Men de flesta filmer han gjort har en eller annan skavank och de är ofta väldigt ogästvänliga i mina ögon.

   Radera
 2. Jag håller med om att The Straight Story är bra, men jag skulle inte sakna den om den inte fanns. Detsamma kan jag inte säga om upplevelser som Inland Empire, Lost Highway och Twin Peaks säsong 1 och 3. För att inte tala om Mulholland Drive, som är en anledning att leva.

  Skulle du önska att han gjorde mer konventionell film, i likhet med The Straight Story?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Svaret är nog nej om det skulle betyda att han inte kunde göra de konstiga och utmanande sakerna. Men jag skulle gärna se att han gjorde fler filmer som är lika bra som The Straight Story om de bara vore utöver hans mer experimentella filmer.

   Radera
 3. Serier listade? Kan iofs köpa det (till viss del) med Lynch och när det kommer till Twin Peaks. Twin Peaks var ju något unikt när den kom och stilen känns definitivt igen i Lost Highway och Mulholland Drive.

  Själv har jag också Mullis (MD) och The Straight Story i topp, hans två bästa helt klart.

  Långt ifrån en regissör jag älskar eller håller jättehögt, men när han får till det är det allt lite filmmagi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vågade mig på ett litet fusk! ;-)

   Twin Peaks känns filmiskt, och Mulholland Drive var tänkt som en ny tv-serie, men den blev ju inte antagen av tv-bolaget och då klippte han helt sonika om den till en film. Så de två formaten kortbefruktar varandra i Lynch värld.

   Tycker att Lost highway också är riktigt bra förutom Mulholland Drive och The Straight Story. Plus Twin Peaks då då. Resten är jag inte riktigt lika förtjust i...

   Radera
 4. Fuuuusk! Fusk, säger jag. ;)

  För egen del så tycker jag inte Twin Peaks säsong 3 är ett exempel på eller en del av en trend där gränsen mellan film och tv-serie suddas ut. Det är en tv-serie i 18 avsnitt. Sen får Lynch och andra kalla den vad de vill. ;)

  Sen den trenden där film är tv-serie och tv-serie är film. Njae. Förstår mig inte på den om jag ska vara ärlig. Var det inte samma snack om Ken Burns TV-SERIE The Vietnam War? Det skulle plötsligt vara en film. Ehe.

  Jag gillar Lynch. Vissa filmer är bättre än andra. The Straight Story är den enda som jag delat ut en femma till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Well... Trenden är här oavsett om du sitter och protesterar på din kammare eller ej. ;-)

   Hur var det med "O.J: Made in America"? Var det inte den som gick upp på bio bara för att kunna vara med i "awards season"...? Och var med på folks topplistor för film senare?

   Kul att se att du också håller The Straight Story allra högst.

   Jag är dock nog inte ett lika stort fan som du. För mig är det inte lika självklart att se allt han ger ut. Jag litar inte fullt ut på honom på grund av hans mest sneda snedsteg...

   Radera
 5. Mjae inte en favorit då han ofta låter formatet styra men en stabil fem i topp kan jag hitta utan att fuska med tv-serier
  5 The Elephant man
  4 The Straight story
  3 Mullholland drive
  2 Lost highway
  1 Blue velvet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stabil femma du har fått ihop där. Bra jobbat! Vadå fuska? Det där vet jag inget om... ;-)

   Radera