måndag 13 maj 2019

Ghosts of Mars (2001)


Ghost of Mars är en scifi-skräckis av John Carpenter från 2001 men den kunde lika gärna vara från tidigt nittiotal. Det känns som en rejäl b-film med influenser från The Road warrior, Mad Max Beyond the Thunderdome och varför inte Carpenter's egen Assault on precinct 13. Monstren i filmen påminner inte så lite om Joss Whedons reavers också. Jag undrar jag om Joss måhända har blivit inspirerad av denna film i sin design av reavers...

Handlingen är det inget fel på. Monstren blir extra skrämmande när man i princip inte kan döda dem. Jag gissar att människans tid på Mars är över efter denna film. Hur skulle de kunna klara sig? De måste lyckas stänga in varenda monster i ett hermetiskt slutet rum för att får bort själarna som flyger fritt. Svårt minst sagt.

Däremot är dialogen svag och de flesta skådespelare lite halvkackiga. Var och varannan dialog framförs utan känsla. Det är som att varje skådespelare säger sina repliker i ett vakuum, som om de inte agerar med sina skådespelarkollegor. Jag blev mycket besviken på Pam Grier. Att hon var så fyrkantig hade jag helt glömt. Hade för mig att hon var helt ok i Jackie Brown.

Vid sidan av att jag ville diska av denna film från Carpenter var jag också lite nyfiken på actionskådisen Jason Statham. Tyvärr är han stiff i denna film, helt under isen. Måste varit oerfarenhet eller dålig regi. Han är klart bättre i andra filmer jag sett honom i.

De två skådisar som klarade sig bäst är Ice Cube och Natasha Henstridge. De fyller ut sina karaktärer lite i alla fall och de har en bra personkemi. Men det är "too little, too late".

Filmen har en stor goof i slutet. Man ser vetenskapskvinnan Whitlock hoppa på tåget men sedan syns hon aldrig till mer. Hon försvann bara ur handlingen. Gissar att pengarna eller intresset tröt och de klippte bort lite av slutet av manus. Sånt händer. Kände ni igen Joanna Cassidy som spelar Whitlock? Hon spelade replikanten Zhora i Blade runner, ni vet, hon i den genomskinliga regnrocken...

Musiken brukar vara Carpenters styrka, men här var den en direkt svaghet och distraktion. Hans välkända syntmusik har bytts ut till en vedervärdig hårdrock. Inte hans forte.

Betyg: 2/56 kommentarer:

 1. Jag anar en regissör i faggorna :)

  SvaraRadera
 2. Jag såg själv om denna för två år sen och även om den inte är bra så funkar den bitvis. Musiken är som du säger inte lika bra som i hans bästa filmer, men vill minnas att den har en skön slinga (titellåten, väl?). Men utöver det är det icke-Carpenter över musiken, synd.

  Tycker också Natasha Henstridge funkar bäst, gillar henne här och i en del annat. Ice Cube, han är ingen höjdare. Statham är lite smårolig, även om han som du säger inte var varm i kläderna. Pam Grier ÄR klart bra i Jackie Brown (och även på 70-talet). Här funkar hon inte...

  http://moviesnoir.blogspot.com/2017/03/ghosts-of-mars.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahh, skönt att höra att jag inte var helt ute och cyklade med mina spaningar om musiken, Henstridge och Statham. Pam Grier, well, jag ska hålla koll på henne om jag ser om Jackie Brown någon gång... :-)

   Radera
 3. Trots en hel del sköna skådisar och trots en ganska så spännande story är detta en sorgebarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Visst blev det konstigt. Nåväl, vi har ju alltid hans tidiga filmer...

   Radera