lördag 11 maj 2019

Starman (1984)


Första titten, alldeles för sent såklart, men det är slående hur stor rip-off detta är av den andra filmen om en rymdvarelse som landar på jorden, lär människan vad kärlek är och sedan vill åka hem. Om jag sett Starman när jag var yngre hade den kanske varit en nostalgisk favorit vid det här laget, vem vet?

Men för att få det helt ur vägen först. Detta är en blek, mycket blek, kopia av E.T. The Extra-trerrestrial som kom två år tidigare. Detta går inte att komma ifrån. Istället för den lilla leksaksfiguren får vi här en klonad Jeff Bridges som lär sig språket supersnabbt, förskräcks över människans ondska men också ser vår godhet. Jeff Bridges är inte speciellt bra i denna roll. Han ska spela sin utomjording i en människokropp som om han vore en dåligt finjusterad robot och det blir pannkaka.

Karen Allen gör dock en bra insats och hon står för värmen och den lilla personkemi som skapas mellan huvudpersonerna. Jag gillar henne, men det är givetvis lite svårt att inte se henne som Marion från Indiana Jones-filmerna när hon dyker upp på skärmen.

Historien som sådan är ganska gullig om än lätt att förutse under filmens gång. Den har hjärtat på rätt plats i alla fall. En film som denna har dock åldrats mycket dåligt i och med att vi har fått filmer som Arrival som behandlar besök från utomjordingar på en helt annan nivå.

Betyg: 2/5
4 kommentarer:

 1. Minns inte denna så starkt, men eftersom jag själv såg E.T. sent (faktiskt under Decennier), sågs båda "i efterhand" och inte när de kom. Inte särskilt förtjust i E.T. och denna var nog den av de två jag skulle säga att jag gillade mer. Men ingen av dem är några favoriter.

  Jag såg Starman ett par år innan E.T. och tänkte faktiskt inte på likheterna när jag såg de i den ordningen. Visst är grundkonceptet detsamma, fast här är det mer ett romantiskt drama medan den andra är mer av en barn-/familjefilm. Nej, denna är lite bättre i mina ögon. Men visst hade det (möjligtvis) kunnat se annorlunda ut om man sett de båda när man var yngre ;)

  http://moviesnoir.blogspot.com/2011/05/starman.html
  http://moviesnoir.blogspot.com/2014/12/et-the-extra-terrestrial.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för utförligt svar. Ok, Starman bättre än E.T. alltså? Njae, jag har kan inte tänka mig att jag, oavsett ordningen jag sett dem, skulle tycka att Starman är bättre än E.T. :-D

   Jag håller (tidig) Spielberg mycket starkare är Carpenter på att måla upp världen med fylliga karaktärer och skapa känslomässigt drama. Carpenter har sin styrka inom andra genrer. Men det är också klart att Spielberg fokuserar på familjen och gör familjefilm, något Carpenter inte verkar intressera sig för så det är kanske där skillnaden ligger.

   Radera
  2. Missförstå mig inte, håller med om att E.T. nog är en bättre film och i synnerhet en bättre familjefilm. Men det betyder inte att jag gillar E.T. för det :) Hade jag sett den som liten hade jag kanske uppskattat den mer, men nu är det lite för mycket familjefilm för min smak. Starman minns jag därför som den jag uppskattade mer.

   Vissa filmer faller en helt enkelt inte i smaken. Och som sagt, ingen av dem är mer än en trea i mitt tycke, så det är inte så stor skillnad mellan dem (i mina ögon) ;)

   Radera
  3. Absolut, självklart faller olika filmen en i smaken. Jag ville bara beskriva varför jag föredrar den ena av de två. :-)

   Radera