tisdag 15 december 2015

Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)


Attack of the Clones är ett fall framåt jämför med förra filmen. Den har fler scener som ger mig Star Wars-vibben och generellt sett bättre miljöer. Filmen är dock inte utan problem. Den är uppdelad i två delar, dels den starkare delen om Obi-Wan och hans detektivarbete om vem som försöker mörda Padmé, dels den svagare om Anakin och Padmés relation.

Filmens story är rörig som tusan. Helt onödigt då det är en Star Wars-film. Betänk hur enkla och effektiva episode 4-6 var och hur det passade för denna typ av fantasysagor. Här är det rebelliska handelsfederationer som försöker bryta sig ur The Republic och två hemliga arméer som byggs utan att man vet vem som styr dem, en klon-armé och en robot-armé. Min kritik gäller inte att jag inte förstår utan att det är uppsvällt och oeffektivt. Historien som vi är intresserade av är inte betjänt av allt detta storpolitiska dravel.


Filmens svagaste länk är dock Hayden Christensen som spelar Anakin. Han är fasansfullt dålig. Skådespeleriet är inte det enda som suger. Manus rörande Anakin är skandalöst dåligt. Karaktären är vresig, arrogant och tämligen korkad från allra första scenen vi ser honom. Senare under filmen och i den efterföljande tredje episoden kommer han lockas över till den mörka sidan. Denna transformation från de goda till de mörka borde kunnat bli en jätteintressant utveckling. Men då krävs att han startar från den goda sidan. Vi måste åtminstone gilla honom lite grann för att det ska bli någon effekt av att han förleds över till andra sidan. Han är inte älskvärd en enda sekund i mina ögon. Han är tvärt emot vad jag tror att en jedi ska vara, vilket också Obi-Wan är inne på om och om igen när han tillrättavisar honom. Han beter sig dock mest som ett rebelliskt barn utan någon uppfostran. Resultatet blir att jag inte bryr mig speciellt mycket när Anakin går över till den mörka sidan och det måste vara ett monumentalt misslyckande. Jag finner det otroligt konstigt att Lucas med sitt manus och regi så totalt missade målet med den viktigaste karaktären i hela "nya" trilogin. Har George Lucas blivit så stor att alla hans medarbetare bara vågar säga "Yes, sir"?


Anakins kärleksrelation med Padmé är också fruktansvärt dålig. Det känns helt orimligt att hon skulle falla för honom. Det är snarare så att han uppvisar alla tecken på en blivande hustrumisshandlare och översittare. Denna del av filmen är nästan lika dålig som The Phantom Menace.

Lyckligtvis har vi en hel del scener med Obi-Wan och de ger mig lite hopp. Help me Obi-Wan Kenobi, you're my only hope. I flera av scenerna med honom får jag lite Star Wars-feeling. Jag gillade den inledande jakten på lönnmördaren även om den var lite överdriven. Den långa scenen hos det lustiga folket som producerar klonerna var riktigt bra. Det konstiga folket, med de långa halsarna och stora ögonen, ser precis ut som jag tänker mig the Aelfinns i The Wheel of Time.


Rent generellt sett är det något fler bra scener i denna film, om man jämför med The Phantom Menace, men den når inte ända fram. Låt mig ta ett exempel och jämför denna film med A New Hope. I båda filmerna kommer "våra hjältar" till Tatooine och besöker familjen Lars som bor i nedgrävda boningar ute i öknen. I denna film får jag ingen mysig känsla alls. I A New Hope är de scenerna varma och mysiga. Inte för inte är det en av de scener som jag känner mig nostalgisk av.

De svagaste delarna med Attack of the Clones är alltså Anakin som karaktär och hans obefintliga utveckling, Anakins och Padmés kärlekshistoria samt Hayden Christensens skådespeleri.

Favoritscenerna är Obi Wan på havsplaneten Kamino samt delar av slutfajten med alla Jedis på Geonosis. Tyvärr är inte fajterna i slutet speciellt spännande och de saknar något som vi får i de gamla filmerna: karaktärer som vi känner för och "coola" skurkar. Scenerna med alla Jedis som dör borde varit mycket starkare än vad de var (om man tänker på vad som sker på duken).


Jag gillar också call backen mellan denna film och The Empire Strikes Back med ett anfall på bred front. Här är det Jedis och klonerna som anfaller droidarmén, i The Empire Strikes Back är det Rymdimperiet med sina storm troopers som anfaller Leia, Han Solo och rebellerna på isplaneten Hoth.

En sista liten fundering... Vad var det för fånigt segel George Lucas satt dit på Count Dooku's rymdskepp? Hehe.

Jag ger Star Wars: Episode II - Attack of the clones två svaga kopior av fem möjliga.

Betyg: 2/5


14 kommentarer:

 1. Hear Hear!
  Helt rätt betyg!

  Christensen borde ha stryk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hear hear.

   Jo, kanske rätt betyg. Jojje har nästan övertygat mig om att denna är en etta...

   Kommer inte se om filmen någon gång. Så, då har jag sagt det. :-)

   Radera
 2. Håller helt med om vad du skriver. Jag fattar inte hur dålig Anakin är, totalt värdelös.

  Men politiken var väl intressant? ;)

  Håller med om Obi-Wan och hans historia. Gillade verkligen miljön på havsplaneten.

  Seglet. Ett solsegel? Eller ett segel som fångar upp kosmisk strålning och därmed funkar som drivkälla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nästan fått mig att tycka att filmen bara är värd en etta, men det fanns sekvenser i filmen som var ok.

   Som helhet var det risigt i alla fall. En mycket svag tvåa.

   Radera
 3. Den där kärlekshistorien är verkligen obekväm. Jag förstår varför Christensen fick rollen, och det var inte för den sprakande kemin med Portman. Men jag har börjat uppskatta det andra mer.

  Visst är han väl god från början? Han vill att alla skall ha det bra och ingen skall behöva lida eller dö. Han är bara lite omogen så han har svårt att hantera jobbiga känslor och att han är stark. Det tycker jag att han förmedlar bra, om än inte med någon vidare finess.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med dessa intressanta diskussioner! Trodde aldrig att dessa usla filmer skulle kunna generera så många tankar. Men genom dina kommentarer och frågor tvingas jag tänka igenom och formulera exakt vad jag själv tycker i frågorna. Bra det.

   Kärlekshistorien funkar helt enkelt inte och om det är vi överens.

   Anakins story arc från god till ond då... Jovisst är han antagligen god som liten pojke i ep 1. Men från och med första bildrutan i Ep 2 får jag aldrig en känsla av att han är speciellt god. Han är arrogant och egoistisk. Han kör ett eget race mest hela tiden och han verkar inte bry sig om någon förutom sin egen kärlek till Padmé som i mina ögon mest påminner om en tonårspojkes kärlek till en popstjärna han har på planschen i pojkrummet. Han verkar vara förälskad i idén av Padmé, en kärlek/idealbild han burit på sedan han var 8 år (eller vad han nu kan ha varit i ettan). När Anakin senare nästan dödar Padmé (i trean) bevisas hur djup hans kärlek egentligen nådde...

   Luke visar tendenser till samma arrogans i femman, men då har vi spenderat hela fyran och en god portion av femma med honom och han är god. Även i mina ögon! :-)

   Radera
  2. Anakin har väl svårt att omvärdera första intrycket, Jake Lloyds oförglömliga "are you an angel".

   Att vara arrogant är väl inte något ont i sig? Yoda och Obi-Wan är synnerligen arroganta och ingen tar riktigt Anakins otålighet på allvar. De är ju vana vid att hjärntvätten börjar innan personligheten har formats och tror att Anakin kommer acceptera deras oändliga visdom. Ondskan kommer när Anakin ger efter och låter sina begär styra. Det är förstås rimligt att likställa ondska med ungdom, men det är lätt att tolka filmen som att det finns en gråzon.

   Luke är superond i sexan, men filmen låtsas att han inte är det. Det är klart värre än hur Anakin framställs här.

   Radera
  3. Ond, och ond. Jag tycker inte man får se honom göra några goda saker heller. Har vi koll på om han är ond eller god över huvud taget i så fall? Men hans personlighet är avskyvärd, och det är lätt att tolka honom som usel istället för god. Men ond är kanske fel ord om man ska var noggrann.

   Luke superond? Det lät intressant. Vad tänker du på då?

   Radera
  4. Det som kanske är värst är precis i början när Luke kliver in hos Jabba och i förbigående kör Vaders kvävningsmanöver på två oskyldiga grisvakter. Varför är det första alternativet istället för Obi-Wans "these are not the droids you are looking for"?

   Radera
  5. Hahaha. Jaaa, såklart. Kevin Smith kan dra något gammalt över sig med sina stackars arbetare på Dödsstjärnan!

   Radera
 4. Minns inte denna film speciellt mycket men havsplaneten har satt sig som minnesvärld annars harvar det på i samma banor. H.C har jag sett i andra filmer och där har han varit åtminstone ok så vi får väl skylla på Lucas inkompetens igen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, vilket mind fuck du gav mig där... Jag har mycket svårt att tro att H. C. skulle vara bra i något. I vilken film är han bra?

   Radera
 5. Inte bra men helt ok, Stephen Glass heter filmen en BOATS som gjordes mellan denna film och Revenge. Jag har sett honom lite här och där och då är han inte störande dålig som här mao allt är Lucas fel ;)

  SvaraRadera