tisdag 28 maj 2019

52 Directors: Rob ReinerRob Reiner är en flintskallig amerikansk regissör som är känd för komedier och ett och annat drama. Han har gjort några av filmhistoriens mest kända komedier. Inte illa. Inte en av mina favoriter men värd en plats i detta projekt ändock.Without further ado...Rob Reiner topp 5
5. Stand by me (1986)


Fin liten novell av Stephen King har blivit ett bitterljuvt drama om fyra pojkars uppväxt. Det är den där de går längs tågspåret.4. A few good men (1992)


Filmstjärnornas filmstjärna Tom Cruise is perfekt domstolsdrama. Tompa, Demi Moore och Kevin Pollak kämpar i militärrätten mot Jack Hicjholsons överste Nessup. Kevin Bacon är med som åklagare också. Det är den där Jack Nicholson skriker så att saliven flyger (som vanligt alltså).3. The American president (1995)


Romantisk komedi med manus av Aaron Sorkin. Michael J Fox och Michael Douglas är perfekt castade. Flertalet skådespelare från den underbara West Wing är med i denna film. Tema, dialog och inblandade gör denna till något av en prolog till serien. Det är den där alla pratar smart.2. When Harry met Sally... (1989)


En av de bästa romantiska komedierna alla kategorier. Billy Crystal är så bra. Och vilken sprudlande dialog! Det är den där Meg Ryan gör sig en karriär genom att komma på caféet.1. The Princess bride (1987)


"Hello. My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die."
"Inconceivable!"
"I'm not left-handed either."
Underbar film. Det är den där Columbo läser en saga för barnbarnet Fred Savage.Jag har bara sett sex av Rob Reiners tjugo filmer:

 1. This is Spinal Tap (1984)
 2. Stand by me (1986)
 3. The Princess bride (1987)
 4. When Harry met Sally... (1989)
 5. A few good men (1992)
 6. The American president (1995)Hoppa nu över och kolla vad Mr Christian tycker om Rob Reiners filmer.


16 kommentarer:

 1. En intensiv peak där 86-92. Stand By Me, When Harry Met Sally och A Few Good Men är nog bäst i respektive genre i mina ögon. Den sistnämnda är också Sorkins överlägset bästa.

  Konstigt att Reiner bleknat bort så totalt efter 1995.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dialogen i A few good men är mycket bra. Generellt sett en mycket bra film, lite lätt minus på Nicholsons absurda överspel bara... :-)

   Radera
  2. Jag har aldrig övervägt om det kunde gjorts på något annat sätt. Skulle filmen fungera utan sitt explosiva klimax? Och hade det blivit lika förlösande om det inte byggde på ett så drypande förakt från översten sida?

   Radera
  3. Vem vet! Behövs överspel för att få fram allt det du beskriver? :)

   Radera
  4. Vi får hoppas på en remake med Kit Harrington och Sam Worthington, så får vi reda på det. :)

   Radera
  5. Carl: Touché! Jag är nog på din sida här :)

   Radera
  6. @Carl: du har en framtid som "casting agent"! ;-)

   Radera
  7. @Sofia: aha, du tycker också att Kit Harrington spelar över? Okey! :)

   Radera
 2. Tveklöst rätt film på plats 1. Bra gjort! :)

  SvaraRadera
 3. Som jag skrev hos Christian -- detta blev en svår lista. Och jag var på väg att utan invändningar hålla med om din förstaplats men samtidigt är A Few... otroligt bra. Klurigt... Din #3 har jag inte sett men både Misery och Spinal Tap skulle i så fall slåss om den platsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite lurig var den allt. Borde ju se om alla topp 5 för att kunna sätta dem i rätt ordning, men nu fick det bli på magkänslan. Igen.

   A few good men är fin. Spinal Tap såg jag nyligen (av annat skäl), och den är allt för ojämn för att hålla fullt ut, men den har sina toppar. One louder! :-D

   Radera
 4. Hoppsan, det här var inte lätt.

  1. Stand by Me.

  Har väl sett några till (Misery, A Few Good Men) som är ok och som kanske skulle platsa på en lista men jag jublar inte. Förutom när det gäller Stand by Me alltså. Älskar stämningen i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stand by me är riktigt fin. Svårt med placeringarna 2-5. Skulle kunnat vara lite hur som helst i mitt fall. Jag tror att den föll lite på att jag undrar hur mycket den har kvar att ge vid omtittar... :)

   Radera
 5. Han har gjort några få minnesvärda filmer för att sedan nästan helt falla i glömska me Harry & Sally gillar jag. Misery helt ok. Stand by me är fin speciellt filmens sista fem minuter men ungarna är lite för skrikiga för min smak. Princess bride har jag jobbat med men den sätter sig liksom inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men. Gillar du inte Princess bride? Det var faktiskt lite överraskande. Jag hade kunnat tänka mig att du var ett fan. Var det jobbiga birollskaraktärer som fällde den?

   Radera