lördag 13 april 2019

MCU rewatch: Thor: Ragnarok (2017)


I pulled 'em out of a place on Midgard called Texas. I even named them. Des and Troy. You see, when you put them together... they destroy.

Thor: Ragnarrok är förbaskat underhållande. Den är också helt hysterisk. En film som fullproppad med färgglad konfetti, som ett bad i rosafärgad champagne eller ett dyk ner i ett bollhav fyllt med filmiska karameller. Omtitten började dock inte bra då jag råkade slå på introduktionen till filmen av regissören Taika Waititi. Han verkar vara något av en idiot, lite som en byfåne. Men han har gjort en rolig film så vi ska inte låta det slå oss ner allt för mycket.

Det finns mycket att gilla med denna film. "The tradegy of Loki" i en av de inledande scenerna är en liten ljuvlig pjäs inom pjäsen så att säga. Cameos av Matt Damon, Luke Hemsworth och åldermannen Sam Neill. Damn, jag hade helt glömt den rackaren.

Sen är filmen fylld med härliga karaktärer och snygga och bra skådespelare. Konfetti! Den bästa Chris är ljuvlig och hans supportas här av Dr Banner och Hulken och det är sannerligen en supermysig duo! Väldigt trevligt att få med en från The Avengers, tänk vilken lyx!

Nytillskotten är också bra. Jeff Goldblums Grandmaster är kanske filmens bästa sidofigur och en mycket stark villain (han kan hjälpa mig förtränga Ego lite snabbare). Regissör Waititi ger rösten åt stenbumlingen Korg och han är otroligt rolig. Synd att han inte var lite charmigare på introduktionen, för humor har han, karln.

Efter första titten var jag inte helt såld på Cate Blanchetts Hela men denna gång omfamnar jag henne med hull och hår. Hon är det facto mycket bra i rollen. Minspel och leverans av dialogen är perfekt. Tessa Thompson spelar Valkyrie som ska vara influerad av Sarah Connor i T2. Jag ser kanske inte riktigt de referenserna, men hon är hyfsat bra som en krigare på dekis. Nja, hon är kanske inte det starkaste kortet i filmen, men vi vet vad hon kan göra och jag ser fram emot att se henne i senare filmer i serien.

Till sist är ju Loki som alltid en favorit. Han höjer på egen hand alla tre Thor-filmerna för att inte tala om minst en Avenger-sfilm. Och detta är en karaktär som var tänkt som en bifigur i den första filmen. Tom Hiddleston gör honom till fulländning.

Jag gillar också att de blandat in Doctor Strange på ett litet hörn. Väven som vävs i MCU blir mer och mer intrikat. Det är det jag älskar så med hela filmserien, alla "cross overs" och korsbefruktningar.

Sen måste jag nämna Rachel House i rollen som Topaz (som taget ur en Bond-film). Hon är en av Waititis regulars och hon gör en bra sidekick till Grandmaster. Det blev ett lite snopet slut för ennes karaktär bara. Actionscenerna är inte filmens styrka, men de funkar för att driva filmens handling framåt i alla fall.

Vid denna omtitt gillade jag hela filmen rakt igenom, den har i princip inga svaga eller tråkiga partier. Jag älskar Thor, Loki, Hulk/Banner, Hela, Gandmaster och Korg. Det finns mycket gott i denna anrättning. Men visst, som den skojfriska underhållning den är saknar den lite av tyngden som en Captain America eller Avengers-film har.

Jag ger filmen en solklar fyra och en plats högt upp i listan över alla filmer i MCU.

Betyg: 4/5

Ranking av Thor-filmerna:
1. Thor: Ragnarok
2. Thor
3. Thor: The Dark World  

6 kommentarer:

 1. Ojoj, kul! Härligt att Ragnarok kunde slå första Thor som jag vill minnas var en ganska stor favorit i poddgenomgången? Men att glömma The tradgedy of Loki -- det var ju nästan det roligaste i hela filmen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar fortfarande Thor. Mestadels för de underhållande scenerna nere på jorden med Jane Foster, Erik Selvig och den fantastiskt roliga Darcy Lewis. Thor som en fisk utanför vattnet är mycket lustigt. Men vissa delar av filmen, de uppe hos Oden, var inte alls lika starka. Summa summarum är Ragnarok starkare än ettan. :-D

   Radera
  2. Du gjorde mig sugen på ytterligare en omtitt -- damn, den är riktigt bra :) Men det känns rätt osannolikt att Loki inte skulle ha koll på att det är Hulken som Grandmasters champion om han nu skulle ha varit ett par veckor på Sakaar (avdelningen nit pick ;)

   Radera
  3. Hehe, man vet aldrig var man har Loki. Kan kanske anta att han alltid har koll på det mesta, men vad han låter oss veta är en annan sak. Den lurige spjuvern, Loki. :-)

   Radera
  4. Där sade du något, det kan förstås vara så att Loki mörkade för Thor. Dock inget som får någon slags bäring för historien eller som vi ser något av i fortsättningen. Tom Hiddleston är banne mig nästan bättre än Chris här. Och jag som inte ens gillade honom i första filmen...

   Radera
  5. Tom Hiddleston är verkligen bra som Loki. Jag var heller inte helt övertygad av honom från början, men nu är han ljuvlig att beskåda. :)

   Radera