onsdag 17 april 2019

Game Of Thrones - S08E01 Winterfell


Wohoo, Game of Thrones sista säsong är över oss. Det kommer bli sex intensiva veckor med en massa GoT i form av avsnitten, poddar, artiklar och sociala nätverk. Jag kollade Screen Junkies "Cram It"-genomgång av S1-7 på 53 minuter, mycket informativt. Dessutom har jag alldeles för sent hängt på Joanna Robinson och Richard Lawsons rewatch av de 15 viktigaste avsnitten från S1-7. De poddar om avsnitten i Still Watching: Game of Thrones. Under säsongen kommer jag fortsätta lyssna på dem samt den "stora" podden, A Cast of Kings med Dave Chen och Joanna Robinson (igen).

Wow, vilket perfekt inledningsavsnitt vi fick. Jag älskar första avsnittet! Visst det är inte det bästa avsnittet någonsin, men tänk på vad syftet med avsnittet är. Showen ska återetablera sig, återintroducera en herrans massa karaktärer och samtidigt ta historien framåt. Det lyckades med allt detta plus spegla det första avsnittet från första säsongen på många sätt. Mycket lyckad inledning. Jag är pepp som fan på resten av säsongen.

Det där med peppen var inte givet. Jag var som många fans besviken på det svaga historieberättandet i S7. Säsongen hade många häftiga scener och ett riktigt bra avsnitt (Ep4), men en hel del av berättandet haltade med okaraktäristiska beslut av karaktärer vi lärt oss utan och innan under de tidigare säsongerna. Men nu verkar showen återgått till välskrivet karaktärs- och dialogdrivet drama med en kryddning av drakar, naket och våld.

Bästa scenerna? Det finns minst tio suveräna scener, sekvenser eller ögonblick i detta fantastiska avsnitt!

1. Avsnittets starkaste scen var överraskande nog den mellan Sam och Dany. Wow, jag som inte hållit Sam så högt. Han är ju superb. Skådespeleriet från John Bradley var suveränt. Dammigt i rummet!

2. Jamies och Brans ögon möts. Jamie är en rackare på grymma entreer. Hans entre speglar hans introduktion i första avsnittet, denna gång med mörkare hår och ett "travellers beard". Blicken Bran ger honom! Är det ett litet leende vi antyder?

3. Lille Lord Umbers död. Damn vilken effektiv och ruskig scen vi får i slutet med pojken Umber död på väggen, elden, symbolen, barnet som väcks upp, en spegling till den lilla flickan som vaknar upp och skriker i pre-titles scenen i allra första avsnittet...

4. Jon och Dany rider på drakarna. Vi har länge undrat vilka är de tre drakryttarna. Dany har varit given hela tiden. Och sedan slutet av S7 förstår vi att The Ice King är den andre. Men vem är den tredje? Jon såklart, en äkta Targaryen... Sen måste vi prata om hur de ser ut, drakarna. Wow, de har verkligen jackat upp specialeffekterna och drakdesignen. De ser helt realistiska ut, speciellt Drogons ansikte när vi ser honom rakt in i ögonen.. Supercoolt filmat, och sekvensens bästa del är givetvis just blicken som Drogon gav Jon när han najsade med Dany. Vad var det? Kanske något i stil med "Hey dude! Really? Incest."

5. På tal om Jon Snow. Scenen när Sam berättar för Jon om vilka hans föräldrar egentligen är! Tänk vad länge vi har väntat på detta. Ända sedan tidigt i S1 när Ned lovade Jon att en dag berätta om hans mor... Episode VIII kan dra något gammalt över sig! "Alla kan vara en jedi..." Bah! "Man behöver inte vara en Skywalker för att kunna vara hjälten..." Urk. HÄR är det RÄTT. Jon är hjälte och han är ingen simpel Snow!

6. Arya träffar folk. The Hound! De är kanske seriens tuffaste de två. Kommer det bli Arya som tar ner The Ice King? Vad är det för något vapen hon designat? På tal om Gendry, var det en flört mellan dem två vi såg? Kan aldrig sluta med "...och så levde de lyckliga alla sina år..:" Men lycka till ändå! Finaste scenen var dock när Arya träffade Jon igen för första gången sedan... första säsongen? Hennes kommentar om att han inte borde leva. Hennes kommentar om att han brukade vara längre! Den fina kramen. Allt speglat från en liknande scen vid trädet i seriens första avsnitt. Det var allt för kort dock.

7. Sansa är BAD ASS!

8. På tal om Sansa... Hela inledningsscenen med Danys ankomst till Winterfell är underbar och en spegling av King Roberts ankomst dit i hela seriens första avsnitt. Javisst, de spelar på våra nsotalgiknappar men det är ok.

9. Ser Bronn of the Blackwater och hans fnask. När han bände in snoppen i byxorna igen... Någon som kände igen armborstet han fick? Tänk Tywins död...

10. Euron och Cersei går i sängs var en överraskning. Scenerna dem emellan före och efter snuskandet var bra. Euron lyckades charma Cersei med sin absurda arrogans. Rimligt!

Några karaktärer vi kan vänta oss mer från är både Tyrion och Lord Varys.

Avsnittets MVP: Samuel Tarly
Avsnittets sneaky MVP: Bran Stark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar