tisdag 16 april 2019

52 Directors: Martin Scorsese


Martin Scorsese är en världsberömd amerikansk regissör född 1942. Det är den andra av tre regissörer som jag tog med i projektet på grund av att de var så allmänt kända och uppskattade av Christian att det kändes rimligt att ha med dem bland de gemensamma valen. Den första regissören av det slaget var Stanley Kubrick (vecka 8). Jag har dem dock inte som personliga favoriter och jag kommer därför addera (minst) tre regissörer mot slutet som "ersättare".

Jag kan nog inse att Scorsese är tekniskt skicklig på att göra film och jag uppskattar att han själv brinner för filmen som media. Men jag finner hans filmer allt som oftast ganska tråkiga, ofta kalla och ofta historier som jag känner mig totalt ointresserad av. Tyvärr. Men jag ska försöka skrapa ihop en list om fem filmer i alla fall. För jag vill ju vara med i leken och leka...Without further ado...Martin Scorsese topp 5
5. Cape fear (1991)


Kommer inte ihåg så mycket från denna, men man måste ju ha en femteplacerad film. Har för mig att den var ganska spännande i alla fall.4. The color of money (1986)


Kommer inte ihåg så mycket från denna, men man måste ju ha en fjärdeplacerad film. Har för mig att den hade några bra skådespelare i alla fall.3. The departed (2006)


En bra re-make av polisthrillern Infernal Affairs (del 1 och 2) från Hong Kong. Gillar Scorseses version även om originalen är klart mycket bättre.2. Shutter Island (2010)


Svettigt, ångestfyllt och rysligt om poliser som utreder något på en ö. Har för mig att det blåste och regnade mycket. Mark Ruffalo var där tillsammans med Leo. Bra thrillers växer inte på träd så denna får en puff uppåt.
1. The Wolf of Wall Street (2013)


Den enda filmen på listan jag verkligen gillar och högaktar. Den gamle regissören överraskade mig totalt med denna pärla. En av 2013 års bästa filmer! Trots biografi och trots Leo är den helt underbar, delvis på grund av Leo. Och kanske på grund av att den är en biografi...Jag har sett ungefär nio av Scorseses 24 filmer:
 1. Mean streets (1973)
 2. Taxi driver (1976)
 3. Raging bull (1980)
 4. The color of money (1986)
 5. Goodfellas (1990)
 6. Cape fear (1991)
 7. The departed (2006)
 8. Shutter Island (2010)
 9. The Wolf of Wall Street (2013)Hoppa nu över och kolla vad Mr Christian tycker om Martin Scorseses filmer.

13 kommentarer:

 1. Smittande entusiasm.

  Jag har en stark känsla av att jag gillar Scorsese, men av de 17 filmer jag sett har ingen högre betyg än 4/5. Det är ofta som helheten blir mindre än delarna, men det är ändå enstaka scener som sätter sig på minnet. Goodfellas är väl det bästa exemplet på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan väl tillägga att mina favoriter är After Hours och Silence. Gillade också Shutter Island och Wolf of Wall Street. Goodfellas har några av de mest ikoniska scenerna i filmhistorien, så den är också svår att motstå.

   Radera
  2. Hehe, ja vad göt man inte för att underhålla sin publik! Vi kanske skulle följa upp med de regissörer vi gillar minst... ;-)

   Om delarna i Scorseses filmer är det filmtekniska och helheten har mer att göra med hjärtat så håller jag helt med dig. Jag har aldrig varit ett stort fan. Men du verkar kunnat få ihop en solid topp 5 i alla fall!

   Radera
  3. Det kan vara så att han är för bra på sitt hantverk. Han storyboardar sina filmer i detalj och har alltså en otrolig förmåga att visualisera exakt hur han vill att varje scen skall fungera. Det blir ju bra, men kanske saknas lite av magin som kan skapas av misstag.

   Radera
  4. Jo du är något på spåren där. Kallt, tekniskt, korrekt och själlöst är inte alltid bättre än ett verk som byggt med oexakt magkänsla, hjärta och smärta... Så ser jag det i alla fall.

   Radera
  5. Till hans försvar dryper ändå filmerna av kärlek till film, New York och destruktiva dudes.

   Radera
  6. Ja, vi får inte bli allt för ensidiga... :)

   Radera
 2. Jag vet inte om jag kan påstå att Scorsese är en favorit, men jag har nog iaf sällan tyckt att hans filmer varit tråkiga (förutom Silence, då). Men i likhet med din lista föredrar jag de nyare Scorsese med DiCaprio framför de äldre med DeNiro. Även om jag ju aldrig blev lika förtjust i WoWS som du :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det oftast ganska tråkiga historier som dessutom presenteras på ett kliniskt sätt helt utan glimten i ögat vilket gör att jag inte finner filmerna varken underhållande eller intressanta. The Wolf of Wall Street var ett skinande undantag. Jag upplevde att den var gjord med en hel del glimt i ögat överraskande nog... :)

   Radera
 3. Och jag är tvärtom föredrar den äldre Scorsese bortsett från TWoWS var det länge sedan han gjorde en bra rulle. Min topp fem
  1 Goodfellas
  2 Casino
  3 TWoWs
  4 Raging bull
  5 Taxi driver

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har svårt med hans äldre filmer, de få jag kämpat mig igenom. Du representerar dock en vanligare inställning till hans filmer bland filmkritikers, det är jag fult medveten om. :-D

   Radera
 4. Ingen dum lista du fått ihop. Han har ju gjort så många trevliga filmer att välja från :)

  Trist att det är en regissör som inte går hem hos dig. Ibland blir det så.

  Några synpunkter vad gäller din topp fem:

  Cape Fear är inte så tokig. Föredrar originalet med Mitchum/Peck, men De Niro är sliskig och denna har ändå tillräckligt av värde för att funka som remake.

  The Color of Money är småskön och ungefär som Gene Hackman repriserar sin roll från The Conversation över tjugo år senare i Enemy of the State, gör ju Paul Newman detsamma här efter The Hustler. I båda fallen är "originalen" att föredra.

  The Departed behöver och vill jag se om. Vill minnas att jag gillade den mer än originalet, men det blev lite rörigt i originalet ;)

  Shutter Island var ett trevligt mysterium som jag gärna ser om igen. Nära en topp fem-placering.

  The Wolf of Wall Street var en trevlig överraskning, håller med. Gillade den, men osäker på hur den skulle hålla vid omtitt. En topp tio-film är det för Scorsese.

  SvaraRadera
 5. Jag är nöjd med min lista, men Scorsese är inte en av mina favoriter, nej. Det är synd för att vad jag förstått är han en förkämpe för filmen som konstart och det hyllar jag.

  Jag skulle behöva se om The color of money och dessutom behöver jag se The Hustler som jag inte ens sett den första gången.

  The Departed bygger ju på två filmer, Infernal Affairs del 1 och 2 (av 3). Det är en riktigt bra trilogi som jag skulle gissat att du skulle gilla mycket. Blir lite förvånad av att du gillar remaken bättre.

  The Wolf är enda filmen jag verkligen gillade bland dessa. Resten är bra filmer men inga personliga favvisar. Så är det ibland.

  Men ja ja, nu har jag i alla fall bara en kvar av de tre regissörerna vi tog med trots att de inte är personliga favoriter hos mig...

  SvaraRadera