torsdag 4 april 2019

Filmåret 2018: plats 11-20Vi fortsätter nedräkningen mot årets film 2018. Idag listar jag mina "bubblare" dvs filmerna på plats 11-20. Detta är filmer som lika gärna skulle kunnat slåss om en plats på topp 10 ibland. På topplistans övre delar ser man att de flesta av filmerna setts på bio. Mer än hälften av filmerna på topp 20 sågs på bio. Bra filmupplevelser på bio är fortfarande något jag ser fram emot.

Men före vi tar oss an en drös med riktigt bra filmer vill jag nämna årets största besvikelser, på bio eller hemma har ingen betydelse. Dessa filmer är inte alltid genomusla utan det handlar kanske mest om för högt ställda förväntningar, ibland rimliga, ibland orimliga...

Filmårets största besvikelser:
 1. Solo: A Star Wars story
 2. Black panther
 3. Sorry to bother you
 4. Widows
 5. Cold war

Men nog om filmer som jag inte fick vad jag väntade mig av. Låt oss titta till listan med tio filmer som jag verkligen uppskattar... Bubblarna.Filmåret 2018, plats 11-20
20. Free solo

En bra och annorlunda dokumentär om en fantastisk prestation som sågs tillsammans med svågern på Bio Rio. Att filma klättringen är spektakulärt i sig men det överskuggas av klättringen som är närmast osannolik.Mycket känslosamt drama av Debra Granik om far och dotter i samhällets utkanter. Mycket intressant film.Otroligt känslosamt om Helan och Halvan med fokus på skådespelarna bakom maskerna.Årets bästa renodlade actionfilm som sågs med goda vänner på en fantastisk biograf i Denver, Colorado.En av favoriterna från Malmö Filmdagar. Briljant manus och fantastiskt skådespeleri från en trio damer med Rachel Weisz i spetsen.Spännande science fiction-rysare som blev en otroligt häftig bioupplevelse på Rigoletto tillsammans med en god vän.En av de bästa på Stockholms Filmdagar. Dansk-svensk dramathriller när det är som bäst.American Independent när den är som mest innerlig. Fantastiskt och personligt från Jim Cummings om man på gränsen till ett psykbryt.12. Leto

Ytterligare en upptäckt och favorit från Stockholms Filmdagar. En film som sågs på ren chans. Vagt biografiskt från musikscenen i Leningrad i början av åttiotalet. Musikfilm som levererade starka känslor.En science fiction-snackis från geniet Alex Garland. Svenska Tuva Novotny samsas med Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson och Gina Rodriguez i en "all female" squad av militärer och forskare som går in i bubblan. Mycket upphetsande!

Om dessa tio fantastiska filmer inte fick plats på topp 10 hur sablans bra kommer då inte filmerna på topplistan inte vara? Imorgon ges svaren vi alla suktar efter, creme de la creme av filmer från 2018.Länk till listan med filmerna på plats 31-40.
Länk till listan med filmerna på plats 21-30.
Länk till topplistan för 2018, plats 1-10 (publiceras imorgon). 

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hehe, jo jag gissade att du skulle gilla den! :-)

   Radera
 2. Av dina största besvikelser får jag kontra med att Solo: A Star Wars Story var en positiv överraskning för egen del då jag förväntade mig något sämre. Kanske var det en bidragande orsak. Bättre än väntat, men ingen toppfilm.

  20. Free Solo var årets dokumentär och hamnade högt upp hos mig. Sanslös bedrift och svettigt värre att ta sig igenom.

  19. Leave No Trace gillade jag en hel del och frågan är om den inte lyfter i efterhand också. Hamnar högt hos mig och funderar på om den kanske ska komma med på min topp 10 trots allt...

  18. Stan & Ollie var tyngre än väntat. Kul att den gick hem så pass mycket hos dig. Själv älskar jag dem och deras filmer, så det är svårt att se någon spela dem så här. Bra, men kan inte mäta sig med originalen ;)

  17. Mission: Impossible - Fallout trodde jag skulle hamna ännu högre upp på din lista. Gillade den också och blev nog bättre av omtitt. Årets actionfilm.

  16. The Favourite såg jag som avslutningsfilm på filmfestivalen och man var ganska mätt på film då. Den bjöd dock på en del skratt, var snygg och välspelad. Inte en favorit, men hamnar trots allt ganska högt hos mig med.

  15. A Quiet Place var en besvikelse med tanke på hur uppskattad den var/är på många håll. Inget fel på idén, men funkade inte fullt ut för egen del, tyvärr.

  14. Den skyldige var inte alls tokig. Gillade den och var nog lite snål med betyget (stark trea som nog borde varit en svag fyra). Gillar att man gör mycket med lite. Funkar nog bäst första gången man ser den när man inte vet vart det leder.

  13. Thunder Road gillade jag också. Jim Cummings var mycket bra, både framför och bakom kameran. Hamnar högt hos mig med, även om den inte når ända fram till toppen.

  12. Leto var en film jag valde bort. Tror inte jag hade uppskattat den lika mycket, men kul att den gick hem hos dig.

  11. Annihilation ville jag gilla mer. Inte alls tokig och ganska bra som helhet. Minns nu inte exakt vad som drog ner betyget, men hamnade trots allt på övre halvan över de sedda filmerna från året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo förväntningar på en film kan stjälpa de flesta. Jag hade alldeles för höga på Solo.

   Angående Free solo så håller jag med om att bedriften som filmen visar är osannolik. Jag försökte dock ranka den som dokumentär. Men det var också en film jag hade skyhöga förväntningar på...

   Fallout är årets bästa actionfilm. Jag ser fram emot att se om den. Tror att den kan växa vid en omtitt.

   A quiet place sågs på bio med goda vänner och det lyfter filmen, speciellt med tanke på den sköna stämningen i biosalongen...

   Radera
  2. Bedriften var så klart en stor del av Free Solo, men tyckte den lyckades vara intressant redan innan avslutningen. Det höjde den när det väl gällde och det gjorde att jag gillade den lite extra.

   Själv såg jag Fallout på IMAX först och gillade den. Sen såg jag om den några dagar senare på 4DX och det var en perfekt omtitt som gjorde att man rycktes med ännu mer i actionbitarna. Höjdes därför ett snäpp.

   Kan tänka mig att en film som A Quiet Place höjs av ett biobesök och stämningen under filmens gång. Själv såg jag den hemma och diskuterade nog lite för mycket med min bror under filmens gång ;) Det var för mycket jag/vi störde oss på för att bara vara tysta under hela filmen, haha.

   Radera
  3. Jag ser fram emot att se om Fallout då jag är övertygad om att den kommer växa vid en omtitt. inte minst på grund av all bakgrundsinformation om hur mycket av alla stunts som Tom gjorde själv.

   Radera