söndag 21 april 2019

Ride the High Country (1962)


Ride the high country är en klart intressant liten western. Den handlar om två äldre ”law men” och en ung hetsporre som tar ett jobb att frakta guld från en gruvstad uppe i bergen ner till banken i en annan stad. Guldet som fraktas blir ett hett byte för mindre nogräknade element i gruvstaden. Vad huvudpersonen Steve Judd (Joel McCrea) inte vet är att hans kompanjon, och vän, Gil (Randolph Scott) också funderar på att stjäla guldet. Filmen berör heder, moral och etik. Detta är en tidig Peckinpah-film som berättas i ett långsamt tempo och den är inte lika våldsam som man väntar sig från honom.

En hel del av nerven i filmen kommer från dynamiken mellan Steve och Gil, men den mest intressanta delen är sub-ploten om Elsa Knudsen. Steve, Gil och den unge Heck (Ron Starr) passerar en bondgård på vägen upp mot bergen där Elsa (Mariette Hartley) bor med sin stränge och hysteriskt religiöse far. Elsa bestämmer sig för att haka på männen på resan upp till bergen eftersom hon har en ”fästman” där vid namn Billy Hammond (James Drury) som hon vill gifta sig med. Allt för att komma bort från sin far. När senare det visar sig att Billy och hans fyra bröder tänker sig att hon ska gifta sig med dem alla fem blir det problem. Filmen är oväntat skarp i vissa scener uppe i bergen. Men också blandat med en del humor i form av en alkoholiserad domare och en bullrig madam som chefar över de lokala prostituerade.

På vägen ner mot ”civilisationen” måste Steve och hans vänner både hantera bröderna Hammond och de interna slitningarna. Detta var Peckinpahs andra film och jag upplever att han fortfarande förfinar sin stil. Den är ganska underhållande men den når aldrig de riktigt höga höjderna.

Betyg: 2+/54 kommentarer:

 1. Länge sen jag såg denna tidiga Peckinpah. Minns inte mycket (eller något) från den, så en omtitt skulle vara på sin plats. Samtidigt är jag inte så jättesugen då det finns andra filmer av honom (och andra regissörer) man är mer sugen på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var inte tokig men jag håller den som minor-Peckinpah så det är nog rätt att inte putta upp den till toppen på "att se"-listan.

   Radera
 2. Det var nog den där långsamheten som jag inte var redo för, eller beredd på, vid min titt för nästan 20 år sen. Minor Peckinpah! :)

  SvaraRadera