tisdag 2 april 2019

52 Directors: David Fincher


David Fincher är en amerikansk regissör född 1962. Han har regisserat tio filmer sedan debuten med Alien 3 1992. Jag tänker på Fincher i första hand för hans mörka thrillers. Filmerna kan ofta ha en elak udd känns det som.

Han är inte en solklar favorit vars filmer jag står i kö för att se, men jag kan helt klart ändå vara lite nyfiken när han kommer ut med nya filmer. Nästan alla av hans filmer på min topp 5 är i princip exakt lika bra, filmerna på plats 2-5 kan kastas omkring hur som helst...Without further ado...David Fincher topp 5

5. The Game (1997)


Det var allt för länge sedan jag såg denna. Den har en spännande och lurig handling och Michael Douglas är aldrig helt fel i en film, eller hur?4. Fight Club (1999)


Första gången jag såg filmen var jag berusad och det var en något annorlunda och förtvivlad upplevelse. På något sätt har den upplevelsen alltid påverkat vad jag tycker om filmen. Jag har sett om den en gång och den är bra, men jag rankar den nog lite lägre än många andra.3. Gone girl (2014)


Jag gillade denna väldigt mycket när den var ny och minnena är fortfarande positiva för filmen. Har dock inte sett om den sedan den första gången.2. The social network (2010)


En film som kom hyfsat högt på min topplista över de bästa filmerna från 2010. Aaron Sorkins lysande manus är ett stort plus, och man ser det gedigna hantverket från alla övriga, regissör, musik och skådespelare.1. Alien 3 (1992)


En mycket solid del av Alien-sagan, mycket fin film. Jag gillar den långa versionen bättre, den som kallas "the Assembly Cut"  i "Alien Quadrilogy"-boxen. Den har med den så viktiga andra vändpunkten i historien. Ok, specialeffekter och dataeffekter är helt undermåliga men handling är tipp-topp. Min etta från Fincher!Jag har sett nio av Finchers tio filmer:
 1. Alien 3 (1992)
 2. Se7en (1995)
 3. The game (1997)
 4. Fight Club (1999)
 5. Panic room (2002)
 6. Zodiac (2007)
 7. The social network (2010)
 8. The girl with the dragon tattoo (2011)
 9. Gone girl (2014)
Japp, både Se73n och Zodiac är filmer som jag inte uppskattar lika mycket som gemene man kanske gör. Jag ser dock mycket fram emot Finchers nästa film World War Z 2.

Hoppa nu över och kolla in vad Mr. Christian tycker om David Fincher.

16 kommentarer:

 1. Fincher ja en regissör jag gillade mycket men som tappat rejält på äldre dar. W.W Z kan bli intressant om den nu kommer hörde om trassel i produktionen men vi får välan se. Min topp fem
  1 Se7en
  2 Fight club
  3 Alien 3 (assembly cut)
  4 Zodiac
  5 Panic room
  Ser på din lista att jag sett alla filmer med Fincher.Benjamin Button var dock inte mycket att hurra för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. en regissör som har svalnat rejält för mig också. Han var het på 90-talet och jag drogs med likt många andra, men nu är han inte en direkt favorit skulle jag säga.

   Jag hoppas så på att WWZ 2 kommer ut och att den är bra. Ett tag lät det som att de skulle ta med mer från boken i andra filmen, men det är väl antagligen att hoppas på för mycket...

   Radera
 2. En klar favorit 95-99, men sedan har jag och Fincher växt isär, även om hans hantverk är stabilt. Det där mörka machofilosofiska passar ju väldigt bra både i det sena 90-talet och i tidiga tjugoårsåldern.

  Håller med om att Alien 3 är underskattad. Effekterna är ju risiga på ett sätt som inte åldrats med charm, men dialog o.d. är väl vassare än i flera av de övriga i serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att ha växt isär är en bra beskrivning. Jag känner igen mig i alla fall.

   Alien 3 är riktigt bra ja, OM man kan leva med att de tekniska specialeffekterna suger balle.

   Kommer inte ihåg att dialogen skulle sticka ut men jag ska ha spaning på det nästa gång jag ser den.

   Radera
  2. Att slå dialogen i Aliens är inte svårt ;)

   Radera
 3. Blev överraskad när de två överlappen avverkades redan på plats 5 och 4, och då hade inte min etta dykt upp! Har alltid varit svag för bra seriemördarhistorier och Se7en rankar jag som en klar favorit.

  Finchers filmer kan ibland kännas lite kalla. Håller med Carl att 95-99 nog var hans storhetsperiod. Men personligen gillar jag även Zodiac en hel del medan du gillar lite annat både före och efter ;)

  Alien 3 såg jag nog lite för sent. Inte i närheten av de första två i mitt tycke.

  Gone Girl kanske jag kommer se med nya ögon när/om jag ser om den, men blev ganska besviken när den sågs på bio. Förhoppningen var en tät och realistisk thriller. Manuset kändes orealistiskt och det störde mig alldeles för mycket för att jag skulle kunna uppskatta den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Se7en är såklart bra. Det var bara det att när jag såg den blev jag så beklämd över samtidens jävlighet och det har gjort att filmen inte är en favorit hos mig. men jag ser att den är bra gjord och allt det där. Ikoniska scener. Vad är i lådan?

   Alien 3 är i en genre jag älskar men som jag har en känsla av att du inte är lika sugen på.

   Gone girl var ju superhärlig! :-)

   Radera
 4. Fincher är kanske inte nån jättefavorit men jag gillar de flesta av hans filmer. Men det var väldigt länge sen jag såg en del av dem (Fight Club, Seven). Den som har en speciellt plats i mitt hjärta är faktiskt The Game. Blev totalt blown away när jag såg den på bio. Michael Douglas är perfekt i rollen.

  (Alltså, att kommentera på Blogger känns onödigt jobbigt men jag antar att man vill hålla spam borta.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma för mig att det var länge sedan jag såg hans filmer (förutom Panic room som jag såg inför denna top 5). De enda av dem som jag sett om över huvud taget är Alien 3 vilken jag sett en sådär 3-4 gånger och Fight Club som jag sett två gånger. Kommer knappt ihåg The game men jag vet att jag gillade den mycket. Kom kanske för lågt på listan...

   Sorry för böket med kommentarer. Jag gissar att du refererar till kommentarer via mobilen? Själv har jag inga problem att kommentera på andras Blogger via datorn.

   Radera
 5. Största överraskningen är inte Alien 3 på förstaplatsen eller frånvaron av Zodiac (inte heller något större fan av den filmen), utan Gone Girl. Upplevde den som en smårolig thriller men jag tycker boken funkade bättre för historien som berättades.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte läst boken så jag gillade filmen på dess egna meriter. Jag gick också in till filmen helt utan förkunskaper och det blev en mycket trevlig filmupplevelse. Men jag skulle gissa 99 gånger av 100 att boken är bättre. Det brukar ju vara så. :-)

   Radera
  2. Bara för att förtydliga: jag läste boken efter jag sett filmen och var faktiskt lite irriterad över att vara spoilad på vändningarna :) Men den var ändå bättre. Det där med opålitliga berättare funkade bättre i bok-form

   Radera
  3. Ahh, ännu starkare bevis för bokens förträfflighet. Jag har inte läst en enda av hennes böcker... :-(

   Radera
 6. Aha! Tack Sofia. Zodiac glömde jag ju bort i hasten. Den är definitivt med och konkurrerar om förstaplatsen.

  Om kommentarerna: Nej, jag kommenterar på datorn. När man inte använder sin Blogger-profil är det lite meckigt. Plus att man får upp ett rutnät med nio bilder där man ska klicka på de som innehåller t ex bilar. Eller trafikljus. Eller de som innehåller skyltar. Det kan komma upp typ tre såna där "tester" i rad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, då förstår jag problemet med blogger bättre. Jag är alltid inloggad och min google-profil pekar på min blogg.

   Zodiac var bra gjord men handlingen är (medvetet) inkomplett. Filmen är som en pyspunka...

   Radera