torsdag 29 november 2018

Doctor Who - The Next Doctor (Christmas Special 2008)


Julspecialen 2008 heter The Next Doctor vilket får mig att undra om hur länge David Tennant ska spela Doktorn. Lite onödigt att spoila ett byte av Doktor via namnet på avsnittet tyckte jag nog allt. Nu visade det sig att det var en stor twist i detta specialavsnitt. Skönt. Jag börjar ju bli mer och mer fäst vid David Tennant som Doktorn nu... Jag vet ärligt talat inte när han stiger av tåget. Jag försöker hålla mig så ospoilad det nu går.

The Next Doctor har mycket av det som är bra med Doctor Who; humor, värme, ett frejdigt äventyr och det stora vemodet. Men framför allt slipper vi den gapiga och menlösa Donna i detta avsnitt. Jäklans vad skönt! Istället får vi i princip två companions i Jackson och Rosita. Det är en superskön trio med härlig personkemi, David Tennant, David Morrissey och Velile Tshabalala gjorde alla bra jobb. Tennant känns riktigt rejält inarbetad som Doktorn och Morrissey fick mig att känna känslor snabbt och med små medel.

Avsnittet saknar det tunga idédrivna science fiction-innehållet som några av de bästa avsnitten har. Istället kompenseras vi med en gemytlig miljö från 1850-talets London i kombination med en riktigt tydlig julstämning. Det passade bra att se detta avsnitt nu när vi närmar oss julen i år. Visst var det otroligt fint att Doktorn accepterade inbjudan till julmiddagen. Nästan lite dammigt i rummet i sista scenen!

Avsnittets motståndare var Cybermen vilka inte är de bästa "big bads", men det är bara att inse att denna serie inte kommer bjuda på några bra "big bads". I alla fall om man ska döma efter drygt fyra säsonger. Det kan ibland bränna till (som i Blink) men de stora återkommande motståndarna verkar vara av de mer fåniga sorterna...

Detta var dock ett stort steg framåt och en balsam för själen efter känslorna om säsong 4. Jag vet fortfarande inte hur länge Tennant kommer vara med eller vem den nya kompanjonen blir, om det nu ens blir en ny en. Tänk om Donna på något sätt kommer tillbaka? Den isande skräcken...

Betyg: 3/5
2 kommentarer:

 1. Medelbra julspecial.

  Och jag var också lite småarg på att bli titeln spoilade att det skulle bytas doktor! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade det ändå oväntat mycket. Gillade julstämningen och personkemin...

   Radera