måndag 5 november 2018

The Skin Game (1931)

Detta är en film som Hitchcock tydligen inte gav mycket för. I hans intervju med Truffaut avfärdade han den som en film som filmstudion "tvingade" honom att göra. Det är lite synd för filmen är engagerande och inte alls så tokig. Den bygger på en vid tiden populär teaterpjäs och filmen hade redan tio år tidigare filmats (stumfilm).

Hitchcock valde att återanvända de två huvudpersonerna Mr Hornblower och Mrs Hillcrist från den första filmatiseringen vilket är en liten lustig detalj i sig. Här får de spela samma roller men med dialog! Hitch tar in kameran i rummen hos skådespelarna men i övrigt är det inte mycket att säga om det rent filmtekniska. Det känns som att han inte satsade sitt krut på kreativa lösningar i just denna film.

Handlingen berör konflikterna mellan nyrike industrimannen och en familj som bott i grannskapet i många generationer, typiska "old money". Den målar också upp konflikten mellan det öppna landskapet mot fula och spyende industrier som förpestar nejden. Hitchcock verkar ändå föredra det nostalgiska och målar uppkomlingen i negativa drag. Jag och Frans funderar på var hans sympatier ligger i veckans avsnitt av Shinypodden The skin game.

Skådespeleriet är genomgående starkt och vi ser flera skådespelare som vid detta laget redan varit med i filmer av Hitchcock eller som skulle vara med i flera kommande. Detta redovisas noggrant i podden.


Filmens slut är överraskande sorgligt, ja nästan brutalt. Frans är kanske den bland oss som mest blev berörd av Chloes öde.

Tyvärr var filmen inte speciellt lätt att se på den dvd-utgåva vi hade tillgång till. Ljudkvalitén var horribel, ja under all kritik. Dessutom finns det ingen textning på utgåvan vilket tvingade oss till olika lösningar för att kunna höra så mycket som möjligt av dialogen. Jag spelade filmen med en dånande ljudvolym i högtalarna. Frans som tänkte ett steg längre laddade ner manuskriptet och kunde med stöd av det följa dialogen i en något mindre huvudvärksframkallande kakafoni.

Trots detta missöde hade filmen kvaliteter som inte går att bortse från och jag ger The skin game två luriga auktioner av fem möjliga.

Betyg: 2/5
Från "The Filmgoer's Annual" 1932
Mosaic av "The skin game" på Leystone Tube Station, London


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar