tisdag 27 november 2018

Doctor Who - Voyage Of The Damned (Christmas Special 2007)


OBS, svåra spoilers för S3 och denna julspecial.

Säsong 3 slutade med att Doktorn flög iväg med sin Tardis och kraschade rakt in i ett stort föremål, Titanic! Quelle spectaculaire! 

Efterföljande julspecial startar med den sista scenen från S3. Jag såg fram emot ett känslosamt avsnitt med Doktorn ombord på HMS Titanic. Nu visar det sig ganska snart att han krockat med ett rymdskepp, en lyxkryssare i en framtid där folk besöker Jorden på lagom avstånd ute i atmosfären. Olycksbådande nog är kryssaren döpt till Titanic och mycket riktigt så får skeppet problem. Doktorn och hans följeslagare är snart indragen i ett vådligt äventyr.

På tal om följeslagare så verkade det som att Martha Jones valde att stanna kvar med sin familj när Doktorn skulle resa vidare på sin desperata jakt på en tid som försvunnit. Kan verkligen Martha sluta efter bara en enda säsong? Var hon inte omtyckt av publiken eller hade hon retat showens producenter? Vad är detta?

I denna julspecial dyker så en ny potentiell companion upp, härliga Astrid Peth. Jag blev mäkta överraskad när det visade sig att hon spelas av Kylie Minogue. Det kändes inte som att jag har hört något om att Kylie spelat Doktorns companion. Jag var vaksam mot att knyta an allt för hårda band med Astrid. "Better safe than heartbroken" som uttrycket heter.

Passagerarna på Titanic studerar de primitiva traditionerna nere på Jorden, speciellt julfirandet. Några bland passagerarna får till och med lyckan att åka ner förklädda som vanliga människor och studera dem på nära håll. Väl tillbaka på skeppet väntar problem som inte ens den gode Doktorn helt kan fixa.

Efter en stor kollision-krasch där de flesta på skeppet dör återstår bara en lite klick med överlevare. Doktorn och Astrid kämpar och kämpar, men en efter en i skaran överlevare dör. Wow, vad är detta? Doctor Who som serie tar här några steg framåt i och med den bistra och överraskande handlingen där förväntat överlevande bi-karaktärer faller av pinn stup i kvarten. Till slut offrar sig till och med Astrid för att rädda Doktorn. Han har en sista chans att återuppliva henne men det funkar inte!

Ganska känslosamt faktiskt trots att vi just hade lärt känna Astrid. Hade hon fått mer tid på sig hade nog ett avslut som detta känts ännu mer.

Detta var som jag bedömer det den klart starkaste av de tre julspecialer jag hittills sett. Och nu undrar jag vem den nya companion kommer bli. Ska Martha komma tillbaka? Men om sanningen ska fram har jag tyvärr redan vid denna texts författande blivit spoilad av internet. Det lilla jag vet om säsong 4 är just en liten information om the companion. Damn, the internet and your spoiling ways!

Ha de!

Betyg: 3/5
4 kommentarer:

 1. Helt klart en julspecial-favorit!

  Och Astrid, vilken härlig companion det var!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag håller med om att det var bra. Skulle antagligen kunna stiga i graderna vid en omtitt. Det är kul med dessa julspecials... :-)

   Radera
  2. Alla julavsnitten är långt ifrån bra, men det är ett kul grepp i en TV-serie.

   Radera
  3. Japp, få väl ta och se om dem alla när jag kommit ikapp serien... Tror att ha ett lite längre perspektiv på Doktorerna, companions och andra saker har en stor betydelse.

   Radera