onsdag 2 november 2016

Top 10 films of 1982


Det blir färre och färre filmer på listan av sedda för varje år längre bak i tiden. Mina topplistor blir mer och mer rena nostalgilistor. Flera av filmerna på nedanstående lista var "viktiga" favoritfilmer för mig när jag växte upp. Det motiverar självklart placeringarna på denna lista. De får plats på listan tills motsatsen är bevisad. En av dessa gamla favoriter såg jag om under en semester i Frankrike för några år sedan. Min kompis hade Netflix på datorn och när jag slött kollade igenom vilka filmer som fanns där dök en gammal goding upp! 48hrs. med Nick Nolte och han med det "sköna" skrattet. Men den var ju så bra sa jag till mig själv och började titta på filmen. Herre gudars vilken oskön film sa jag till mig själv en stund senare. Fasiken vilken risig rulle det är!

Problemet är att jag har en annorlunda filmsmak idag så flera av filmerna på dagens lista kanske inte håller, men det lär vi inte bli varse förräns filmerna i fråga ses om. En effekt av att skriva dessa topplistor över favoritfilmåren från åttiotalet är att man blir sugen att se om en hel hög gamla klassikers. Tänk vilket blodbad. Vilka skulle klara sig med hedern i behåll, vilka skulle falla med flaggan i topp och vilka skulle brinna upp i ett skrikande eldhav? Detta är stoff för ett framtida nostalgiprojekt, eller hur?

Nu till min nostalgilista där alla filmer premiärsågs på åttiotalet.




Topplistan för 1982



10. Fanny och Alexander (Ingmar Bergman)



Bergmans storfilm. Suveränt rent filmtekniskt men nostalgifavorit? Nej. Gillar inledningen från Uppsala jättemycket. Storfamiljen och julen. Resten av filmen är för jäkligt svår.



9. Tootsie (Sydney Pollack)


Dustin Hoffman och Jessica Lange var ju gulliga i denna film som jag gillade. Men jag gillade den kanske inte lika mycket som många andra, ens på åttiotalet.



8. Pink Floyd: The Wall (Alan Parker)


Bob Geldof som den ledsne rockartisten Pink. Ok, kanske inte världens bästa film, men Pink Floyd är ett av mina absoluta favoritband och filmen är i alla fall spektakulär och häftig med sin sprudlande blandning av filmiska former. Och så den fantastiska musiken. Såg filmen på bio i Provence sommaren 1991. Det var en speciell upplevelse.



7. Conan the Barbarian (John Milius)


En fantasyfilm med Arnold som skapade törst efter mer fantasy på film i mig. Håller den idag? Efter Sagan om ringen-filmerna och Game of Thrones? Nej knappast. Men på åttiotalet var det Conan barberaren, Willow och den tecknade versionen av Sagan om ringen man fick nöja sig med. Plus vad än man gjorde själv. I mitt fall en tecknad kortfilm jag gjorde som specialarbete i skolan, en animerad introduktionsscen för Sagan om ringen...



6. E.T. The Extra-Terrestrial (Steven Spielberg)


Nu har vi kommit in i delen av listan med favoritfilmer från förr. Topp sex tror jag dessutom håller än idag. Jo, så är det. Drew Barrymore? Den lilla tjejen med de stora ögonen. E.T.? Klassiker! En film som bara finns där i huvudet som en del av ens uppväxt. Är som en typisk Steven Spielberg-film ju. Galet.



5. An Officer and a Gentleman (Taylor Hackford)


Richard Gere är förbaskat bra i detta melodrama, men det är den svårfångade Debra Winger som är hjärtat i filmen. Filmen är så mycket mer seriös och dramatisk än vad jag först trodde (som ung).



4. Dead men don't wear plaid (Carl Reiner)


En helt underbar film noir-pastich. Hysteriskt rolig. Fantastisk filmidé. Cleaning woman? Cleaning woman! Steve Martin och Rachel Ward är helt underbara i denna film. 
Rigby Reardon: [voice-over] She was real, all right.
Juliet Forrest: What are you doing?
Rigby Reardon: Adjusting your breasts. You fainted and they... shifted all outta whack. There.
Juliet Forrest: Thank you.
Rigby Reardon: You're welcome.



3. First blood (Ted Kotcheff)


Sly Stallone är magnifik i denna bistra uppgörelse med behandlingen av återvändande veteraner från kriget. Tänk att det tog slut bara sju år före denna film gjordes... En klassiker.



2. The thing (John Carpenter)


En film som växer med åren och omtittarna. Kurt Russel följer upp sin flykt från New York med en annan sorts flykt. Från monstret inifrån. Scary scary film. En underbar sci-fi-skräckis-thiller-action-drama. I sanning en klassiker.



1. Blade runner (Ridley Scott)


Trots att topp 6 alla är riktigt trevliga filmer var det ändå aldrig något frågetecken i mitt huvud om vilken film jag skulle sätta som nummer 1. Blade runner har vid flera tillfällen legat som min favoritfilm alla kategorier, en utmärkelse som just nu ligger hos Alien. Harrison Ford och Rachel Ward i all ära men Rutger Hauer stjäl filmen med sina tårar i regnet. En klassiker utav stora mått. Obestridligt.




Mina hedersomnämnanden blir endast en film denna gång:
Cannery Row - Nick Nolte och Debra Winger i en liten americana-doftande film som bygger på historier av John Steinbeck. Känsligt, vemodigt, vackert. Ett filmtips från den store Frans.


Som vanligt ska jag försöka prediktera en film per filmspanares lista, allt med glimten i ögat:

Movies-Noir - Clintan brukar gå hem hos den gode herrn, i så fall Firefox, men jag spelar säkra kort och gissar Scorsese/De Niro med The king of comedy istället

Fiffis filmtajm - kan Fiffi hålla sig ifrån Rocky III? Knappast! Men gissa TRON ändå.

Jojjenito - såklart att Johan har med Star Trek: The wrath of Khan! Sen gammalt!

Rörliga bilder och tryckta ord - fick en feeling och tror att Sofia har med The world according to Garp.

Spel och film - storfilms-Magnus? Gissar att han har med Sophie's choice, klassikern.

Filmitch - Är den svenska fasren Gräsänklingar tillräckligt likt Åsa-Nisse? Kanske.

Flmr - kanske en skräckis i avsaknad av bra kandidater inom komedi, jag vägrar att gissa på Airplane II The sequel, så varför inte Poltergeist?

Filmmedia - var hittar vi österländsk visdom tro? Kan han ha med Richard Attenborough's Ghandi?

Filmfrommen - gissar på CC filmen Missing!

Absurd cinema - Tror Jimmy kan gilla skräckistrion Friday the 13th part III, Haloween III: Season of the witch och Amityville II: The possession. Muuuahhaahahaha


20 kommentarer:

  1. Härligt! Här var vi ju helt överens om toppen. Och gött att du har med Conan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo Conan var given med tanke på hur mycket jag gillade den när jag var yngre. Nu vågar jag inte se om den då jag misstänker att den inte alls håller... :-)

      Radera
  2. Blytung stabil lista! Mycket bra! Och givetvis slinker Poltergeist in på listan!

    Men jag trodde vi var överens om sen gammalt att Blade Runner är Filmernas Film!!?? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jupp ett av mycket få rätt i min gissningslek! :)

      Filmernas film? Du menar Blade runner vs Alien? Jo, någon gång har nog Blade runner varit i toppen, men det varierar. Alien brukar ligga högre. Hela topp 10 är en rörlig massa, som en bisvärm. Det är väldig kort halveringstid på varje inkarnation av topp 10 (alla kategorier)...

      Radera
  3. Intressant lista. Både väntade och lite oväntade val. Conan har dock vuxit på senare år, det kan jag gå med på. Tootsie och Dead Men..., jo, jävligt bra filmer. Tuff konkurrens under 1982.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, Conan vuxit. Hade gissat på att den gått åt andra hållet... Men vet inte om du var ironisk i och för sig... :-D

      Radera
  4. Här fanns en hel del filmer (En officer och en gentleman, Döda män klär inte i rutigt, Tootsie) som jag har sett och tyckt om men helt enkelt inte kan ta med för att minns dem för dåligt.

    Kul att F&A fick en plats!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Döda män klär inte i rutigt är också dags för en omtitt alltså! ;-)

      Jo, jag ångrar mig nästan att jag tog med F&A... Känns inte som en favoritfilm alls när jag känner efter... Skulle valt Cannery Row istället!

      Radera
  5. Nej, helt rätt att F&A kom med. :) Andra halvan svår? Inte då! Se bara på klippet jag länkade till hos mig. Hilarious ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där. Ska kolla in klippet när jag får möjlighet... :)

      Radera
  6. Fem överlapp, inte pjåkigt alls jämfört med vissa andra år. Och extra kul såklart att se Stallone på din lista även om filmen är så pass bra att det inte borde vara förvånande - egentligen.

    Och nej, ingen Tron på min lista. Fast jag gillar den. Den fick 4/5 när jag såg den häromåret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade för mig att en av anledningarna till att du gillade Tron legacy var för att du avgudade första filmen, men jag har missuppfattat. Sorry.

      Såklart att First blood kom högt på listan. Vad är det för galenskap att inte ha den där uppe? :)

      Radera
  7. HI5 på Steve Martin! Och en bra gissning, även om det "bara" blev en bubblare. Så...Conan, säger du? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi5 på klippningen och själva idén. Glöm heller inte Rachel Ward, speciellt efter att brösten rättats till i rätt position. :)

      Conan, japp, rent nostalgival...

      Radera
  8. Men käre söte gud Gräsänklingar! Skrev om den i somras och gav den 2 eller 3/10 riktigt risig film inte alls som gamla hederliga Åsa Nisse - det är klass.
    Instämmer med ditt förord till listan men just denna gång har jag sett många av filmerna relativt nyligen så den kändes säkrare än många andra UÅBL.
    Sex överlapp troligen rekord och 1981 är nästan lika bra filmår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag kände på mig att det inte var en solid gissning, men what the heck liksom!

      Ser redan fram emot 1981, men först UÅBL 1982 på måndag! :-)

      Radera
  9. Debra Winger ar superb. Hon var med i tva filmer pa denna listan och en till fran samma ar som inte hade nagon chans att komma med pa din lista...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu blir jag förvirrad. På imdb står det att hon är med i tre filmer och jag har med alla tre, varav en som filmårets enda bubblare a.k.a. hedersomnämnande...

      Dels har vi huvudrollerna i En officer och en gentleman (plats 5) och Cannery Row (hedersomnämnande), dels står hon som "uncredited" "nurse zombie carrying people" i E. T. (plats 6).

      Eller du tänkte kanske på en film från 1983? :-)

      Radera
  10. Ah, missade hedersomnämnandet, slarvigt, ber om ursäkt! Nästa års film också bra och dessutom Shirley maclaine om jag tänker på rätt film.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha. man måste läsa hela posten! ;-)

      Radera