fredag 5 februari 2016

Point Break (2015)


Ryktet hade föregått nyinspelningen av Point break. Den skulle inte vara bra. Men under Stockholm Filmdagar 2016 då jag och ett gäng glada filmbloggare deltog handlar det också om att planera dagarna så att sinnena klarar av att ta emot upp till fem filmer per dag. Således hände det så att när Point break visades passade det perfekt för mig att klippa den där och då. Det fick bli en hjärndöd actionrulle på eftermiddagen i väntan på den tunga och intressanta The Revenant, som för övrigt redan haft premiär. Revy på The Revenant finner du här.

Jaha, detta var ju inget bra alls. Taktiken lyckades dock och jag anlände till the Revenant vederkvickad och sugen på en BRA film. Point break var inte bra. Jag gillade ju originalfilmen med Keanu Reeves, Patrick Swayze och galningen Gary Busey från 1991 (betyg stark trea). Den nya filmen är sämre inom alla områden. Klart sämre skådespelare, sämre action och framför allt sämre manus.


Det största failet med den nya filmen måste vara att jag satt och hejade på skurken hela filmen igenom. I originalfilmen är det mycket tydligt att man hejar på FBI-agenterna, speciellt efter att Bodhi hotar att tortera Tyler (tjejen som Utah blir sugen på). Det gör att vi i publiken vänder oss från Bodhi, trots att han är en cool prick.

Här i nyinspelningen, spoiler alert, råkar Utah döda Samsara (tjejen Utah blivit sugen på). Det är för mig ganska oklart varför jag ska heja på Utah över huvud taget. I öppningsscenen av filmen etableras det att han är ett arrogant, korkat svin. Men konstigt nog gör han sig under resten av filmen aldrig förtjänt av mina sympatier. Om mina sympatier skulle delas ut till någon i filmen är det till Bodhi helt klart. Hela manusets idé med FBI som infiltrerar brottslingarna faller på sin näsa. Idiotiskt manus.


Utah spelas av Luke Bracey, en för mig helt okänd skådis. Han är otroligt svag skådespelare och det hjälper inte det minsta att han ser ut som en blek Jai Courtney (ännu en usel skådespelare). Bodhi spelas av Edgar Ramirez och han är bättre, men hans skådespeleri överskuggas av att jag hela tiden sitter och tänker att han är så lik en biffig Jake Gyllenhaal. Som en poor man's Gyllenhaal. Haha.

Actioninnehållet då? Nja, det kanske var häftigt i vissa scener, men trickfilmade stunts är trots allt inte samma sak som riktiga trick som man kan se på youtube. Om någon mot förmodan gillar att se på häftiga och våghalsiga extremsportscener är det nog bättre att kolla på internet.

Nej, Point break anno 2015 gav mig inte så mycket mer än en skön vila inför The Revenant.

Jag ger Point break en död mästare av fem möjliga.

Betyg: 1/5

2 kommentarer:

 1. Men du hejade i alla fall på någon? ;)

  Helt rätt i look-alike-spaningen, jag tänkte också på den likheten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst om jag skulle hejja på någon skulle det vara naturromantikern Bohdi, inte korkade idioten Utah. :)

   Radera