onsdag 17 februari 2016

13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (2016)


Jag hade höga förväntningar på 13 hours: The Secret Soldiers of Benghazi när den sågs på Stockholm Filmdagar. Jag hade just börjat läsa boken som filmen bygger på och den verkade mycket spännande. För min revy på boken och kortfattad beskrivning av själva incidenten kan ni läsa här.

Jag trodde kanske inte att filmen skulle komma upp i samma nivå som Black hawk down eller Zero dark thirty men jag hade ändå mina förhoppningar om något väldans bra. Visst det är Michael Bay som regisserat och han är ju mest känd för bombastiska idiotiska filmer som Transformers-filmerna. Men samtidigt har han gjort en film som The rock och den är ju riktigt najs, betyg 4:a! I bästa fall skulle grundmaterialet för 13 hours ge Bay en bra historia att berätta och då skulle hans tekniska skicklighet kanske kunna komma till sin rätta.


Tyvärr blev inte visningen hundraprocentig då det var något strul med den digitala kopia som visades på Victoria-biografen. Textningen fungerade inte alls. Vi fick alltså se filmen otextad. Och det var inte det lättaste då det mesta av den mest intressanta dialogen gavs under de mest intensiva och ljudliga scenerna. Det handlade inte så mycket om att inte förstå orden, utan om problem att höra vad de sa. Engelsk textning hade varit utmärkt. Således kände jag en viss otillfredsställelse redan när vi gick ut från biografen. Jag bör nog se om filmen innan jag ger ett slutgiltigt betyg.

Men så mycket kan jag säga att den kommer hamna någonstans "in the middle of the pack". Ej lika bra som ovan nämnda filmer men bättre än filmer som Lone survivor och American sniper. Och nu när jag läst klart boken vill jag se om filmen än mer. det är intressant hur mycket i filmen utspelades exakt som boken beskrev det. Jag vill se om filmen inte minst för den sakens skull.


Skådespelarna är inte jättekända men de sköter sig väldigt bra. Jag hade i alla fall inga problem att se dem som de legosoldater de spelade. Teamet bestod ju av före detta Navy SEALs och andra kapabla krigare. De mest kända skådespelarna i gänget är John Krasinski och Max Martini.

Jag vet inte om filmen bryr sig speciellt mycket om politiken bakom incidenten. Man pratar lite om både situationen i Libyen och det faktum att the State Department dragit ner på säkerhetsstyrkor på de diplomatiska posterna på grund av besparingsskäl. Men när striderna väl startat handlar det bara om att klara livhanken och hjälpa sin kompis bredvid sig. Som "Hoot" säger i Black Hawk Down:

"Hoot": Y'know what I think? Don't really matter what I think. Once that first bullet goes past your head, politics and all that shit just goes right out the window.

Efter filmer tyckte en del i gänget att filmen hade för smöriga och sentimentala scener i slutet av filmen. Jag störs uppenbarligen inte riktigt lika mycket som vissa av den saken och jag hade nog inte tänkt på saken om den inte diskuterats så intensivt under middagen vi intog på den lokale indiern efter filmen.

Jag blev mer sugen att se om filmen när jag läste boken. Nästa gång ska jag dock se den med textning påslagen. Tills vidare ger jag 13 hours: The secret soldiers of Benghazi tre starka killar av fem möjliga.

Betyg: 3+/5

Jag misstänker att flera av mina bloggkompisar inte var lika nöjda med filmen som jag. Kolla här:
Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito
Har du inte sett den?
Movies-Noir
Fiffis filmtajm (från lördag 20/2)


16 kommentarer:

 1. Intressant! Känns som att vi (vartefter) kommer ligga ganska lika i vårt omdöme ändå...om jag känner mig själv rätt alltså. :-)

  Tror du filmen hade känts ännu lite bättre om du inte hade börjat på boken innan...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att filmen hade blivit bättre om jag hunnit läsa klart boken. Är tämligen övertygad om det. Om jag inte läst boken och sett filmen utan textning, hade jag nog blivit väldigt frustrerad och gett filmen ett lågt betyg.

   Ska bli intressant att se var du hamnar med ditt betyg...

   Radera
 2. Känns som en brist att Zero Dark Thirty är den enda av dina referenser som jag har sett. Hur som helst måste boken verkligen fängslat dig, för det är inte en film som direkt lyser av rewatchability.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De övriga jag nämnt är nog inget för dig Carl. The hurt locker (som inte nämns ovan) kan jag dock våga mig på att rekommendera.

   Jag sa redan efter vi såg filmen att jag var intresserad att se om den då det kändes som att jag inte uppfattat 50% av dialogen. Eftersom jag är intresserad av filmer om moderna krisgsincidenter likt denna vill jag se om den och se vad de säger... :-)

   Radera
  2. Hälften av dialogen klarar man sig bra utan, men tyvärr var det kanske inte rätt halva som var ohörbar.

   The Hurt Locker har jag sett och tyckte mest att den var tråkig och överskattad, precis som Zero Dark Thirty. Det är inte helt överraskande att jag generellt har svårt för Kathryn Bigelow, Ridley Scott och Michael Bay. Peter Berg har väl alla svårt för, även om 30 for 30: Kings Ransom är sevärd p.g.a. hockey. Clintan är undantaget som bekräftar regeln.

   Radera
  3. Jag är intresserad av den nutidshistoria som dessa filmer beskriver, ibland bättre eller ibland sämre, och finner dem allt annat än tråkiga. Men vi har alla olika preferenser...

   Radera
  4. Vad tycker du om de där regissörerna i övrigt? Både Ridley Scott och Kathryn Bigelow har ju ett antal filmer med högt anseende som jag borde tycka bättre om än jag gör. Bigelow var faktiskt den regissör jag såg flest filmer av under 2015 (4 st) så min besvikelse där är färsk.

   Radera
  5. Kathryn Bigelow: Point break (3/5), The hurt locker (4/5), Zero dark thirty (5/5). sen har jag nog inte sett mer.

   Ridley Scott ger mig mest besvikelser nu för tiden känns det som. Han verkar ta vartannat filmuppdrag endast för lönechecken. Hans bästa är Alien, Blade runner, Black hawk down och The Martian. Hans sämsta (som jag sett) är American gangster, Robin Hood och Kingdom of heaven (i den ordningen, sämst först). Mitt emellan ligger Black rain, Gladiator, G.I. Jane och Prometheus, vilken är supersnygg men har ett fasansfullt ologiskt och underutvecklat manus.

   Är du avig mot alla deras filmer eller har du några av tex Ridley Scott som du gillar?

   Radera
  6. Legend är ju väldigt trevlig men mitt stora problem är att jag inte ser storheten i filmer som Alien och Blade Runner. De är bra men inga mästerverk, vilket resten av världen verkar tycka. GI Jane, The Martian och The Counselor är också helt ok.

   Samma sak med Bigelow, att jag inte ser storheten i hennes mest hajpade filmer men tycker att de flesta är sevärda (undantaget The Weight of Water). Strange Days är i särklass bäst men borde varit bättre.

   Radera
  7. Jag gillar Alien. Det känns som att du sitter i en eka som glider längre och längre ut i sjön. Snart hör jag inte alls vad du säger.

   Radera
 3. jag föredrar som sagt krigsfilmer med mynningsladdare och rejäla polisonger ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag har förstått det. Då är det ju tur att det finns alla sorters film att välja på. :-)

   Radera
 4. Hade filmen kunnat nöja sig med det (förväntade) flaggviftandet i slutet hade jag nog kunnat tycka bättre om den. Men utan någon mer backstory än lite FaceTime blev det för dåliga stakes som hr Henke skulle ha uttryckt det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att filmen inte ödslade speciellt mycket tid på att låta oss lära känna personerna den handlade om. Det gjorde boken bättre i alla fall.

   Men jag tror att de vill fokusera på händelsen och dess spänningsmoment mer än ge en karaktärsstudie över de som var med om händelsen.

   Radera
  2. Ja, det är ju helt uppenbart med allt de ville trycka in men som du själv ofta påpekar, om man inte bryr sig om personerna är det svårt att bry sig om vad som händer dem. Jag skulle kunna tänka mig att det var ett misstag att försöka ge en bild av både den längre tidsperioden som de spenderade i Bengahzi OCH de avgörande 13 timmarna.

   Radera
  3. Du har kanske rätt, även om det nog skulle vara ännu svårare att få stakes i filmen om de endast visade de 13 timmarna. Nej, det var nog bra med viss bakgrund men kanske skulle filmen gjorts bättre rakt över lag helt enkelt...? :-)

   Radera