onsdag 13 februari 2013

Hitchcock (2012)


Hitch: Good evening.

Jag var inte speciellt sugen på den nya filmen Hitchcock. Men eftersom den hade valts för månadens filmspanarträff var det bara att vispa upp så mycket entusiasm som det gick, och gå och se den med öppet sinne och öppna ögon. Det lilla jag hade hört om filmen var inte så lovande. Men med tanke på det magra utbud av filmer som visades i originalspråk* på eftermiddagen i lördags så hade vi inte så många alternativ. Jag sänder en liten påsen med sympati till Sofia som var Master of the Ceremonies denna månad. Hon fick inte den lättaste av uppgifter. Från och med detta år kör vi med ett ambulerande ansvar att koordinera, och därmed slutgiltigen bestämma, vilken film Filmspanarna ska se på träffarna.

*="Everyone speaks English"


Hitchcock handlar om tiden runt inspelningen av makarna Hitchcock's klassiker Psycho. Sir Anthony Hopkins i en gigantisk fat suit spelar den gode Alfred och Helen Mirren spelar Hitch's livspartner och tillika musa - Alma Reville. Den ljuvliga Scarlett Johansson spelar Janet Leigh som numera är odödlig efter den ikoniska duschscenen från Psycho. Andra kända skådespelare som dyker upp i filmen är Toni Collette som Hitch's frejdiga assistent, Michael Stuhlbarg som hans sympatiske agent, den enligt majoriteten träiga Jessica Biel som den luttrade och desillusionerade aktrisen Vera Miles, James D'Arcy som mammas pojke Anthony Perkins samt den gamle godingen Ralph Macchio som en galen författare (i hela en enda scen).

Fördelen med låga förväntningar är givetvis att man kan bli positivt överraskad. Jag måste säga att filmen var ganska njutbar faktiskt. Jag hade i alla fall inte tråkigt under visningen och det är positivt. Filmen tar dock inga risker över huvud taget. Den puttrar på lite men känns aldrig brännande eller speciellt intressant. Hitch har prestationsångest. Alma och Hitch har svårt att uttrycka känslor för varandra. Alma känner sig osedd av Hitch och hon umgås med en manlig vän. Hitch känner avundsjuka och prestationsångest. Alma skäller på Hitch över hans mathållning. Hitch smyger upp mitt i natten och sätter i sig ett antal burkar med gåslever... Många spännande känslor och relationer visas upp men allt är ändå så förtvivlat ordinärt.


Hitchcock handlar om produktionen av Psycho. Enligt denna biografiska film hade paret Hitchcock svårt att få finansiering till projektet och de satsade då egna privata pengar. Det var ett mycket riskabelt drag som till slut gick bra i alla fall. I scenerna på inspelningsplatsen briljerar Scarlett Johansson i rollen som Janet Leigh med sin strålande karisma, vilken glöd, men filmen väljer aldrig väg, den duttar bara lite i kanten här och där.

Egentligen finns det tre historier som alla kunde stått på egna ben om de bara utvecklats mer. Den mest intressanta storyn hade varit att få dyka ner djupare i relationen mellan Alfred och Alma, hur de hjälpte och stjälpte varandra. Hur de konkurrerade men samtidigt var beroende av varandra. En annan aspekt som aldrig utvecklades var Hitch's besatthet av en galen mördare som han byggde karaktären Norman Bates på. Detta visas med ett antal hallucinationer som Hitch får vid mer eller mindre stressade ögonblick. Till sist kunde filmen valt att fokusera mer på själva inspelningen. Det hade kunnat vara intressant för dem som är intresserade av vad som hände bakom kulisserna i Hollywood anno 1960.


I slutändan blev resultatet en lättmjölksfilm. Hitchcock borde inte kunna förnärma någon, men inte heller kämpa sig till några dödshårda fans. Alla och ingen av skådespelarna sticker ut. Ja, förutom Alfreds mage då...

Jag ger Hitchcock två knivdirigeranden av fem möjliga.

Betyg: 2/5


Nu kanske du undrar vad de övriga i den lustiga Filmspanar-klubben tycker om filmen? Kolla här:
Fiffis filmtajm
Har du inte sett den? podcast
Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito - om film
The Velvet Café (in English)
Plox - Om film
Rebecca på Mode + Film
Filmparadiset

16 kommentarer:

 1. Även om mitt betyg blev högre håller jag helt med om att filmen konsekvent höll sig till den säkra vägens politik. Lite humor, lite känslor, lite ekonomisk "spänning"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska läsa din revy nu och se vad du tyckte. Min tvåa är ju det betyg som en "helt ok" eller "sådär" film får. För en trea behöver jag definiera den som "bra".

   Radera
 2. Mellanmjölksfilm är ett bra ord i sammanhanget men även mellanmjölk kan vara gott nog ibland :)

  SvaraRadera
 3. Finns inte mycket att invända mot, filmen var ljummen och även om jag inte förväntade mig en toppfilm så blev jag besviken. Det var framförallt sättet man valde att visa Hitchcock på som störde mig ganska mycket faktiskt. Sen är det en skam att man inte kunnat göra en bättre och intressantare film om en av de främsta regissörerna någonsin. Fanns ju så MYCKET material att jobba med, ofattbart.

  Hitchcock gav jag ändå två och en halv, hmm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte påläst om Hitch. Hur var han som person? Finns det info om detta? och är filmen vi sett sanningsenlig eller förvränger den sanningen? Jag har faktiskt ingen aning. Vet du?

   Radera
  2. Jag vet allt. Nej, men jag är inte heller så påläst, men även om det skulle vara sant så finns det ju så mycket annat intressant man hade velat se. Det är det som stör mig. Varför väljer man att smutskasta honom? Kanske var det för att man tänkte "att alla ändå vet allt om hans karriär, varför inte visa något annat?".

   Radera
  3. Ok, kan hålla med dig angående denna film.

   Var mest intresserad att höra hur Hitch var på det personliga planet. Om du hade vetat, alltså.

   Radera
 4. Lättmjölksfilm minsann. Haha, såg din snygga ändring. Men jag tycker det nog det är en mellanmjölksfilm ändå.

  Pst, Hitch felstavad i första citatet.

  SvaraRadera
 5. Själv var jag ärligt talat himla nöjd över att jag såg den på förhandsvisning för guldkortsinnehavare. Visserligen missade jag det trevliga sällskapet, men jag slapp i alla fall betala för något som jag definitivt inte skulle ha velta betala för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det hade varit bättre att få se denna film gratis. Helt klart.

   Radera
 6. Mja, tycker nog vi fick mer än nog av sjävla inspelningen. Finns ju dessutom gansska bra bakom-filmer av den riktiga inspelningen om man vill fördjupa sig mer utav den.

  Kan också tipsa om intervjuboken Hitchock om Hitchock. Intressant och ganska fyllig liten bok det där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boktips! Kul. Vem intervjuar honom? Han själv?

   Radera
  2. Instämmer, har själv ruskigt svårt när det ska staplas filminspelningsklyschor på höjden. Tyckte det blev lite så här... och som jag sa till dem på visningen att Vera Miles och Janet Leigh umgicks så flitigt är en efterkonstruktion ingen vettig produktionsledare skulle schemalägga deras scener på samma dagar (så mkt som det förekommer i filmen).

   Radera