torsdag 7 februari 2013

Zero Dark Thirty (2012)


Maya: I'm the motherfucker who found this place.

Vissa filmer är man bara så djäkla sugen på när de kommer ut. Eller hur, va, du vet vad jag menar? Kathryn Bigelow's Zero Dark Thirty var en sådan film. Jag tyckte hennes senaste film The hurt locker var mycket bra. Hon vann välförtjänt en oscar för bästa regi för den filmen, och Bigelow blev därmed den första kvinnan att vinna den prestigefyllda kategorin.

I denna film har hon än en gång slagit sig ihop med manusförfattaren Mark Boal. Och i huvudrollen som CIA agenten Maya kör Bigelow med en av de hetaste skådespelerskorna just nu, Jessica Chastain. Tala om girl power!

Jag tror inte att jag behöver orda så mycket om handlingen i filmen. Eller? Den handlar helt enkelt om den tioåriga jakten på Osama Bin Laden och avslutas med operationen då Delta Team Six avrättade OBL i hans hem i Abbottabad, Pakistan. Jag brukar ju som sagt ha lite svårt med procedurfilmer som beskriver verkliga händelser då jag kan finna dem lite tråkiga. Men denna gång känner jag inget problem av det slaget. Filmen är otroligt spännande och den beskriver en fantastiskt intressant nutidshistoria.


Detta är en lång film. Mycket lång, men tiden flyger fram och jag blev nästan förvånad när själva attacken mot OBL startade till slut. Hade redan stora delar av filmen passerat.? Damn! Scenen med SEAL Team 6 i slutet är majestätisk. Den är på en drygt 25 minuter, vilket är nästan lika länge som insatsen tog i verkligheten. Den actiontörstige filmentusiasten borde få sin mage välfylld med denna scen.

Precis som med en av de bästa krigsfilmerna i mitt bibliotek, Black Hawk Down, får denna typ av filmatiseringar en extra krydda av att man vet att de bygger på verkliga händelser. Självklart kan man diskutera huruvida filmerna återspeglar händelserna mer eller mindre bra, men i båda dessa fall tror jag att filmerna är tillräckligt autentiska för att det ska vara ok (för mig i alla fall).

Zero Dark Thirty har debatterats angående de tortyrscener som visas i början av filmen (vilken start förresten!). Kritik har framförts för att filmen inte tydligt tar avstånd från tortyren, och att den istället motiverar densamma genom att information som behövdes i jakten kom fram genom den numera olagliga hanteringen av fångarna. Jag tycker en sådan debatt är helt malplacerad. Antingen hände det eller så hände det inte. Och jag tror att det är tämligen vedertaget att det verkligen hände, så då ska det vara med i en film som denna. Skitdebatt!

Kathryn Bigelow's regi är helt enkelt suverän. Det är otroligt, nästan oförlåtligt, att hon inte nominerats i den kategorin i år. Jag kan bara anta att den politiska debatten i kölvattnet till filmens release inte direkt föll Akademin på läpparna och Bigelow på något sätt straffas för hennes val (i filmen). Filmen som sådan är dock i alla fall bland de nio nominerade till bästa film. Fast jag tror ju inte att den kommer vinna, just på grund av att den är så kontroversiell.


Skådespeleriet var överlag ypperligt. Jag ser med glädje att allas vår favorit Coach Taylor (Kyle Chandler) får mer och mer roller. Det var också mycket kul att se svenske Fares Fares i en inte helt obetydlig roll, och på amerikanarnas sida dessutom. Vem hade kunnat gissa det?

Filmen stjärna är dock givetvis Jessica Chastain. Hon är otroligt bra här. Också. Hon var bra i Lawless och grym i Take shelter. Nu kan hon snart inte bli bättre! Jag älskade i alla fall hennes tolkning av den smarta men tyvärr oförklarat maniska CIA-agenten Maya. Jessica har en svår uppgift i denna film. Karaktären Maya gör en resa, en obemärkt sådan från en ung ambitiös agent till den ärrade veteran som vi lämnar när filmen är slut. Nyanserna i Jessicas skådespeleri är väl värt att studera, filmen måste ses igen.

Vad ska man ge en film som denna för betyg då? Jag var länge inne på att ge den en stark fyra. Jag har ju en preferens för de lite mer personliga filmerna, och även om Maya var fascinerande som karaktär var hon kall på något sätt. Detta var sagt före jag såg sista scenen vill jag då genast förtydliga. Oh my god! Vilken avslutningsscen! Jag får rysningar bara att tänka på den. Den scenen gör hela filmen tyngre, mer tänkvärd och samtidigt grymmare. Scenen hänger kvar i åskådaren långt efter projektorn släckts ner och salongen städats ur. Vill se den igen!

Med tanke på hela filmen blir valet till slut att ge den full pott, det vill säga jag ger Zero Dark Thirty fem snurr på hämndkarusellen av fem möjliga.

Betyg: 5/5


18 kommentarer:

 1. Jäääääy, en FEMMA! Jag börjar hux flux känna mig lite snål ;)Vi kanske skulle se om den här på lördag istället? Alla verkar ju hylla den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skriver ovan blev jag helt tagen av sista scenen. Filmen blev så tung där på något sätt. Jag hade förväntat mig en sista scen som visade något heeelt annat (och för mig mer väntat).

   När jag föreslog på twitter att se denna på lördag istället var jag helt allvarlig. Men jag tror att mitt förslag togs som något slags skämt... :(

   Radera
 2. Åh vad göra? Alla hyllar filmen och visst verkar den bra men....
  Jag gillade inte Hurtlocker alls och har mkt svårt för att se filmer som behandlar Mellanösternpolitiken av de anledningar att det är en problematik som inte riktigt gör sig på film då det är alldeles för komplext. Resultatet blir att jag brukar irritera mig men å andra sidan alla hyllar filmen...

  SvaraRadera
 3. Väldigt glad att filmen gick hem även hos dig. Du får med det mesta jag också kände när jag såg filmen. Med ett undantag kanske. Jag kände att det kanske var en film jag inte skulle se igen. Inte för att den var dålig (jag gillade den), men för att den är ganska tung och lång. Tror det är en film som funkar bäst första gången (åtminstone för mig).

  Zero Dark Thirty (4/5) ÄR den bästa filmen av de Oscarsnominerade filmerna från 2012. Och Kathryn Bigelow borde fått en nominering och vunnit sin andra Oscar. Hennes regi är helt klart imponerande och hon överträffar The Hurt Locker helt klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dito. Kul att den gick hem hos dig också. Jag har inte läst några revyer på filmen för att förbli ospoilad. Men vi tyckte ganska lika. Jag gillade också hur de visade hur jakten på OBL gick till, att det var ett enda långt och oftast tråkigt jobb, långt från de glassiga äventyr som "agenten-på-film" James Bond råkar ut för.

   Radera
  2. Japp, håller med. Och även att det inte alltid går så bra för alla inblandade. En av de starkaste scenerna i filmen (du vet vilken, tror jag).

   Radera
  3. För mig är sista scenen starkast av dem alla, men jag vet vilken du menar och den är också stark. Och sann, det där hände ju i verkligheten...

   Radera
 4. Jag gjorde likadant, vägrade lyssna på Har du inte sett den förrän jag själv hade skrivit ner nmina reaktioner. Nu konstaterar jag att du och jag för ovanlighetens skull har satt samma betyg. Kul!

  Jag är en ohejdad fan av denna film. Ska bli kul att träffas på lördag och sitta och hurra tillsammans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ska bli trevligt. Hurra! Den är väl värd all uppmärksamhet, även om det varit en hel del kontroverser om den i USA som jag förstått...

   Jag har hållit mig ifrån alla bloggar om filmen tills jag skrev min egen revy. Så jag har inte koll på vad folk tycker, men jag förstår nu att det nästan är unisont positiva ord. Verkligen kul.

   Radera
 5. Ja, håller med om det mesta du skriver. Kanske allt förutom betyget då jag alltid ska vara lite kinkig. ;)

  Håller framförallt med om tortyren. Det hände. Ha med det i filmen. Inga konstigheter.

  http://jojjenito.wordpress.com/2013/02/07/zero-dark-thirty/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan om tortyr är inte lika känslig för oss icke-amerikaner, men jag tycker att hela den debatten har en "pk" aura runt sig.

   Jag hoppar över och läsaer din revy.

   Radera
 6. Jag sparar mig till imorgon ;) Kanske ingen tröst nu, men en omtitt hade kunnat vara ett alternativ för min del (men Joel hade väl redan sett den två gånger?). Då skulle jag i alla fall slippa att dela de sista tio minutrarna med ständiga blickar på klockan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som spar hen har. En omtitt hade nog varit ett bättre kort än Hitchcock i alla fall, men det var sannerligen ett dåligt utbud denna helg. Du hade lite otur där.

   Vad menar du med de sista tio minutrarna?

   Radera
 7. Svar
  1. Ah, hon tänkte sig en kvällsvisning... I get it.

   Radera
 8. Lite strul med Google-identiteter här...Kanonfilm! Trots den väldigt linjära och endimensionella handlingen, och trots att man vet hur det ska sluta, så är den otroligt spännande.
  Slutepisoden, med tillslaget i norra Pakistan, var en riktig nagelbitare. Man satt nästan och höll andan. Något saknas ändå för att ge den högsta betyg. Kanske en djupare inblick i karaktären Maya. Vad drev henne och gjorde henne så besatt av att hitta UbL?
  4/5.
  /Bengt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till bloggen (igen)! Jag trodde först det var en annan besökare... :-)

   Håller med om ditt första påstående. Jag har sett filmen två gånger och den växte till och med vid andra titten. Inom en framtid ska jag läsa två böcker i ämnet:
   Mark Bowden The Finish: The killing of Oaama Bin LAden
   Mark Owen No easy day

   Radera