fredag 24 juni 2011

X-Men: First Class (2011)


Peace was never an option.

Michael Fassbender? Michael Fassbender!! Shit, oh shit, vilken skådespelare.

"X-Men: First Class" är den femte X-Men filmen jag sett på kort tid och helt klart den med mest imponerande skådespelare. Michael Fassbender i rollen som Magneto/Eric är sensationellt bra. Herr Fassbender är magnetisk i sittskådespel. Detta är nu en ny favorit. James McAvoy i rollen som Charles Xavier är också mycket bra, en casting som jag var lite tveksam inför, men hans Charles talade direkt till mig, som om han vore i mitt huvud. Det var genomgående bra skådespelare i denna film. Kevin Bacon i rollen som skurken Sebastian Shaw var något suddig i vissa scener men i slutet var hans skådespeleri både explosivt och fullständigt förlamande. Den tredje största rollen gick till Jennifer Lawrence från "Winters bone". Hon spelar  Mystique/Raven med en mångfacetterad elegans. Hon har ett väldigt brett spektrum i sitt minspel.

Jag såg filmen med Diana i onsdags. Det var en mycket trevlig kväll som startades med en lång kaffe och sedan såg vi filmen på Rigoletto. Filmupplevelsen blev något sänkt då Sal 2 inte har sluttande golv och det givetvis satt sig en lång en framför mig. Dessutom satt några jobbiga typer på raden bakom oss. Vem var det som sa att man inte får prata på bion?

Filmens handling blev inte så central för mig, där fanns en stor potential till förbättring. Jag hade svårt att känna att det var så otroligt viktigt att ett kärnvapenkrig undveks. Filmen lyckades inte föra över karaktärernas känsla av fara till mig som åskådare. Att de väver in mutanternas historia i Kuba-krisen blir på gränsen till lite fånigt och fungerar i bästa fall som kontext för att driva karaktärsstudierna vidare. Och det var just karaktärerna som var filmens behållning. Alla kommande (i de gamla filmerna) konflikter grundades här, eller antyddes i alla fall. Jag hade hoppats på lite mer från regissör Matthew Vaughn. Han lyckades bra med att få en stark Bond-prägel på filmen, med kläder, miljöer och en u-båt som lösgörs från botten av ett mindre skepp. Men detta är inte Bond.

I filmserien var "X-Men: The Last Stand" mäktigare som film, men "X-Men: First Class" har det mer intressanta persongalleriet. Det var ändock något som fattades mig i historien. Jag ger "X-Men: First Class" tre starka fiender av fem möjliga.

Betyg: 3/5

2 kommentarer:

  1. Den näst bästa tyckte jag efter X-men 2. Precis som du skriver har man en hel hög med bra skådisar i små o stora roller.
    Vem bygger en bio utan sluttande golv?

    SvaraRadera
  2. filmitch: jo det verkar som vi kan ta i hand över denna film, även om du fann den något bättre än jag.

    Angående salongen: det var långt ifrån god sikt och plusstolarna som gällde för "Priest"...

    SvaraRadera