söndag 19 juni 2011

X2 (2003)


Guten tag.

Andra X-Men är ett stort fall framåt. Denna är riktigt bra bitvis. Bryan Singer sitter fortfarande vid rodret och det så allvarligt, ack så allvarligt. Jag måste utgå från att berättelserna som ligger till grund för filmerna också är seriöst allvarliga, men jag tycker att dessa filmer tar sig själv på för stort allvar.

Men det finns också en hel del att gilla med denna film. Jag gillade inledningen med attacken på Vita Huset, och en kort bit in kom den bästa sekvensen i hela filmen med anfallet på skolan. Slutet tyckte jag var lite utdraget. Filmens skurk William Stryker (Brian Cox) var ett lyft jämfört med första filmen. I denna typ av film är det alltid bra med en tydlig fiende. Jag hejar mest på Magneto och hans bad-asses. Det är klart att jag också håller lite på det goda mutant-gänget även om de kan vara lite trista.

Till skillnad från första filmen tycker jag att karaktärsgalleriet är bättre i denna film. Tre av karaktärerna träder fram och utmärker sig enligt mitt tycke. Den nye karaktären Kurt Wagner/The Nightcrawler är förträffligt spelad av Alan Cummings och det är en kul figur. Vi får se mera av Mystique vilket är positivt, och scenerna med henne och Magneto är filmens bästa. Till sist har vi Dr. Jean Grey. Hennes styrka bara växer och växer. Hon blir bara mer och mer intressant därmed. Ända till det tårdrypande slutet?

Tvåan var klart bättre än debutfilmen och jag ger den tre mutantproblem av fem möjliga.

Betyg: 3/5

5 kommentarer:

 1. Jo detta är min favorit än så länge bland x-men filmerna. Stryker är en bra skurk och filmen är fartfylld.

  SvaraRadera
 2. Bästa av de två första, men inte bland tre tre första... Revy kommer. :-)

  SvaraRadera
 3. Håller med filmitch, bäst av de tre som kommit. Jag gillar det där allvaret, jag.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker denna är snäppet sämre än första filmen (jag gillar ofta origin stories mer). Och allvaret ser jag som positivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så kan det bli ibland. Det verkar som att många gillar X2 lite mer än X-Men så jag verkar inte vara helt fel ute här om man jämför med den breda massan... Hur det blir med The last stand är en heeeelt annan sak! :-)

   Radera