måndag 13 juni 2011

Badlands (1973)You're quite an individual, Kit.

I mitt sökandet efter bra filmer från 70-talet inför min "A life in movies"-lista, och som förberedelse inför Terence Malick's "The tree of life" såg jag den omtalade "Badlands" häromveckan. Malick's debutfilm från 1973 har höjts till skyarna av killarna på Filmspotting. Filmen bygger på sanna händelser från 50-talet då en ung tonårstjej och hennes 25-årige pojkvän åkte runt i South Dakota och dödade folk.

Huvudpersonerna spelas av en ung Martin Sheen och en ännu yngre Sissy Spacek. Detta är en imponerande debutfilm av en mytomspunnen regissör. Malick har i år gjort sin femte film på 38 år. Hans sinne för vackra bilder och scener syns redan här. Jag och Lars-Ola körde genom South Dakota sommaren 2000 och jag känner igen landskapet. Det är platt, det är tomt och landsvägsmotorvägen är mycket, mycket rak. En natt såg vi ett åskväder som var så långt bort att vi inte kunde höra det trots att vi såg det gigantiska Cumulonimbus-molnet med alla dess blixtrar.

Filmen är ganska långsam, som många filmer från sjuttiotalet är, men vi ser två bra skådespelarinsatser. Sissy Spacek's Holly är nog mest intressant då hon framställs som totalt naiv och på gränsen till dum. Men också känslokall. Martin Sheen ser ut som James Dean's gengångare. Han spelar sin Kit med ryckiga rörelser, som att förstärka hans oberäknelighet. De vackra bilderna är ackompanjerade av en underbar musik. Det är den fantastiska melodin som återanvändes i Tony Scott's film "True romance" från 1993. Den filmmusiken kommer för alltid vara förknippad med den yngre filmen för mig.

Jag gillade "Badlands" skarpt. Den är dock inte riktigt "A life in movies"-worthy och jag ger den tre dödsdomar av fem möjliga.

Betyg: 3/58 kommentarer:

 1. En film jag alltid varit lite intresserad av att se men aldrig riktigt kommit mig för att se. tackar för påminnelsen.

  SvaraRadera
 2. filmitch: den var lite lätt överreklamerad, men helt klart ok att titta på en eftermiddag.

  SvaraRadera
 3. Mm, om man är sugen på att somna den där eftermiddagen så passar Badlands. Nu var det iofs ett tag sen jag såg den men tyckte den var ganska tråkig, vacker men tråkig.

  SvaraRadera
 4. LOL, kanske rätt. Fast den har sina kvaliteter.

  SvaraRadera
 5. Värd att se, men en favorit är det inte heller för egen del. Spacek och Sheen funkar dock bra och höjer filmen ett snäpp, tillsammans med en lite speciell stämning som Malick ofta får till (vissa gånger bättre).

  Så här skrev jag om Badlands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är bra men inte lysande. Inte som Days of heaven...

   Radera
  2. Håller med. Days of Heaven är bättre och förmodligen hans bästa film.

   Radera
  3. Jag gav Days of heaven 5/5 efter att haft en himmelsk upplevelse med filmen sent en natt när allt var tyst i hus och kvarter...

   Radera