söndag 19 juni 2011

The Conversation (1974)He'd kill us if he got the chance.

"The conversation" är skriven och regisserad av Francis Ford Coppola och kom ut mellan Gudfadern och Gudafdern 2. Det är en film som ingår bland de kända filmer från 70-talet man bara ska se. Gene Hackman spelar huvudrollen som avlyssningsexperten Harry Caul. Harry utför uppdrag åt både företag och myndigheter, så länge kunden betalar bryr sig Harry och hans medarbetare inte om vad de avlyssnat.

Harry Caul är en mycket privat person, han ser med allmän misstänksamhet på människor som frågar honom om hans privatliv. Då Harry vet hur enkelt det är att avlyssna intet ont anande objekt är han också paranoid, alltid rädd för att råka ut för det som han själv gör mot andra. I filmen får Harry och hans team en mycket svår nöt att knäcka. De ska avlyssna ett par som går runt på ett torg inne i San Fransisco fullt med folk. På grund av objektens misstänksamhet kan Harry inte försöka sig på att plantera mikrofoner på objekten, han måste lista ut ett annat sätt. Vi pratar riktade mikrofoner kombinerat med personer som rör sig runt objekten. En mycket avancerad operation. När Harry lyssnar på inspelningen efter ett lyckat förvärv börjar han dock ana oråd. Han börjar undra om de avlyssnade tu kommer råka illa ut på grund av denna inspelning... Harry ville att det ska ske ännu en gång, bränd av tidigare synder känner han sig tvingad att agera...

Filmen har en fantastisk inledning, jag satt som naglad framför plasman. Sedan börjar mysteriet som glider över i en thrillerartad avslutning att långsamt, långsamt arbeta sig framåt i historien. Som en ensam cyklist i motvinden på Uppsalaslätten. Samtidigt som filmen är spännande mest hela tiden fann jag mig sitta och dåsa av, nicka till och tänka på annat. Man måste verkligen vara på topp när man ser thrillers 70-talet! Jag har verkligen inget emot långsamma filmer eller filmer som inte har någon handling, men då ska det helst vara filmer med mycket stark karaktärsdriv och en finurlig dialog.

"The conversation" lever helt på Gene Hackmans skådespeleri. Han understöds av den utormodentlige John Cazale, som här spelar sin Stan som en högst normal person, och en ung Harrison Ford, som kundens personlige assistent. Samtidigt som jag finner mysteriet om uppdraget spännande och att jag hela tiden ville titta vidare finner jag karaktären Harry Caul ganska intetsägande. Han är ensam, paranoid och tystlåten. Ok.

Det var kul att se filmen, men den kommer inte upp till den nivå som jag hade förväntat mig. En lätt besvikelse alltså. På grund av spänningen, en fantastisk öppningsscen och en kanske ännu mer fantastisk avslutningsscen ger jag den ändock tre saxofoner av fem möjliga.

Betyg: 3/5

8 kommentarer:

 1. Trots ditt ljumma betyg blir jag lite avundsjuk, den här har jag velat se länge men aldrig fått tummen ur. Det kanske är dags nu?

  SvaraRadera
 2. Sofia: ge den en chans, givet rätt sinnesstämning och din fulla uppmärksamhet kan du få en höjdarupplevelse!

  SvaraRadera
 3. Tack för uppmuntran, nu ska det ske!

  SvaraRadera
 4. Detta är en lite underskattad film av Coppola som bör ses, helst mer än en gång. Vet att jag var väldigt peppad att se den och när jag väl gjorde det var jag lite besviken då jag hade förväntat mig något lite annorlunda. När jag sedan såg om den var den klart bättre. Det är en långsamt berättad thriller där paranoian är på topp. För att inte prata om Gene Hackman som förmodligen gör sin bästa prestation någonsin.

  The Conversation får 4/5, tyvärr sänker väl musiken en del, men annars en riktigt tät 70-tals paranoiathriller.

  SvaraRadera
 5. Movies - Noir: dina kommentarer får mig att vilja se om den. Jag hade nog också förväntat mig något lite annorlunda. Men som alltid, se en ny film, eller se om en film? Det ÄR frågan.

  SvaraRadera
 6. Det tog ett och ett halvt år, men nu är den sedd :D Jag fastnade mycket mer för karaktären Harry än vad du gjorde, vilket å andra sidan gör att jag tyckte själva mysteriet blev rätt ointressant. Landar dock på samma betyg, helheten blir för ojämn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tog dig tid att se denna "klassiker". Den har sin plats i filmhistorien och det är klart att man ska ha sett den. Movies-noir's kommentar om att den är bättre vid andra titten låter lite lockande...

   Radera
  2. Mja, inte i nuläget kan jag säga ;)

   Radera