onsdag 15 juni 2011

Priest (2011)After all, if you're not comitting sin... you're not having fun.

Igår var jag och Robert på en schysste apokalyptisk actiondängare till film. Vi sammanstrålade på t-banan in mot stan, tog en bit mat och gick sedan på detta spekatakel. Dyrt var det också, 145 kr för filmen men då fick vi se den i 3D och vi fick njuta av fina plusstolar. Även om det var en av de dyraste biljetterna jag varit med om så var det sannerligen inte en av de bättre filmerna. Det var inte jag som valde filmen.

Detta är en blandning av genres; fantasy, action, skräckis, vampyr- och domedagsfilm. I en värld efter kriget mellan människor och vampyrer lever de överlevande människorna instängda i stora städer, som taget ur "Dark City", och vampyrerna är instängda i reservat, som taget ur "District 9". De überduktiga krigarna som vann kriget till människornas fördel, prästerna, har förskjutits av den duperade religiösa massan(!). Prästerna lever som en andra klassens medborgare, som taget ur "Blade runner". När prästen Priest's brorsfamilj blir överfallen av vampyrer förstår han att vampyrerna håller på att koka ihop något obra, och han bryter sin ed och går ut i krig igen. Han hoppar upp på sin tuffa motorcykel och åker ut i ödelandet, ett avfolkat "out back" som taget ur "The road warrior".

Resten av filmen är idel vampyrdödande och obefintlig karaktärsutveckling, humor eller känsla. Det blir inte speciellt spännande, inte ens när filmens onde filur dyker upp mer och mer. Vi får stifta bekantskapen med vampyrerna, varelser som tagna ur den förträffliga skräckisen "The descent". Jag tror att vampyrerna har utomordentligt dålig andedräkt. De hojtar och skriker hela tiden och då skvätter slime ur munnen på dem.

En intressant tråd är då vi får en antydan till zoologi när prästerna börjar prata om en vampyr-drottning, som taget ur "Aliens". Vi får se henne i en sekvens också. Robert jämförde för övrigt "Priest" med "Resident evil" serien, så om du gillar de filmerna och vill få lite "Road warrior"-nostalgi så kan du mycket väl hyra denna film någon gång. Robert gav den en trea.

Jag ger "Priest" två slut som indikerar uppföljare av fem möjliga.

Betyg: 2/5

13 kommentarer:

 1. Jag känner ungefär för denna som du känner för Unknown :)

  SvaraRadera
 2. Haha, det är inte lätt att göra något originellt nu för tiden :D

  SvaraRadera
 3. @Henke:
  Ja, typ. Eller en svag trea ;)

  SvaraRadera
 4. Ej sett men troligtvis blir det av ngn gång. Domedagsfilmer, första Resident evil filmen och the Road warrior ligger mig varmt om hjärtat. Vampyrer brukar jag däremot ha svårt för.
  visst är plusstolarna sköna, de är värda var enda öre :)

  SvaraRadera
 5. filmitch: Klart du ska ge den en chans. Min tvåa är mycket bred, jag väljer att ha betygen 3-5 för riktigt bra filmer som jag gärna rekommenderar. Det är mer intressant att differentiera mellan de bra betygen. Eftersom etta är för riktigt risiga filmer, blir det ganska mycket kvar för "slask"-betyget 2. "Priest" hade sin stunder och den kan helt klart underhålla rätt publik. Speciellt om de sitter i sköna stolar!

  SvaraRadera
 6. Bara att ta varandra i handen....!

  http://steffofilm.wordpress.com/2011/06/10/priest-2011/

  SvaraRadera
 7. Steffo: Ja jisses, vi verkar ha sett samma film! LOL. Tar i hand.

  SvaraRadera
 8. Lite kul att prästen heter... just Priest, haha. Jag kommer försöka se den här. Gillar genren. Kanske inte blir på bio men den passar kanske en eftermiddag om man inte vill somna. ;)

  "Det var inte jag som valde filmen". Hehe.

  SvaraRadera
 9. Kul, den kommer passa perfekt en osömnig eftermiddag. Jag kanske gick för hårt åt den, den är underhållande inom sin genre!

  SvaraRadera
 10. En ny genre -- acopalyps? ;) Generellt verkar vi alla ändå vara rätt överens om att det är ok underhållning för stunden, om än kanske inte värt 145 spänn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL, tack för rättningen! Helt ok. Håller med den som skrev att miljöerna är filmens starkaste sida. Lite Road warrior feeling är aldrig fel.

   Radera