lördag 4 juni 2011

Terminator Salvation (2009)


Come with me if you want to live.

När jag såg "Terminator Salvation" på bio 2009 hade jag tämligen höga förväntningar. Efter den dåliga tredje filmen i serien skulle Terminator-sagan få en "re-boot" på samma sätt som James Bond och Batman. Jag blev lätt besviken, det var action utan slut men jag saknade spännande karaktärer som lyfte den över mängden.

Häromveckan såg jag filmens director's cut på blu-ray. Filmen är bättre än vad jag mindes den.

Filmen utspelas en kort tid efter "the judgement day", precis före T-800 modellen kom ut på marknaden och ändrade densamma för all framtid (?). John Connor är bara en av många motståndsmän, ännu inte ledaren för den fria världen. I filmen får vi följa John i hans sökande efter sin far Kyle Reese. Vi får också möta en ny karaktär i den godhjärtade Marcus.

Actioninnehållet i filmen är bra, på samma nivå som i T2 faktiskt, men karaktärerna är generellt sett svagare än i ettan och tvåan. Ingen av skådespelarna kommer upp till Arnolds eller Linda Hamiltons nivåer. Christian Bale som John Connor är osannolikt tråkig och pretentiös. Filmen räddas upp av Sam Worthingtons karaktär och duon Kyle Reese och Star.

Jag ser gärna fler filmer i serien, men då måste filmskaparna bry sig mer om karaktärerna och handlingen och inte bara satsa på teknisk briljans och action. Som testskiva för blu ray-spelaren duger denna film bra.

Jag ger "Terminator salvation" tre hybrider av fem möjliga.

Betyg: 3/5

6 kommentarer:

 1. Jag var också lite lätt besviken efter första biovisningen. Har sett om den efteråt och då tyckt att den är en riktigt stark actionfilm, fast med många brister.

  Däremot kan ingen ta ifrån den att det kändes jäkligt fräscht att få lite nya Terminator-miljöer.

  SvaraRadera
 2. Tanken var att det skulle bli en ny triologi men de planerna verka ha lagts på is. Filmen var helt ok men jag har inte sett om den.

  SvaraRadera
 3. Bra iakttagelse det där med karaktärerna, tror att det var det som gjorde att filmen inte lyfte för min del trots helt ok action. Som du säger, Bale är för seriös men jag tyckte också att Worthington var rätt trist.

  SvaraRadera
 4. addepladde: håller med! Lite nya Terminator-miljöer var bra.

  filmitch: jag visste inte att planerna var på is. Trist.

  Sofia: Jo, du har rätt, men Bale var dubbelt tråkig (både karaktären och skådisen), Sams karaktär var i alla fall lite intressantare...

  SvaraRadera
 5. Jag såg också fram emot den här när den kom på bio men blev besviken. Tyckte det var tråkig dussinaction. Har iofs inte sett om den efter det. Nu när jag tänker efter så minns jag knappt nånting av filmen. Sen tillhör jag nog en av få som gillade trean mer Salvation också.

  SvaraRadera
 6. Jo, jag håller Salvation som klart bättre än trean. Hade de haft Arnold i skurkrollen i trean hade den kunnat bli spektakulärt bra. Varför lät de inte honom åter vara en ond Terminator? Obegripligt.

  SvaraRadera